Het hart pompt zuurstofrijk bloed naar de spieren en organen. Deze sturen op hun beurt zuurstofarm bloed terug naar het hart. Bij een volwassen persoon pompt het hart zo een 70 keer per minuut. Per minuut wordt er ongeveer 4 à 5 liter bloed rondgepompt.
Het hart is een spier die het bloed door het hele lichaam stuurt. Deze werkt als een pomp, met contractie- (systole) en ontspanningsfases (diastole).
linkerboezem: hier stroomt zuurstofrijk bloed uit de longen binnen. linkerkamer: pompt het zuurstofrijke bloed het hele lichaam rond. rechterboezem: hier stroomt zuurstofarm bloed uit het lichaam binnen. rechterkamer: pompt het zuurstofarme bloed naar de longen.
Het hart is een holle spier die ervoor zorgt dat het bloed door het lichaam wordt gepompt. Het hart pompt het bloed naar de longen, waar het zuurstof kan opnemen en verbrandingsstoffen kan afgeven.Daarna gaat het bloed naar alle organen van het lichaam.
De hartcyclus bestaat uit verschillende fasen: de systole (aanspanningsfase en uitdrijvingsfase) en de diastole (ontspanningsfase of vullingsfase). Nadat de ventrikels tijdens de systole het bloed hebben uitgepompt naar de aorta en de arteria pulmonalis (longslagader) ontspant de hartspier zich en begint de diastole.
De derde harttoon (S3) bestaat uit een groep laagfrequente trillingen van 20 tot 70 Hz in het begin van de diastole, ongeveer 150 msec.na het sluiten van de aortakleppen (S2). Men kan de S3 vaak horen bij kinderen en jonge volwassenen.
Ons hart is het belangrijkste orgaan en de drijvende kracht achter onze bloedsomloop. Je hart voorziet organen en cellen namelijk dag in dag uit van zuurstof en voedingsstoffen.
Bekende hart- en vaatziekten zijn hartkramp, hartinfarct, beroerte en etalagebenen. Uw risico hierop is verhoogd bij roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, nierschade, reuma, hart- en vaatziekten in uw familie, veel stress. Ga naar uw huisarts om uw persoonlijke risico te weten.
Bij hartfalen pompt uw hart minder bloed rond dan normaal. U wordt snel moe als u zich inspant.U voelt zich snel buiten adem en benauwd.Uw voeten en enkels worden dikker.
Veelgestelde vraag. Hoe klopt het hart? Het hart klopt door het samentrekken van de boezems en de kamers, samen pompen ze het bloed rond. Dit samentrekken gaat volgens een vast patroon, waarbij de boezems en kamers samenwerken.
De linkerboezem ontvangt het (zuurstofrijke) bloed uit de longen en geeft dit (via de mitralisklep) door aan de linker hartkamer. De linker hartkamer pompt het bloed (via de aortaklep) naar de aorta waarna het naar alle organen wordt getransporteerd om aldaar zuurstof en voedingsstoffen af te geven.
Hevige of langdurige stress is een risicofactor voor hart- en vaatproblemen, zoals slagaderverkalking, hoge bloeddruk, vaatkramp, hartinfarct en hartritmestoornissen.
De borstholte of thoraxholte is een lichaamsholte waarin zich de longen bevinden met daartussen het mediastinum. In het mediastinum bevinden zich onder andere het hart, de luchtpijp, de slokdarm, de aorta, een aantal grote bloedvaten, een groot aantal zenuwen, de thymus en vele lymfeklieren.
Een ECV is een veilige manier om het normale hartritme (sinusritme) te herstellen bij patiënten met een hartritmestoornis. Met een defibrillator geeft de arts een elektrische schok aan het hart, om deze als het ware opnieuw op te starten of te 'resetten'.
Al jouw bloedvaten in je lichaam bij elkaar noemen we het bloedvatenstelsel. Hier stroomt je bloed doorheen. Dit hele bloedvatensysteem bestaat uit slagaders, aders en haarvaten. Langs dit 'wegennet' van bloedvaten bezorgt het bloed zuurstof en voedingsstoffen in al je cellen, weefsels en organen.
De aorta is de slagader die uit het hart komt en die het zuurstofrijke bloed dat de linker kamer van het hart uitpompt opvangt. Als u ouder wordt neemt de diameter van slagaders licht toe. Wanneer de doorsnede van een slagader twee maal breder wordt dan de normale diameter, spreekt men van een aneurysma.
Als een hartspier te weinig zuurstof krijgt, kunt u pijn op de borst krijgen of hartkramp.
Een inspanningstest wordt meestal op de fiets (hometrainer) gedaan. Soms is het mogelijk de test op een loopband te doen. Tijdens de test krijgt iemand plakkers (elektroden) op de borst. Die zijn verbonden met het ECG-apparaat om hartfilmpjes te maken.
Soms treedt er een stil infarct op. Bij een stil infarct is op het hartfilmpje te zien dat er een hartinfarct heeft plaatsgevonden, maar de patiënt heeft er zelf helemaal niets van gemerkt. Bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen.
Kraanwater beschermt je hart
Het American Journal of Epidemiology toont in een 6-jaar durend onderzoek aan dat mensen, die dagelijks meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans hebben op een hartaanval.
Activiteiten die je hart sterker maken, zijn aerobe trainingen. Daarbij moet je denken aan fietsen, hardlopen, wandelen, zwemmen, roeien, aerobics – dat soort sporten. Experts adviseren om drie tot vijf keer per week zo'n aerobe training te doen.
Het drinken van 2 à 3 kopjes koffie per dag hangt samen met een lager risico op hartaandoeningen en gevaarlijke ritmestoornissen. Ook lijkt er een verband te zijn met een langer leven. Dat zijn de resultaten van 3 opeenvolgende studies, gepresenteerd op het congres van het American College of Cardiology.
Pijn op de borst en steken in de bovenarm zijn bij mannen vaak het teken dat er iets mis is, bij vrouwen treden die signalen vaak niet eens op. Vrouwen hebben bijvoorbeeld last van moeheid, kortademigheid bij het sporten of pijn in de schouderbladen.
Zuurstofarm bloed is donkerrood en stroomt van het weefsel door de aders terug naar het hart. Er is maar een slagader die zuurstofarm bloed vervoert en dat is de longslagader. Deze vervoert zuurstofarm bloed vanuit het hart naar de longen om daar zuurstof op te gaan halen.