Voor welke wapens heb ik een vergunning nodig? In principe is het verboden om elk soort wapen te dragen, te houden of te verkopen. Hier zijn wel uitzonderingen op. U mag een wapen bezitten of verkopen als u daar bijvoorbeeld een vergunning of vrijstelling voor heeft.
Vrij verkrijgbare wapens : dit soort wapens mag je hebben zonder vergunning. Het gaat hier o.m. over wapens die onklaar gemaakt zijn door de proefbank van Luik, historische wapens die vermeld zijn in een KB, seinpistolen, alarmwapens en niet-vuurwapens (luchtdrukwapens en sommige kruisbogen).
Zo kun je kiezen uit knuppels, alarmpistolen, tactische pennen, handboeien en alternatieve producten voor pepperspray en traangas. Alle producten voor het verdedigen van jezelf en je spullen zijn legale wapens en vrij te bezitten in Nederland.
In Nederland mag u geen (vuur)wapens en munitie bezitten. Ook is het verboden wapens te gebruiken. Voor sommige wapens geldt een uitzondering, maar dan heeft u wel een wapenvergunning nodig.
Als u schuldig wordt bevonden aan het voorhanden hebben van een vuurwapen kunt u een straf verwachten. In de LOVS-richtlijnen zijn oriëntatiepunten vastgelegd voor bestraffing. Dit varieert van een boete voor een alarmpistool tot 9 maanden gevangenisstraf voor bezit van een automatisch vuurwapen.
Wapens: Categorie III
In categorie III zijn voornamelijk lichtere vuurwapens te vinden. Hieronder vallen onder andere geweren, revolvers en pistolen, toestellen voor beroepsdoeleinden die projectielen kunnen afschieten en alarmpistolen en startpistolen die niet aan bepaalde eisen voldoen.
In Nederland mag je geen wapens bezitten en je mag ook geen handelingen met wapens verrichten. Er zijn wel uitzonderingen op dit wapenverbod. De uitzonderingen op het wapenverbod staan in: de Wet wapens en munitie , de Wet natuurbescherming , de Regeling wapens en munitie en de Circulaire wapens en munitie .
De retributie bedraagt 85 EUR (jaarlijks te indexeren) per vergunningsaanvraag. Dit bedrag geldt per aanvraag, en niet per wapen. Momenteel bedraagt de geïndexeerde retributie EUR 99,27.
De kosten voor een ontheffing bedragen 80 euro per aanvraag, verlenging, wijziging of uitbreiding. Voor tarieven van overige wapenvergunningen kunt u terecht bij de korpschef of de Centrale Dienst voor In- en Uitvoer (CDIU).
Gebruik van een stroomstootwapen is in Nederland verboden. Er staat een boete van 700 euro op het bezit en gebruik ervan. Een taser is online te koop; in België en Duitsland is de verkoop ervan legaal.
Of je een inbreker mag slaan hangt af van twee rechtsbeginselen: noodweer en noodweerexces. Noodweer wordt in het Wetboek van Strafrecht uitgelegd als het gebruiken van geweld voor 'de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.
In Nederland geldt een algemeen verbod op het bezit van vuurwapens en munitie. Wil je toch een vuurwapen of munitie bezitten dan is daar een wapenvergunning voor nodig.
Heeft u een valmes, vlindermes of stiletto op zak, dan krijgt u een boete. Alle messen die niet onder categorie 1 of 4 vallen mag u bezitten, verhandelen en bij u dragen. Tenzij lokale verordeningen dat verbieden. Naast de landelijke wapenwet moet u namelijk ook rekening houden met plaatselijke verordeningen.
Voor alle vergunningen geldt: de aanvrager moet een redelijk belang hebben bij het voorhanden hebben van een wapen en er mag geen vrees bestaan voor misbruik. Het redelijk belang houdt in dat u bijvoorbeeld een wapen wil om schietsport te beoefenen, of om historische veldslagen na te spelen.
Heb ik een vergunning nodig om een luchtbuks of luchtpistool te kunnen kopen? U heeft als koper, en later als eigenaar, geen vergunning nodig om een Luchtpistool en of Luchtgeweer te kunnen kopen en te bezitten in Nederland.
Op de zwarte markt leveren een doorsnee 9mm-pistool tussen de 500 en 750 euro op; een automatisch vuurwapen tussen de 1000 en 2000 euro, zo berichtten onderzoekers van het Korps landelijke politiediensten twee jaar geleden.
Om een wapen te mogen bezitten, heeft u een wapenvergunning nodig. Ook voor handelingen met wapens heeft u een vergunning nodig. Er zijn 4 soorten wapenvergunningen: verlof, ontheffing, erkenning en consent. Hieronder vindt u een overzicht van welke wapens onder welk type vergunning vallen.
In Nederland is het dragen van wapens door burgers in principe verboden. Alleen sportschutters en jagers mogen bepaalde wapens gebruiken, als zij over de juiste vergunning beschikken en zich aan de regels voor legaal wapenbezit houden.
De straffen voor verboden wapenbezit zijn fors. Op bezit van een pistool of revolver staat drie maanden (onvoorwaardelijke) gevangenisstraf, op het bezit van een automatisch vuurwapen negen maanden. Op messen staan nog werkstraffen of een boete. Op het bezit van explosieven 9 maanden gevangenisstraf.
VLISSINGEN - Het aantal wapenvergunningen in Nederland is vorig jaar gedaald van 72.645 naar 72.086. In Zeeland zijn er nog wel relatief veel mensen die meerdere vuurwapens in hun bezit hebben.
Het eerste verlof wordt afgegeven voor één klein kaliber wapen. Verder moet het wapen gebruikt kunnen worden voor het beoefenen van een Olympische sportdiscipline, waarmee in verenigingsverband kan worden geschoten. Hierna kan je bij een wapen kopen bij een wapenhandelaar.
Voor welke wapens heb ik een vergunning nodig? In principe is het verboden om elk soort wapen te dragen, te houden of te verkopen. Hier zijn wel uitzonderingen op. U mag een wapen bezitten of verkopen als u daar bijvoorbeeld een vergunning of vrijstelling voor heeft.
Categorie II
voorwerpen bestemd voor het treffen van personen of zaken door vuur of door middel van ontploffing met uitzondering van explosieven voor civiel gebruik als met betrekking tot deze explosieven erkenning is verleend overeenkomstig de Wet explosieven voor civielgebruik.