Dan wordt het kindje voor het slapen ook nog eens plat op de rug gelegd, wat het nóg makkelijker maakt voor de maaginhoud om terug te stromen in de slokdarm. Au! Het gevolg: er ontstaan kleine wondjes in de slokdarm en die kunnen enorm veel pijn doen. Je kunt begrijpen wat een effect dit heeft op slapen!
Reflux kan erger worden door andere klachten, zoals spruw, darmkrampen, verstopping of een oorontsteking. Wat kan ik zelf doen? Je kunt je baby helpen op twee manieren: met voeding en met houding. Geef je baby vaker kleine beetjes voeding.
Voor baby's die last hebben van reflux, zou het kunnen helpen de reflux te verminderen door het hoofdje hoger te leggen dat het lichaam. Hierdoor kan het maagzuur niet makkelijk omhoog stromen waardoor je baby wellicht beter slaapt. Bijvoorbeeld met behulp van kussentjes, of een speciaal anti-reflux matras.
Tips bij reflux
Houd je baby wat meer rechtop tijdens het voeden. Voed je baby in elk geval niet liggend. De voeding kan dan gemakkelijk vanuit de maag terugstromen in de slokdarm en mond. Zorg dat je baby niet te snel drinkt of lucht hapt tijdens het drinken.
Baby'tjes die last hebben van reflux zouden er baat bij hebben om met hun hoofdje hoger te liggen dan hun beentjes. Op deze manier zou het maagzuur niet zo makkelijk omhoog stromen en kunnen de kleintjes comfortabeler slapen.
Bij baby's komt reflux vrij vaak voor. Dat komt meestal doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby's soms nog niet helemaal ontwikkeld is. In de loop van het eerste levensjaar zal de sluitspier zich meestal verder ontwikkelen. In de meeste gevallen verminderen en verdwijnen de klachten hierdoor.
Wat je osteopaat kan betekenen bij reflux
Bij baby's met refluxklachten zorgen we er met de behandeling voor dat de sluitspieren van de maag (sfincters) meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt.
Symptomen van (verborgen) reflux herkennen bij je baby
Kokhalzen. Spugen. Overstrekken (het aanspannen van de rugspieren en het achterover drukken van het hoofdje) Slechte nachtrust.
Soms kan reflux leiden tot problemen bij je baby zoals slecht drinken, langzame groei, luchtwegklachten en overprikkelbaarheid. Dit wordt dan de refluxziekte genoemd, maar dit komt erg weinig voor. Als je problemen door reflux vermoedt bij je baby, neem dan altijd even contact op met je huisarts.
Buikligging en zijligging
Leg je baby niet op zijn zij. Met deze houding is het risico op wiegendood groter. Ook ontstaat na enkele weken de kans dat je baby op zijn buik rolt. Bij de ene baby gebeurt dit wat eerder dan bij de andere.
Want nu kan de baby zowel op de rechter- als op linkerzijde worden gepositioneerd om te slapen. Het is echter gevaarlijk omdat baby's niet zelfstandig op hun zij kunnen blijven liggen en zelf in de buikligging kunnen rollen. Daarom moeten baby's de eerste maanden in de zijligging worden ondersteund.
Reflux zal sneller de kop op steken als je ligt, omdat het maagzuur dan makkelijker terugvloeit. Om beter te kunnen slapen kun je proberen het hoofdeinde van je bed 18 tot 24 centimeter te verhogen.
Leefstijl aanpassen bij reflux
In eerste instantie zal de behandeling van reflux bestaan uit het aanpassen van de leefstijl. Afvallen bij overgewicht, stoppen met roken of houdingsadviezen zullen aan bod komen. Een kleine aanpassing van de leefstijl kan namelijk al helpen om maagklachten te verminderen.
Tijdens het eerste jaar wordt de sluitspier tussen de slokdarm en de maag steeds sterker. Daardoor neemt de kans op reflux, hoe ouder je baby is, steeds meer af. De meeste klachten verdwijnen helemaal tijdens het eerste levensjaar.
Het is raadzaam om op je linkerzijde te slapen. Slapen op je rechterzijde ontspant namelijk de verbindende spieren tussen de maag en de slokdarm. Wanneer deze spieren samentrekken als je op je linkerzijde slaapt, helpen ze om het proces van reflux te beheersen.
Een baby heeft baat bij het laten van een boertje wanneer er lucht in zijn maag zit. Deze lucht komt vaak mee tijdens het drinken van borstvoeding of flesvoeding. Je baby weet namelijk nog niet zo goed hoe hij kan ademen en drinken tegelijk. Daarom laten ouders hun baby vaak na het drinken een boertje laten.
NIET de voeding indikken, dit kan de klachten alleen maar verergeren. Ga naar de huisarts als dit allemaal niet helpt. Vraag eventueel een verwijzing naar de kinderarts. Als het inderdaad (verborgen) reflux is, dan moet dit worden behandeld met medicijnen.
Bij verborgen reflux komt de maaginhoud ook omhoog, maar geeft de baby de voeding niet terug. De melk komt tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Omdat de baby niet spuugt, is het soms lastig om verborgen reflux op te merken, terwijl baby's hier wel degelijk last van kunnen hebben.
Een baby die vaak oprispingen heeft, heeft minder last als hij of zij 20 tot 30 minuten rechtop gehouden wordt na de voeding. Huilt je baby een tijdje na de voeding nog of blijft hij of zij onrustig, probeer dan opnieuw om hem te laten boeren.
Reflux komt in meer of mindere mate voor bij negentig procent van de baby's. Een deel van de baby's spuugt, veel/weinig, tijdens het voeden, vlak er na of de hele dag door.
WAT IS GAVISCON BABY EN WAARVOOR WORDT DIT GENEESMIDDEL GEBRUIKT? Gaviscon Baby is een geneesmiddel dat gebruikt wordt om de symptomen van zure oprispingen (reflux) te behandelen. Wordt de klacht van uw kind na 7 dagen niet minder, of wordt hij zelfs erger? Neem dan contact op met uw arts.
Adviezen en behandeling bij reflux
Probeer te zorgen dat je baby tijdens het voeden zo min mogelijk lucht binnenkrijgt. Bij borstvoeding is het dus belangrijk dat je goed aanlegt. Geef je flesvoeding, dan kun je een speciale speen gebruiken en johannesbroodpitmeel gebruiken om de voeding te verdikken.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.