Hoe serveer je Prosecco? Een prosecco kun je het beste rond de 5 tot 8 graden drinken. Hierdoor krijg je de frisheid van de bubbel het beste mee. Een fles prosecco is geen wijn die je lang laat liggen.
Zoals iedere mousserende wijn kun je ook prosecco in een flûte schenken. Schenk prosecco alleen niet te koud, zodat je alle aroma en smaak behoudt. Zet je fles prosecco maximaal 3 uur van tevoren in de koelkast, dan is hij meteen op de juiste schenktemperatuur.
Prosecco, een Italiaanse mousserende wijn uit de Veneto, kan de perfecte keuze zijn als een uitstekende wijn om te serveren met voorgerechten, lichte maaltijden of fruitige desserts. Hoewel veel mensen Prosecco met Champagne vergelijken, hebben de twee wijnen, afgezien van de bubbels en kleur, niet veel gemeen.
Mousserende wijnen serveren tussen de 7,2 en 8,8 C.
Beste temperatuur voor cava: 7,8C, prosecco: 8,3C en champagne: 8,9C.
Prosecco is een Italiaanse bubbel die wordt geproduceerd in de Veneto-regio rondom de stad Treviso. Dit gebied ligt in het noorden van Italië. Het druivenras dat vooral wordt gebruikt bij de productie is de Glera, heel toepasselijk ook bekend als de proseccodruif (zoals het druivenras tot 2009 heette).
Hoewel Prosecco vaak wordt vergeleken met Champagne, wordt de wijn gemaakt van andere druiven en op een geheel andere manier. Namelijk van de Glera-druif en volgens de Charmat Methode. Hierbij vindt de tweede gisting niet op fles plaats, zoals bij champagne, crémant en cava, maar gebeurt dit in roestvrijstalen tanks.
Een mousserende wijn, zoals prosecco of champagne, kun je het minst lang open bewaren, zegt Van den Brink. "Eenmaal open kan je mousserende wijn het beste binnen twee dagen drinken, want de belletjes zullen ontsnappen.
Deze zomerse bubbels zijn afkomstig uit de provincie Veneto (Italië). De belangrijkste kenmerken van prosecco zijn: Smaak: levendig, licht zoet en fruitig.
Schenk je de fles niet meteen volledig leeg, hou dan deze tip in het achterhoofd: sluit de fles onmiddellijk na het inschenken af met een speciale afsluitdop en zet de fles in de frigo. Doe je dit consequent, dan kan je een goede fles Prosecco of Franciacorta gerust 1 tot soms 2 dagen goed bewaren.
Goed nieuws: volgens onderzoekers van The University of Reading is een glas prosecco (met mate) hartstikke goed voor je. Prosecco zit – net als champagne – namelijk vol polyfenol, een stofje dat goed is voor je bloed. Het zorgt ervoor dat je bloed sneller door je lichaam stroomt.
Zorg ervoor dat je de fles tijdens het openen op 45 graden houdt. Tijdens het openen draai je de fles in plaats van de kurk, tegelijkertijd geef je tegendruk met je duim. Zo hoor je een mooi sissend geluid en verspil je geen champagne of prosecco.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Zo min mogelijk! Zeker niet meer dan tot de helft, maar de basisregel is dat wij ongeveer 125ml.wijn in een glas doen. Voordat je je wijn nu in gaat schenken met een maatbeker, wel even het volgende.
Zoals je nu weet, kun je met één fles mousserende wijn op z'n minst 5 glazen cava vullen, dus geniet samen met je vrienden en/of familie van een heerlijke avond (of middag).
1. Casa Defra Col Doré Voor een ruime meerderheid van het testpanel was dit de nummer een: veel smaak, rond, vol en een zachte bubbel. Toppertje.
De goedkoopste van de drie is de prosecco. Voor zo'n 5 euro heb je al een lekkere fles voor bij de borrel.
In tegenstelling tot normale wijnen worden mousserende wijnen twee keer vergist. Bij deze tweede vergisting worden de resterende suikers in wijn omgezet in koolzuurgas en alcohol. Bij Cava gebeurt deze tweede vergisting in de fles, terwijl dit bij Prosecco in een tank onder hoge druk plaatsvindt.
Hierbij geldt dat droge Prosecco een alcoholpercentage van rond de 12% heeft, naarmate de Prosecco zoeter wordt, zal het alcoholpercentage veelal wat lager uitvallen. Ook kun je nog de term millesimato tegenkomen op een Prosecco-etiket.
Prosecco is een mousserende wijn gemaakt van witte druiven. Hij komt oorspronkelijk uit de Italiaanse regio Veneto en is vernoemd naar het dorp Prosecco. De wijn is licht en verfrissend, met een delicate fruitige smaak. Hij wordt meestal geserveerd als aperitief of bij desserts.
Het invriezen van prosecco is natuurlijk mogelijk, maar we adviseren om dit niet te doen, prosecco is namelijk minder goed geschikt voor in de vriezer. Tijdens het invriezen en aanvullende ontdooien zouden de bubbels namelijk grotendeels uit de wijn gaan.
Wanneer je eens een fles wijn heb waarvan je zeker bent dat hij niet meer goed is, ruik er dan eens goed aan.Je zult de zure geur en muffige aroma's opslaan en deze eerder kunnen herkennen wanneer je echt eens twijfelt aan de kwaliteit van een geopende wijn.
Zowel Cava en Prosecco staan bekend als een goedkoop alternatief voor Champagne, alhoewel het in de eerste plaats bubbels zijn met een eigen smaakprofiel. Vaak is Prosecco zelfs iets duurder dan Cava, ondanks het goedkopere productieproces. Dit heeft vooral te maken met de grondstoffenprijs.
Champagne en Prosecco bevatten nog net iets minder calorieën mede door het lage alcoholpercentage. Een alcoholvrije wijn bevat het minste calorieën en kan soms een prima alternatief zijn voor jouw glas wijn!
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter.