Neem contact op met uw huisarts:als de hechtingen los zijn gegaan en de wond niet goed sluit. als de wondranden rood, dik en warm worden en pijn doen.
Het kan voorkomen dat het bloed door het verband heen komt, dit is niet ernstig. U kunt er extra verband omheen wikkelen. Alleen als bloed uit het verband drupt moet u contact opnemen.
Het is mogelijk dat uw wond erg nabloedt, de wond open springt of dat er zich tekenen van infectie voordoen (roodheid van de huid, toenemende pijn en/of afvloed van pus).
Openbarsten van de hechtingen De wond kan openbarsten. Meestal is het dan niet meer mogelijk om de wond opnieuw te hechten.
U mag niet baden en zwemmen zolang u hechtingen heeft. Het droog houden van de wond bevordert een goede wondgenezing. U kunt dus beter geen afsluitende pleister op de wond gebruiken; deze maakt de wond vochtig.
De opperhuid wordt continu vernieuwd. Het duurt ongeveer vier weken voordat de hele opperhuid is vernieuwd. Het bovenste laagje dode hoorncellen laat steeds vanzelf los. Meestal is dit niet merkbaar, maar bij een snelle celdeling, zoals na verbranding door de zon is dit zichtbaar als 'vervellen'.
Verband of pleister
De pleister of het verband mag na een dag worden verwijderd. Wanneer de wond na een aantal dagen droog is, is verbinden niet meer nodig. Als er dan kans bestaat op wrijving of schuiven van kleding over de wond, kunt u de wond bedekken met een gaasje of een pleister.
Wanneer u de hechtingen kunt laten verwijderen, is afhankelijk van de plaats van de wond: - Gezicht: 5 dagen - Hoofd/hals/handen/armen: 7 dagen - Romp/been: 10 tot 14 dagen - Rug/knie: 14 tot 18 dagen • Als de hechtingen verwijderd zijn, is het belangrijk het litteken het eerste half jaar zoveel mogelijk uit de zon te ...
Hou de wonde zuiver en droog gedurende de eerste 5 dagen.Een verband op de wonde is niet nodig.Gebruik geen zalf of Steristrips® op de wondlijm.Ga niet zwemmen of baden (douchen mag wel).
Bij hechtingen onder uw kleding is het prettiger een pleister te blijven dragen tot de hechtingen verwijderd worden. Bij een behandeling in uw gezicht kan een zwelling en/of bloeduitstorting ontstaan. Dit kan 7 tot 10 dagen duren. Meestal is hiervoor geen extra behandeling nodig.
De hechtingen moeten de eerste 48 uur droog blijven. Daarna mag u douchen en de wond afspoelen. Zorg er wel voor dat u de wond na het douchen goed droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen weg zijn.
Wanneer contact opnemen met de huisarts of huisartsenpost bij een snij- of scheurwond? Bel 112:als er bloed uit de wond spuit. als iemand met een snij- of steekwond in de borstkas, buik, rug of flank onwel wordt, een grauwe kleur krijgt, klam, zweterig, onrustig of suf wordt.
De hechtpleister heeft losgelaten en ik zie de hechtingen, wat moet ik nu doen? uitklapper, klik om te openen. U hoeft niets te doen. Na 24-48 uur is de wond in principe dicht en kan het geen kwaad als er geen pleister meer over heen zit.
Het bloeden wordt veroorzaakt door kapotte bloedvaten. Voor het genezen van een wond worden de cellen in de huid geactiveerd en de bloedplaatjes in het bloed gaan zich vermenigvuldigen. Het bloed wat vrij is gekomen gaat stollen om op de huid een beschermende korst te vormen om de wond meteen te dichten.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
De wonde kan ontstoken zijn, contacteer bij twijfel uw huisarts. Neem geen medicatie zonder voorschrift. Afhankelijk van de plaats van de wonde, worden de hechtingen verwijderd na 5 tot 14 dagen. Dit gebeurt door uw huisarts en nooit op de dienst spoedgevallen.
Bij kleine schrammen, snijwondjes of open wondjes stopt het bloeden normaal gezien vanzelf na enkele minuten. Bij hevig bloedende wonden kunt u gedurende een tiental minuten een kompres of schoon doekje tegen de wond drukken om het bloeden te stelpen. Als de wond dan nog blijft bloeden, gaat u beter naar de dokter.
“Om een wond goed te laten genezen zijn er verschillende processen werkzaam in het lichaam. Milde jeuk is meestal een goed teken, omdat die aangeeft dat de genezing op gang is. Maar pas wel op. Als de jeuk echt heel erg is en de wond ook roder wordt, kan er sprake zijn van een infectie.”
“In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het advies dus niet 'aan de lucht laten drogen', maar afdekken. Je vermijdt zo dat er een dikke korst op de wonde verschijnt, die mogelijk gaat barsten en bacteriën binnenlaat. Bij een snijwonde is de eerste stap de wonde afduwen zodat het bloeden stopt.
U mag de eerste 24 uur niet douchen. Na 24 uur mag u alleen kort douchen zolang de hechtingen in de wond zitten. Dep na het douchen de wond voorzichtig droog. Als u een wond heeft op uw hoofd, mag u uw haar na 24 uur voorzichtig uitspoelen met lauw water.
Als de (inwendige) hechtingen te strak zijn gezet, kan dat leiden tot pijn, bijvoorbeeld bij seks, of bij staan of bewegen. De verloskundige kan geen nieuwe hechting zetten, maar kan je wel doorverwijzen naar een gynaecoloog, die de hechtingen kan beoordelen en je kan helpen.