De dichtheid geeft aan hoeveel massa (gewicht) van een stof aanwezig is in een bepaald volume. Hierin is: ρ = dichtheid (kg • m-3)
In de formule staat ρ (= 'rho' en geen p) voor de dichtheid. De eenheid van de dichtheid wordt zowel in g/cm3 als in kg/L gebruikt. In het hoofdstuk massa en volume heb je gezien hoe je deze eenheden kan omrekenen. Kijk er nog eens een keertje naar!
Wat is dichtheid? Dichtheid wordt ook wel soortelijke massa genoemd en is de massa van 1 kubieke meter (m3) van een bepaalde stof. Dichtheid is dus een stofeigenschap.
In het SI-stelsel wordt dichtheid uitgedrukt in kilogram per kubieke meter (kg/m3), maar de oudere eenheid (uit het cgs-systeem) gram per kubieke centimeter (g/cm3) of kilogram per kubieke decimeter wordt ook nog gebruikt.
Traditioneel duidt men dichtheid aan met de Griekse letter ρ (rho). De eigenschap wordt uitgedrukt in kg/m³.
Het soortelijk gewicht van een stof wordt ook als dichtheid aangeduid.
Massa is een natuurkundige grootheid die een eigenschap van materie, de hoeveelheid van een stof, aanduidt. Massa wordt uitgedrukt in kilogram.
De dichtheid van een stof wordt bepaald door de massa bij een bepaald volume. Water bijvoorbeeld heeft een massa van 1,00 gram per kubieke centimeter (g/cm3). We zeggen dan: De dichtheid van water is 1,00 g/cm3.
De lucht op onze aarde is een mengsel van verschillende soorten gassen en stoffen. De combinatie van deze stoffen geven de lucht een soortelijke massa (dichtheid) van 1,29 kilogram per kubieke meter. Een kubieke meter lucht weegt gemiddeld 1,29 kilogram.
Met de dichtheid kunnen we o.a. voorspellen of een voorwerp zal zinken of zal drijven in een bepaalde vloeistof. Water heeft bijvoorbeeld een dichtheid van 1000 kg/m3. Als een voorwerp een grotere dichtheid heeft, dan zinkt het in water.
Je kunt het verband tussen de massa m en het volume V aangeven met de dichtheid ρ (rho, een letter uit het Grieks). De dichtheid is de massa per volume. Met andere woorden: de dichtheid is de massa (in kilogram, soms in gram) van 1 m³ (soms 1 dm³ of cm³) stof. ρ=m/V.
De SI-eenheid van inhoud is de kubieke meter, m3.
Massapercentage = [(massa gevraagde stof) / (totale massa)] × 100%
Stap 3: Schrijf de formule ρ=m/V om in de juiste vorm: We willen de massa m uitrekenen. De formule wordt: m=ρ×V.
Een kilogram is gelijk aan duizend gram.
1 kilogram x 9,81 meter/seconde² = circa 10 newton. Of: 1 kg x 9,81 m/s² = circa 10 N. Die 9,81 m/s² staat voor de versnelling van de zwaartekracht. Een massa van 1 kilogram komt dus overeen met een gewicht van 10 newton.
Dichtheden van de plastics in g/ml zijn PP: 0,900-0,91; LDPE 0,92-0,94; HDPE 0,95-0,97; PS: 1,05-1,07, plexiglas: 1,24 en PET 1,39.
Spiritus heeft dus de laagste dichtheid.
1 liter stemt overeen met 0,85 kilogram.
Water in de natuur is levend en wordt vitaal genoemd. De kwaliteit van water dat stilstaat, ook wel dood water genoemd, is zeer slecht.