Nachtangst of 'Night Terrors' komen voor vanaf ongeveer 1 á 1.5 jaar oud. Het gebeurt meestal in de eerste helft van de nacht en steeds tijdens de diepe slaap. Je kindje wordt 's nachts schreeuwend of gillend wakker en het lijkt of jouw kindje wakker is omdat het de ogen open heeft.
Dat is vooral in de eerste helft van de nacht en vaak op een vaste tijd. Kinderen tussen 3 en 12 jaar kunnen er last van hebben, maar soms komt het ook voor bij jongere of oudere kinderen. Bij nachtangst is je kind niet wakker, maar lijkt het ergens van overstuur.
Kan er dan sprake zijn van een nachtmerrie? De kans dat je baby een nare droom heeft gehad, is vrij klein, omdat je kleine nog niet het gevoel van angst kent. Nachtmerries komen pas voor vanaf tweejarige leeftijd als ze zich meer bewust zijn van angstgevoelens en een actievere fantasie hebben.
is plotseling erg overstuur, huilt en schreeuwt van angst. zit vaak rechtop in bed, vaak met de ogen wijd open. heeft een snelle hartslag en ademt zwaarder en sneller. is bang, boos en paniekerig.
De meeste night terrors bij kinderen duren tussen de 5-20 minuten, hoewel de Amerikaanse Sleep Foundation rapporteert dat nachtangsten ook zo kort kunnen duren als 30 seconden tot 3 minuten. Ongeveer 1 tot 6 procent van de kinderen heeft nachtangsten.
Raak je kind tijdens een night terror dan ook liever niet aan en blijf op afstand zitten. Zo kun je hem wel in de gaten houden dat hij zich niet bezeert. Wat soms ook kan helpen, is de lamp op de gang aan te zetten. Na een nachtangst zal je kind vanzelf weer rustig in slaap vallen.
Wanneer je baby 9 maanden oud is, wordt het ook steeds makkelijker te herkennen als je baby een nachtmerrie heeft. Je kind kan dan huilend of schreeuwend wakker worden, en kan hierbij ook zijn vuistjes ballen. Onderzoek kan helaas nog niet met honderd procent zekerheid bevestigen wat en wanneer baby's dromen.
Pavor nocturnus wordt ook wel aangeduid met de Engelse term night terror. Hoe vaak komt pavor nocturnus voor bij kinderen? Pavor nocturnus komt regelmatig voor op de kinderleeftijd, geschat wordt dat één op de 15 tot 30 kinderen wel eens of meerdere malen last heeft gehad van pavor nocturnus.
Spanning en slaaptekort kunnen ervoor zorgen dat je kind nachtangsten krijgt. Zorg daarom voor vaste bedtijden en genoeg nachtrust.Rust en regelmaat overdag kunnen ook helpen. Als het vaak voorkomt, haal je kind dan een kwartier voordat het meestal gebeurt even uit bed om bijvoorbeeld te plassen.
Bij nachtangst is je kind niet wakker maar zit wel rechtop met opengesperde ogen en gilt van angst. Het komt meestal rond hetzelfde tijdstip terug: een half uur tot drie uur na het inslapen en duurt 10 tot 30 minuten.
Nachtmerries zijn enge of angstige dromen. Dromen komen voor in alle fasen van de slaapcyclus, maar nachtmerries vinden vooral plaats in de REM-slaap. Veel dromen vergeten we direct zodra we wakker worden, maar bij een nachtmerrie is dit vaak anders.
Dit kan verschillende redenen hebben. We zetten de 4 meest voorkomende oorzaken op een rij: Je baby wordt huilend wakker omdat hij een ongemak heeft; honger, te koud of te warm, een te volle luier zijn voorbeelden waarom een baby huilend wakker kan worden. Je baby is niet moe meer en wil niet (meer) slapen.
Een verhuizing, een nieuwe school, de komst van een babybroertje of -zusje, een ziek familielid of spanningen tussen jou en je partner kunnen bijvoorbeeld een oorzaak zijn voor nachtmerries bij kinderen. Kinderen hebben voelsprieten voor iets wat verzwegen wordt.
Wat zijn de oorzaken van nachtangst? Er is veel onderzoek gedaan door wetenschappers naar slaapstoornissen, waaronder naar nachtangsten. Helaas weten we nog steeds niet precies wat de oorzaken zijn van deze slaapstoornis. Het is inmiddels wel duidelijk dat nachtangst erfelijk is en dat het voorkomt buiten de REM-slaap.
Naar schatting krijgt één op de vijftien tot dertig jonge kinderen te maken met nachtangsten. Jaarlijks gaat het dus om vele duizenden gevallen. “Tijdens een aanval gaat een kind hard gillen en hebben ze de ogen vaak open”, vertelt Daniëlle Hendriks, orthopedagoog Generalist NVO & Somnoloog.
In geval van een baby van minder dan 2 jaar met nachtangst, is het belangrijk hem in zijn wieg of bedje te laten huilen. U kunt wel bij hem wachten tot de aanval over is en hem voorzichtig toedekken wanneer hij uiteindelijk tot rust komt. Vergeet niet dat hij u hoe dan ook niet kan zien of horen.
Aan de andere kant duurt een typische nachtmerrie maar een paar minuten, maar het kan aanvoelen als een eeuwigheid. Sommige mensen ervaren slaapverlamming, een aandoening waarbij ze niet kunnen bewegen of spreken terwijl ze in slaap vallen of wakker worden, wat een angstaanjagende ervaring kan zijn.
Ook bij baby's hoort dit bij de ontwikkeling. Maar heeft je kind vaak last van heftige nachtmerries, dan kan er wel een reden achter zitten. Dromen geven namelijk aan waar je kind in zijn gevoelsleven druk mee bezig is. Het beste wat je dan kan doen is troosten, geruststellen en een veilig gevoel creëren.
Maar wat is een nachtmerrie nou eigenlijk? Noordman: “Nachtmerries zijn verstorende dromen met een afschuwelijke inhoud waaruit mensen kunnen ontwaken en waarbij intense negatieve emoties overheersen. Vaak is dit angst; mensen schrikken wakker uit een nachtmerrie, maar ook walging, verdriet of woede.
Nachtmerries bij peuters
Als je peuter een nachtmerrie heeft, kan hij daar flink van schrikken. Je kindje wordt huilend wakker of is in paniek. Vaak herinnert hij zich nog wat er gebeurd is in de droom, of blijft hij zich nog een tijdje angstig voelen.
Maak je kindje wakker voor de aanval; zeker als je kind telkens rond dezelfde tijd last krijgt van nachtangst kan dit de moeite waard zijn. Zorg voor een vast en rustig slaapritueel; soms kan het inbouwen van rust vóór het slapen ook zorgen voor een rustiger slapen van je kind.
Tijdens zijn slaap kan jouw baby last hebben van angsten en zelfs nachtmerries. Heel anders dan bij nachtmerries, is het mogelijk dat jouw baby begint te gillen en te huilen terwijl hij slaapt. Op zulke momenten is hij misschien niet in staat je te herkennen, dus is het beter hem niet wakker te maken.
Pavor Nocturnus. Iemand die aan nachtangst lijdt schrikt wakker, heeft een angstig gevoel en maakt een verwarde indruk. Soms gaat het plotseling wakker worden gepaard met een schreeuw. Meestal treden deze aanvallen op tijdens de diepe slaap, in de eerste helft van de nacht.