Want jij bent zwanger ; ). Tip: Nu je zwanger bent, is heel warm badwater (39 graden of meer) niet aan te raden. Dit in verbad met de kans op oververhitting. Zorg dat het badwater lauwwarm van temperatuur is (onder de 39 graden) en blijf niet te lang in bad zitten.
Zit je maximaal twintig minuten in een bad van 40 °C, dan stijgt je lichaamstemperatuur niet boven de 39 °C. Vind je het toch spannend of heb je geen zin om op de tijd te letten, neem dan een minder heet bad. Zet de thermostaat bijvoorbeeld op 37 °C en vul af en toe bij met wat warm water als het te veel afkoelt.
FEIT. Neem tijdens het einde van de zwangerschap enkel een bad op lichaamstemperatuur (niet meer dan 37°). Warm water kan een verhoogde hartslag bij de baby veroorzaken.
Het is misschien heel verleidelijk, maar een koude douche nemen is niet verstandig. Bij een koude douche vernauwen je bloedvaten en hierdoor kan je lichaam de warmte minder goed kwijt. Je kunt daarom beter een lauwe douche nemen.
Warm weer en zwangerschap
In diverse studies is aangetoond dat zwangere vrouwen vooral aan het einde van de zwangerschap een hoger risico op hittestress lopen. De blootstelling aan extreem hoge temperaturen in de laatste dagen of week van de zwangerschap kan de kans op een dood- of vroeggeboorte verhogen.
Hoelang kan een baby in het water blijven? Omdat baby's hun temperatuur nog niet zo goed kunnen reguleren en snel moe worden van al die prikkels en indrukken, is 15-20 minuten lang genoeg. Een half uur in het water is echt de max. Let er ook op dat de watertemperatuur minimaal 30 graden Celsius moet zijn.
In tegenstelling tot de gangbare overtuiging, zijn baden niet schadelijk tijdens de zwangerschap want ze kunnen een zeer ontspannende werking hebben. Als je zoals veel zwangere vrouwen moeilijk de slaap vat, kan je best 's avonds voor het slapengaan een bad nemen.
Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
De eerste twaalf weken zijn cruciaal
De eerste twaalf weken van je zwangerschap zijn cruciaal, omdat de belangrijkste organen van de baby zich in deze fase ontwikkelen. Het zenuwstelsel wordt aangelegd tussen de vijfde en zevende week van je zwangerschap, het hartje klopt al na ongeveer vijf tot zes weken.
Een zwangerschapsmassage, evenals bijna elke andere massage, is tijdens het eerste trimester af te raden. Het zit zo: tijdens massages worden afvalstoffen versneld afgevoerd en zo wordt uw lichaam eigenlijk 'schoongemaakt'. Deze versnelde afvoer van afvalstoffen kan schadelijk zijn voor uw baby in het eerste trimester.
Overrompel hem niet door nu naar een concert te gaan waar de muziek en de trillingen van de muziek te hard doordringen in je buik.Dat soort harde geluiden kun je vanaf nu beter vermijden.
Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed. Als in de loop van de opname blijkt dat de weeën afnemen, mag u meer bewegen.
De sauna is een fijne plek om te ontspannen. Maar mag je ook naar de sauna als je zwanger bent? Jazeker!Een dagje wellness tijdens de zwangerschap is een dag compleet ontspannen.
Het bezoek aan de sauna tijdens de zwangerschap is genieten voor moeder en kind, mits de veiligheid en gezondheid van beiden in acht wordt genomen.
Zwanger en in de jacuzzi zitten, denk dan hieraan
Het ligt namelijk aan de omstandigheden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed op de watertemperatuur te letten. Men raadt aan om de temperatuur zeker niet hoger dan 38 graden Celsius te zetten en niet veel langer dan 10 à 15 minuten te blijven zitten.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Het is aangetoond dat veel saunagebruik tijdens de vroege zwangerschap een verhoogd risico geeft op miskramen en afwijkingen. En bij vrouwen die tijdens de bevalling in een heet bad gaan, is er vaker zuurstoftekort bij de baby. Een stijging van de centrale lichaamstemperatuur moet je vermijden.
De baby kan na de geboorte nog 1- 1,5 minuut onder water 'zwemmen' als hij in goede conditie wordt geboren. Zolang de baby onder water is krijgt hij/zij zuurstof via de navelstreng en zal pas ademen als zijn/haar gezichtje in aanraking komt met koude lucht.
De eerste 6 weken kunt u beter niet gaan zwemmen of andere sporten beoefenen. U mag weer gaan sporten, als u zich hiertoe in staat voelt. Probeer dit rustig op te bouwen, forceer niets. Zwemmen mag pas weer als het vloeien gestopt is.
Zwemmen is goed voor je. Doordat je je gewichtloos voelt in het water, kun je je vrij bewegen zonder extra belasting op je gewrichten. Je mag dus zwemmen en snorkelen in het zwembad, in zee of in een meer.
Baby's houden van rustig opbouwende klanken. Een tip: je kan denken aan een muziekdoosje, die je later weer in de kamer van je baby hangt. Het liefst een muziekdoosje gemaakt van stof, dat is fijn voor de baby na de geboorte, maar voelt ook zacht aan als je het tijdens je zwangerschap tegen je buik aan legt.