Voor niet zo goed geïsoleerde woningen adviseert Milieu Centraal om 's nachts de thermostaat op 15 graden te zetten. Daarmee kun je gemiddeld 80 euro per jaar besparen. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat 's nachts dan niet lager dan 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
Een koele ruimte zorgt namelijk voor meer zuurstof, wat ten goede komt van een gezonde nachtrust. Over het algemeen is het advies om de vloerverwarming 's nachts niet helemaal uit te zetten. Er wordt aangeraden om temperatuur van de vloerverwarming terug te brengen naar een graad of 17.
De meeste huizen, met een cv-ketel, kunnen prima 5 graden omlaag 's nachts.De rijksoverheid adviseert een nachttemperatuur van 15 graden. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal scheelt dat – met de huidige gasprijzen – gemiddeld 370 euro per jaar aan stookkosten.
Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden. Je zal zien als je daar de thermostaat terugdraait naar 15, dat het in de ochtend nog vaak 16, 17 graden is."
De vloerverwarmingssystemen in uw woning kunnen veilig worden uit- en aangezet wanneer u dat wilt. Het is echter het overwegen waard dat het uitschakelen van uw vloerverwarming even kan duren voordat de vloer is afgekoeld.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Zet de verwarming 's nachts hooguit 1 of 2 graden lager. Als het huis goed geïsoleerd is, kost dat weinig energie. Bovendien werkt een warmtepomp dan efficiënter. Vloerverwarming is gemaakt om met een lage watertemperatuur (tot zo'n 40 graden) te verwarmen.
Het grootste nadeel van vloerverwarming is dat het een traag systeem is. De leidingen waar het warme water doorheen stroomt, liggen in een dikke laag chappe. De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt.
Eerst zet je de thermostaat van de vloerverwarming op 30°C.Daarna draai je de thermostatische regelknop van het systeem een beetje open, tot een graad of 20°C. Zo wordt het systeem langzaam warm en kan het wennen aan de temperatuur.
Eén graad verschil
Zet je jouw thermostaat één graadje lager dan dat je gewend bent, dan bespaart een gemiddeld gezin daar zo'n 70 m3 gas per jaar mee, dat komt neer op ongeveer €100*! Verwarm je daarnaast alleen ruimtes waar je ook echt bent en houdt je de deuren dicht, dan scheelt dat gemiddeld €450 per jaar!
Sommige installateurs geven 55 graden als maximum watertemperatuur. Wij adviseren echter een maximum van 45 graden aan te houden. Dit omdat 55 graden een verhoogd risico geeft op scheuren van de vloer en onthechting van tegellijm.
Waarom is bij vloerverwarming het advies voor de nacht 17 tot 18 graden? In vloerverwarming is de temperatuur van het water veel lager dan in gewone radiatoren.Daarmee bespaar je energie. Maar het betekent ook dat het langer duurt voor je woonkamer is opgewarmd.
Oude pompen hebben vaak drie vaste standen (I, II en III) en staan in de meeste gevallen afgesteld op de hoogste (comfort) stand. De vloer wordt dan het snelst warm, maar energiezuinig is het niet. Tip: zet de pomp eens op de laagste stand.
Vloerverwarming en radiatoren
Dan adviseren wij om voor een slimme thermostaat te kiezen, in combinatie met slimme thermostaatknoppen. Deze slimme thermostaatknoppen sluit je aan op de radiatoren. Vervolgens kun je zowel de vloerverwarming als de radiatoren bedienen met de slimme thermostaat.
Een beter idee is het om de vloerverwarming een paar standen lager te zetten zodat het vanuit de vloer al koeler in je huis is. Op die manier heb je bijvoorbeeld een vloer van 10 tot 12 graden, dat in de zomer zorgt voor verkoeling zonder dat het al te veel energie kost.
Een thermostaat bij vloerverwarming doet hetzelfde als een thermostaat bij een radiator. Je kunt hiermee de temperatuur van de warmtebron reguleren en daarmee dus de kamertemperatuur. De thermostaat meet de temperatuur in huis en stuurt bij wanneer dat nodig is.
Het opstarten van het vloerverwarmingssysteem mag je echter pas doen zo'n 6 weken nadat de dekvloer is aangebracht. Deze moet namelijk eerst de mogelijkheid krijgen om volledig uit te harden vooraleer er warmte door de buizen wordt afgegeven.
Overdag zet je de verwarming als je thuis bent op maximaal 19 graden.
Allereerst: het is altijd energiezuiniger om de verwarming uit te zetten dan 'm aan te laten staan. Of u nu wel of geen vloerverwarming heeft. Maar als uw huis niet goed is geïsoleerd, dan lekt er 's nachts veel warmte weg door naden, kieren en slecht geïsoleerde oppervlakten.
Zoals vloerverwarming of een warmtepomp. Met vloerverwarming kun je 10 tot 15 % besparen op de stookkosten als je dat vergelijkt met gewone radiatoren.