De insecten scheiden een onaangename, muskusachtige geur af. Kakkerlakken verspreiden zich snel; ze reizen bijvoorbeeld mee met bagage of tweedehands artikelen. Ze kunnen je huis binnenkomen via kieren, ventilatiekanalen of cv-leidingen.
Over het algemeen komen kakkerlakken je huis binnen omdat ze op zoek zijn naar fijne schuilplaatsen die, als het even kan, ook nog in de buurt liggen van plekken waar wat te eten valt. Het gebeurt ook wel eens dat kakkerlakken met mensen meereizen uit verre, exotische oorden, in de koffer.
Als je één kakkerlak ziet, betekent dat helaas dat er waarschijnlijk meer zijn. Veel meer. Kakkerlakken verstoppen zich in scheuren en spleten in de buurt van voedselbronnen, en ze leven in groepen.
Net als wij drinkt de kakkerlak graag bier. De combinatie van hop en suiker lokt hen naar het gele goedje. Let dus goed op als je thuis een knappe bierkelder aanlegt, dat je zeker alle gaten en kieren goed dichtmaakt.
Plaats een vochtige dweil
Kakkerlakken houden van vocht, dus de kans is aanwezig dat ze 's nachts in de dweil kruipen. De volgende morgen veeg je de beestjes op: met dweil en al. Trap ze vervolgens dood en verpak de lijkjes in plastic zakjes. Werp die zo snel mogelijk weg!
Kakkerlakken komen soms ook in bed. Misschien eet en drink je regelmatig in bed en verschoon je amper het beddengoed.
Kakkerlakken verjagen met laurierblaadjes en kattenkruid
Je kunt ook wat kattenkruid in je huis rond strooien. Beiden hebben hetzelfde effect. Kakkerlakken verafschuwen deze geuren en zullen wegblijven uit jouw woning.
Je maakt gewoon een sopje van zeep en water wat dun genoeg is om met een plantenspuit te verstuiven. Dit goedje spuit je over de kakkerlakken, vooral over het hoofd en de buik. Een aantal druppels kunnen de kakkerlak al doden.
Ze staan erom bekend een groot aantal verschillende ziektekiemen, bacteriën en ziekteverwekkers op hun lichaam te dragen. Ook kunnen ze ziektes als salmonella overbrengen via hun ontlasting, urine, braaksel en soms speeksel. Deze ziekten kunnen worden overgebracht door geïnfecteerde open wonden of inademing.
Hun nesten en eitjes bevinden zich meestal op droge plaatsen, zoals op valse plafonds, tussen scheidingsmuren en achter ovens en koelkasten in keukens. Overdag verbergen kakkerlakken zich in kieren, gaatjes en andere schuilplaatsen zodat er niets van hun lichaam zichtbaar is.
Kakkerlakken zijn snel en lopen zelfs over plafonds en gladde muren.
Overdag verschuilen ze zich op warme, donkere plekken. Er zijn echter ook kakkerlakken die in de ochtend- of namiddagzon eten. Ze gaan zeer zuinig met hun energie om en zitten het grootste deel van hun leven verborgen.
Kakkerlakken zelf zijn voor de mens niet schadelijk, ze bijten of steken niet. Ze kunnen echter wel bacteriën, mijten en ziektes overbrengen die voor de mens schadelijk zijn. Het zijn alleseters die leven van kadavers en voedselresten. Ze besmetten ons voedsel met hun poten en uitwerpselen.
Tips om kakkerlakken te voorkomen
Sla eten op in dichte bakjes en laat geen vocht staan in de gootsteen of in emmers en teiltjes. Maak dagelijks schoon, ruim alle kruimels en voedselresten op. Gooi dit weg in gesloten afvalbakken. Ruim het eten van je huisdier op zodra deze klaar is met eten.
Kakkerlakken houden niet van licht en laten zich overdag meestal niet zien. Ze gaan vooral in het donker op zoek naar voedsel en hebben een voorkeur voor vochtige en zoete voedingswaren.
Door de wc spoelen is ok, ondanks dat het geen garantie is dat ze niet terugkomen, is het beter dan doodtrappen! Als je namelijk een kakkerlak dood trapt laat die alle eitjes los en zo kan je dus een plaag veroorzaken.
Vijanden van de kakkerlak
Naast de muis heeft de kakkerlak ook andere insectenetende dieren als vijand zoals spinnen en vogels. De grootste vijand is logischerwijs de mens.
Des te belangrijker is het dat je hun eitjes snel herkent. De eitjes van kakkerlakken zitten in eipakketjes. Een eipakket ziet eruit als een klein kokertje met ribbeltjes. Het is bruin tot zeer donkerbruin van kleur en dient om de eitjes tegen allerlei invloeden van buitenaf te beschermen.
Ze ontdekten dat ze niet bestand zijn tegen nucleaire explosies aangezien geen enkele kakkerlak stralingsniveaus hoger dan 100,000 rads1 overleefden. In andere woorden: kakkerlakken kunnen een atoomexplosie niet overleven, maar ze kunnen wel veel hogere hoeveelheden straling weerstaan dan mensen.
Ze zeggen wel eens dat je een kakkerlak niet mag doodtrappen want dat ze zich dan meteen vermenigvuldigen, maar dat is een fabeltje. Ze zullen wel hun eitjes achterlaten als je hun restanten niet voldoende opruimt, dus let goed op, ook op je schoenzool! De eitjes kunnen namelijk later uitkomen.
Tekenen van een kakkerlakkenplaag
Geurhinder: Kakkerlakken verspreiden een onaangename muskusachtige geur, deze geur wordt sterker naarmate er meer kakkerlakken zijn in uw huis. Nachtelijke beweging: 's nachts doet u het licht aan en u ziet razendsnel iets wegkruipen over de vloer.
Azijn is een zuurhoudende oplossing, met een pH waarde van 2.0 – 3.0. Je kan hieruit concluderen dat azijn dus een vrij zure vloeistof is. Wanneer insecten in aanraking komen met dit soort zure culturen, zullen zij onmiddellijk sterven.
Veel dieren kunnen zich als ze op hun rug liggen moeilijk weer omdraaien. Misschien geldt dit ook voor kakkerlakken.”
Ze zijn zelf niet giftig, maar kunnen drager zijn van schimmels en bacteriën. Kakkerlakken zijn dol op rondzwervend voedsel. Het doodtrappen van de insecten kan gevolgen hebben, want dan komen er eitjes vrij die een week later uitkomen. Het beste kunnen schoenen dan ook worden ontsmet met een scheutje chloor.
Kakkerlakken bewegen zich voort met hun krachtige poten. Hiermee kunnen de kakkerlakken zeer goed sprinten en zelfs springen. Kenmerkend aan de Duitse kakkerlak zijn de donkere strepen op het halsschild en lange antennes die veel in beweging zijn.