Ervan uitgaande dat de bitumen al jaren oud is en er geen sprake is van een koude dakconstructie, kan de EPDM probleemloos op het dakleer geplakt worden. Een laatste tip: bezem het dak goed schoon voordat u aan de slag gaat en verwijder eventuele loskomende leischilfers.
EPDM kunt u alleen aanbrengen op daarvoor geschikte PIR isolatieplaten. Bij EPDM XL kunt u PIR isolatieplaten kopen met de juiste cachering. Deze speciale laag zorgt voor een optimale hechting van de EPDM lijm. Onder deze isolatieplaten dient een dampremmende folie aangebracht te worden.
EPDM dakbedekking wordt veel aangebracht op houten ondergronden zoals OSB platen, underlayment en houten dakbeschot. Maar ook het verwerken van EPDM dakbedekking over een bestaande bitumen dakbedekking is vaak mogelijk.
4. Kan EPDM gelijmd worden op oude roofing? Zeker, ook voor renovatie van een oud roofing- of bitumen dak is EPDM de ideale dakbedekking. Het EPDM membraan uit één stuk wordt rechtstreeks op een oude dekbedekking gekleefd, zonder afbraakwerken of stortkosten.
EPDM is doorgaans goedkoper dan bitumen. Het kan op maat worden gemaakt en als één geheel op het dak worden geplaatst. Toch moet bitumen niet onderdoen voor EPDM. Een dak met vakkundig geplaatste bitumen is oerdegelijk en absoluut waterdicht.
Dampremmende Polyethyleen T200 folie past u toe onder de EPDM. Bevestigen met dubbelzijdige tape. De dampremmende folie past u toe onder de isolatie. De folie voorkomt optrekkend vocht.
Eén van de grote voordelen van EPDM is dat deze dakbedekking altijd – winter én zomer – beloopbaar is. EPDM behoudt als materiaal in alle omstandigheden dezelfde soepele en flexibele eigenschappen, of het nu koud of warm is. Hiermee staat EPDM in schril contrast met traditionele dakbedekkingen zoals roofing (bitumen).
Wat kost EPDM dakbedekking? EPDM dakbedekking is flexibeler dan PVC en gaat nog langer mee. De prijs per m² van de aanschaf inclusief het aanbrengen van EPDM is ongeveer €70,- per m² en is afhankelijk van het aantal m² en de moeilijkheid van de dakvorm.
EPDM en bitumen verschil in prijs
In de harde aanschafkosten is bitumen dus de goedkoopste optie. Maar als u echter naar de levensduur van het materiaal kijkt, ziet u gelijk dat EPDM zo'n 2x zo lang meegaat. Van EPDM is de relatieve prijs dus juist een stuk lager dan bij bitumen.
Bitumen bijvoorbeeld, kan uit 1 of meerdere, door de jaren heen aangebrachte lagen bestaan. Maak met een scherp voorwerp een begin en trek daarna stukken los. Gebruik bijvoorbeeld een schep om goed onder de dakbedekking te komen als dat met de hand niet lukt.
EPDM dakbedekking heeft een lange levensduur. Indien u EPDM op de juiste manier legt en daarbij onze EPDM lijm gebruikt, kunt u verwachten dat uw dakbedekking minstens 40 jaar meegaat.
Roofing komt heel wat goedkoper uit dan EPDM, en de voorbije jaren is de kwaliteit ervan enorm veel verbeterd. Het grote voordeel van roofing in vergelijking met EPDM is dat je het in de winter kan plaatsen, ook bij temperaturen die onder het nulpunt liggen.
Is het mogelijk om bitumen dakbedekking over bestaande dakbedekking te leggen? Ja, dat is mogelijk. Het fijne aan bitumen is dat het een enorme kleefkracht heeft op andere materialen. Het is belangrijk om een ervaren specialist naar uw dak te laten kijken.
Het grote voordeel in vergelijking met EPDM is dat roofing goedkoper is. EPDM heeft echter een langere levensduur, is makkelijker te plaatsen en er is veel minder risico op beschadiging. Bij het kiezen van een dakbedekking voor een plat dak krijgt EPDM tegenwoordig dan ook vaak de voorkeur op roofing.
Neen, regen, sneeuw en ijs moeten verwijderd worden alvorens de EPDM-dakbedekking kan verlijmd worden.
Welk EPDM op een plat dak
Gaat het om een dak van een huis, een bedrijfspand, een loods, garage of appartement, dan moet u zeker voor EPDM met een dikte van 1,3mm gaan. Dit EPDM is net even dikker waardoor het een nog langere levensduur heeft en dus ook langer waterdicht is.
Welke EPDM lijm gaat u gebruiken? Vaak wordt EPDM met contactlijm verlijmd, maar ook met onze spuitlijm kunt u prima uw EPDM verlijmen. Het aanbrengen van spuitlijm gaat sneller. Bij het drukvat moet wel eenmalig een spuitpistool en drukslang worden aangeschaft.
Geschikte ondergronden voor TEC7 PT7 Hechtingsprimer
PP(polypropyleen), PP/EPDM, ABS, SAN PC, PA, PUR-RIM, R-TRU, PPO, PBT, PUR flexibele schuim, up-GF plastc, poedercoating, gelakte oppervlakken.
EPDM tape zelfklevend, met een onderkant die zelf kleeft.
Belangrijk is om de EPDM stroken stukje voor beetje op het zink te lijmen. Dit zorgt ervoor dat aanbrengen een stuk makkelijker en secuurder gaat. Verlijmen is het eenvoudigst met een vachtroller of lijmspuitbus.
Daktrimmen voor uw EPDM dak
Zo is er de speciale EPDM daktrim, de universele daktrim of de kraaltrim voor de afwerking van bijvoorbeeld een dakgoot. De speciale daktrim EPDM is een aluminium daktrim en kenmerkt zich in gebruiksgemak. Dit dakrandprofiel zorg voor een goede afdichting van uw EPDM dakbedekking.
De goedkoopste dakbedekking voor een plat dak is bitumen (of roofing). Als je budget iets groter is, kan je bij hellende daken ook gaan voor een rieten of zinken dak. Bij een plat dak is een groendak de duurste optie.
Toch kleven er ook nadelen aan. Zo zijn EPDM-folies doorgaans zwart, wat veel minder rendement geeft dan daken uitgevoerd in een lichtere kleur. Bovendien is EPDM zeer gevoelig voor mechanische beschadigingen en zodoende bijvoorbeeld erg kwetsbaar in combinatie met zonnepanelen.
PVC biedt zo zijn eigen voordelen, want dankzij de UV-bestendigheid van dit vaak wit gekleurde materiaal blijft de binnentemperatuur onder warme omstandigheden iets lager dan bij bitumen. De onbetwiste koning op het gebied van bestendigheid tegen temperatuurverschillen is echter EPDM.