Een vennootschap onder firma is geen rechtspersoon en heeft geen bestuurder. Een vennoot is als zodanig reeds hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vof.
Een VOF wordt door de vennoten bestuurd. Iedere vennoot is bevoegd om namens de VOF op te treden, tenzij je andere afspraken maakt in je vennootschapsovereenkomst.
Een bestuurder kan ook aandeelhouder zijn, maar dit hoeft niet. Een bestuurder is de persoon die de BV bestuurt en vertegenwoordigd. Bij de oprichting van de BV wordt de eerste bestuurder of bestuurders aangesteld. Als een bestuurder wisselt na oprichting, zijn het de aandeelhouders die de nieuwe bestuurder aanwijzen.
Volgens het oude vennootschapsrecht werden de personen met aandelen van een bvba 'vennoten' genoemd, en de personen die een bvba besturen 'zaakvoerders'. Dat verandert door het nieuwe vennootschapsrecht ook. In een bv heten deze personen nu 'aandeelhouders' respectievelijk 'bestuurders', zoals in een nv.
Een bv heeft altijd minimaal één bestuurder en één aandeelhouder. Dat kan dezelfde persoon zijn. De bestuurders kunnen op naam van de bv handelen en zijn verantwoordelijk voor het beleid.De aandeelhouders hebben recht op de winst en op het kapitaal dat bij het einde van de bv overblijft.
U bent niet verplicht om een nieuwe bestuurder ook aandelen te geven.
De bestuurder is degene in het overleg met de OR de ondernemer vertegenwoordigt en degene die in een onderneming rechtstreeks de hoogste zeggenschap uitoefent bij de leiding van arbeid. Bij de dagelijkse leiding heeft hij dus niemand meer boven zich.
Een vennootschap onder firma (vof) is een bedrijf waarin minimaal 2 personen samenwerken onder één gemeenschappelijke naam. Iedere persoon die meedoet, wordt mede-eigenaar.Deze mede-eigenaren worden ook wel vennoot genoemd.
Vennoten zijn de eigenaren. Bij een BV kun je deze ook omschrijven als aandeelhouders, aangezien het eigendom van een besloten vennootschap bepaald wordt door de aandelen. Bij een Vennootschap onder Firma (VOF) zijn er geen aandelen, en worden vennoten ook wel eens omschreven als compagnons.
Vennoten die werken in een vennootschap en ook aandelen van deze vennootschap hebben, worden als zelfstandigen beschouwd. Als een vennoot aandelen heeft, maar geen activiteit uitoefent in de vennootschap, dan wordt hij beschouwd als een niet-werkend vennoot.
Een aandeelhouder kun je echter niet zomaar ontslaan. Zijn aandelen kan je niet zomaar opeisen of kopen. Er zijn speciale juridische trajecten om van een medeaandeelhouder af te komen. Die moet je doorlopen als de andere aandeelhouder niet vrijwillig de aandelen overdraagt of overneemt.
Statutaire verplichtingen van een aandeelhouder
Een van die verplichting kan bijvoorbeeld zijn dat de aandeelhouder (persoon) aansprakelijk is voor schulden van de werkmaatschappij. Verder kunnen er financieringsverplichtingen gelden, bijvoorbeeld wanneer de onderneming in zwaar weer komt te verkeren.
Een bestuurder is de persoon die alleen of met anderen, in de onderneming de hoogste zeggenschap uitoefent over de leiding van de arbeid (art 1-1 WOR). Hierop bestaan enkele uitzonderingen voor ondernemingsraden bij de overheid (art 46d sub A WOR).
Elke vennoot die aan de eisen voor ondernemerschap voldoet, is ondernemer voor de inkomstenbelasting en kan gebruikmaken van de regelingen voor ondernemers. Voor de btw is de vof als geheel ondernemer.
Vennoten zijn onbeperkt aansprakelijk, wat dus een risico met zich meebrengt. Je privé-eigendom is niet beschermd. Omdat er weinig wettelijke bepalingen zijn, is het goed om zelf de statuten zorgvuldig op papier te zetten.
Een VOF is een samenwerking tussen minimaal twee personen. Eén van de vennoten kan uittreden en de ander kan de onderneming voortzetten. Maar met één vennoot is er geen sprake van een VOF.
Als u werkt bij een BV, bent u in de meeste gevallen niet privé aansprakelijk. Dit is alleen mogelijk wanneer er sprake is van onbehoorlijk bestuur. Een VOF daarentegen is geen rechtspersoon.Iedereen die is aangesloten bij de VOF als aandeelhouder of werknemer is 100% privé en hoofdelijk aansprakelijk.
Je noemt vennoten ook wel compagnons. Een vennootschap onder firma (VOF) wordt opgericht door vennoten. De vennoten zijn degene die de onderneming oprichten en deze besturen. In de meeste gevallen zijn de vennoten natuurlijke personen.
Fiscaal voordelig bij lagere winsten
Bij lagere winsten (onder de € 100.000) ben je fiscaal gezien voordeliger uit met een VOF dan met een BV. Als vennoot in een vennootschap onder firma betaal je inkomstenbelasting over jouw deel van de winst. Hierbij kun je dezelfde belastingvoordelen krijgen als een zelfstandige.
De erfgenaam van de overleden vennoot heeft wel recht op uitkering van het vennootschapsdeel van de overleden vennoot. Voor de achterblijvende vennoot betekent dat dus dubbel pech; hij of zij kan de VOF niet voortzetten, maar moet aan de erfgenaam wel het vennootschapsdeel van de overleden compagnon uitbetalen.
De BV kan wel firmant/vennoot worden in de VOF.
Belastingen. Ieder van de vennoten betaalt inkomstenbelasting over zijn eigen deel van de winst. Elke vennoot is een zelfstandig ondernemer en De vennoten betalen inkomstenbelasting over hun eigen deel van de winst. De winst wordt belast in box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning).
Deze kunnen een aparte raad van commissarissen vormen (two-tier board), of deel uitmaken van het bestuur (one-tier board). Bij kleine bv's kan het zijn dat er maar een bestuurder is. Deze is vaak ook de enige aandeelhouder. De bestuurder is dan directeur en grootaandeelhouder (dga).
De BV wordt bestuurd door één of meer bestuurders. Een bestuurder kan zaakvoerder of dagelijks bestuurder zijn. Ze kunnen daden van bestuur stellen en in naam van de BV overeenkomsten afsluiten. Bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders, voor bepaalde of onbepaalde tijd.
Bestuurders zijn alle personen die aan het verkeer deelnemen met uitzondering van voetgangers. Voetgangers vallen hier dus niet onder.