Wanneer je last hebt van luchtziekte ben je zeker niet de enige. Eén op de drie mensen heeft last van wagenziekte en kan zich ziek voelen tijdens het vliegen. Luchtziekte wordt ook wel bewegingsziekte genoemd en ontstaat als je evenwichtsorganen beweging ervaren, terwijl je ogen dit niet registreren.
Na een vlucht kun je bijna ziek zijn van vermoeidheid. Dit kan zelfs duizeligheid, hoofdpijn, slaap- en concentratiestoornissen, spijsverteringsproblemen en gevoelens van desoriëntatie veroorzaken. De meeste vakantiegangers wijten dit aan een jetlag, maar er is vaak meer aan de hand.
astma of bloedarmoede) en doorbloedingsstoornissen (bijv. hartinfarct) kunnen verergeren tijdens een vlucht op grote hoogte. Daarnaast is er ook een constante verandering van de luchtdruk in het vliegtuig, waardoor ook de druk verandert in gesloten holtes, zoals de sinussen en het middenoor.
Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Verder draagt een vliegreis 2 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto.
Verhoogd risico op trombose bij vliegen met koorts
Op deze manier wordt het bloed dikker en er kunnen zich bloedproppen, de zogenaamde tromboses, vormen. Als een reiziger koorts heeft, worden de effecten soms nog versterkt: wie al verzwakt is, zal zich tijdens de vlucht nog minder bewegen dan een gezonde passagier.
Over het algemeen kunt bij een verkoudheid het beste de dag voor een vlucht beginnen met neusdruppels. Tijdens de vlucht druppelt u ook, zodat de buis van Eustachius zo goed mogelijk open blijft. Dan valt de pijn over het algemeen heel erg mee.
Waarom vliegen met een verkoudheid wordt afgeraden. Er zijn twee redenen waarom het niet goed is aan boord van een vliegtuig te gaan wanneer men verkouden is. Ten eerste zijn de slijmvliezen in de neus en keel gezwollen. Hier bevindt zich de verbinding naar het middenoor, die voor de beluchting van het middenoor dient.
Hoe hoger het vliegtuig vliegt, hoe lager de luchtdruk is. Als gevolg kunt u buikpijn ervaren, een opgeblazen gevoel hebben of zelfs moeite met uw stoelgang hebben. Dit vervelende gevoel kunt u voorkomen door goed te drinken, regelmatig te bewegen en geen heftige etenswaren te eten voor vertrek.
De lucht bevat minder zuurstof. Om het lichaam toch van voldoende zuurstof te voorzien, moet het hart harder werken. Voor hart- en vaatpatiënten die klachten hebben in rust of matige inspanning, kan dit zeker (bij een lange vlucht) problemen opleveren.
Naast het opruimen van de natuur zijn vliegen een voedselbron voor andere dieren. Vliegen worden door verschillende dieren in de natuur opgegeten. Ze zijn bijvoorbeeld een voedselbron voor spinnen, vogels, vleesetende planten, padden, kikkers, vissen en vleermuizen.
Een jetlag wordt veroorzaakt door een verstoring van je biologische klok. Die komt niet overeen met de lokale tijd. Onze hersenen geven op regelmatige tijdstippen het signaal dat we honger hebben, dorstig of moe zijn.
"Door de hoogte van het vliegtuig en het feit dat de luchtdruk in de cabine lager is dan gemiddeld, zet gas in het maag-darmkanaal uit. Hierdoor kun je last krijgen van winderigheid", zegt Gareth Corbett, MDL-arts in het ziekenhuis van de universiteit van Cambridge.
Mensen kunnen zichzelf in hun vrije tijd ook ziek maken door slaapgebrek, ongezond eten, overmatige alcoholconsumptie of drugsgebruik. Nog een mogelijke verklaring is dat mensen zo opzien tegen de dingen die ze in hun vrije tijd moeten doen, dat ze er ziek van worden.
Check bij de vliegmaatschappij of u met hen mag vliegen als u binnen 6 weken na uw beroerte een vliegreis wil maken. Mag ik autorijden? U mag een periode van 2 weken geen voertuig besturen. Na deze periode is een verklaring van een neuroloog of revalidatie arts nodig om weer een voertuig te mogen besturen.
Mensen met hartproblemen, hoge bloeddruk, een pacemaker of trombose kunnen meestal prima reizen. Ook als je ziekte ernstig is, hoeft dit geen belemmering te zijn. Je wordt wel geacht de reis- en andere adviezen van je arts goed op te volgen.
Wees na een verkoudheid of keelontsteking extra alert op oorpijn. Mogelijk heb je een middenoorontsteking, waarmee je niet kan vliegen. Vraag bij je accommodatie waar je naar een arts kan of bel de Alarmcentrale voor advies.
Luchtdruk en zuurstof
In een vliegtuig heerst een zelfde luchtdruk als je normaal op 2000-2400 meter hoogte tegenkomt. Deze luchtdruk bedraagt ongeveer 80% van de luchtdruk op zeeniveau. Dat betekent ook, dat de lucht in een vliegtuig zo'n 20% minder zuurstof bevat dan lucht op zeeniveau.
"Vliegen is absoluut niet gevaarlijk. Er gebeuren weinig ongelukken. Bij wijze van spreken ben je in het vliegtuig zelf veiliger dan op de weg er naartoe." Veel mensen met vliegangst vinden het volgens de angstcoach een eng idee dat zij door de lucht vliegen en daar de controle kwijt zijn.
Gebruik een neusspray met xylometazoline één uur voor het opstijgen en één uur voor de landing. Door de neusspray zullen de neus-slijmvliezen slinken, waardoor er minder druk op de oren komt te staan.
Slikken en gapen opent de buis van Eustachius, zodat de lucht het middenoor bereikt tijdens de daling. Ook als je problemen houdt lang na de landing, zal het nog steeds helpen om te blijven slikken. Er zijn een paar andere methoden, zoals je neus snuiten, kauwgom kauwen, of drinken terwijl je je neus dichtknijpt.
Door te klaren, kunt u actief lucht vanuit de neus door de buis van Eustachius persen. Hierdoor kunt u merken dat de druk op de oren afneemt. Klaren doet u door uw neus dicht te knijpen, uw mond dicht te houden en vervolgens te proberen uw neus te snuiten. Hierdoor voelt u de trommelvliezen 'ploppen'.
Een daling duurt vaak nog zo'n 20 minuten. In die tijd leggen we 'glijdend', afhankelijk van het vliegtuigtype, circa 120 mijl (zo'n 220 km) af. We vliegen dan eigenlijk met een groot zweefvliegtuig.