Zelf bestuursfunctie opzeggenAls je jouw bestuursfunctie wilt opzeggen moet je dat schriftelijk doen. Een mailtje is ook voldoende. Dit stuur je aan de andere bestuurders. In het bestuur gaan jullie bespreken hoe jullie een nieuw bestuurslid gaan vinden.
Besluit vergadering beslissend
Ieder lid of het bestuur kan aan de algemene vergadering voorstellen om een bestuurslid te ontslaan. In de politiek noem je een dergelijk voorstel een motie van wantrouwen. Besluit de algemene vergadering om het bestuurslid Janssen te ontslaan dan is daarmee de kous af.
Ontslaan van voorzitter kan arbeidsrechtelijke consequenties hebben. Het ontslaan van een voorzitter die ook een arbeidsovereenkomst met de vereniging heeft, leidt automatisch tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De rechter kan deze arbeidsovereenkomst niet herstellen.
Kan dit zomaar? Wettelijk en reglementair kan een VvE niet zonder een bestuur. Wanneer het VvE bestuur wil opstappen, doet de vergadering van eigenaars er verstandig aan om geen ontslag te verlenen totdat er nieuwe bestuurders zijn benoemd.
Juridisch kader
Een bestuur moet volgens de wet bestaan uit minstens een voorzitter, secretaris en een penningmeester, of in de statuten moet anders bepaald zijn. Het hebben van een niet voltallig bestuur hoeft in principe geen probleem te zijn, het heeft geen gevolgen voor de bevoegdheid van het bestuur.
Er is geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn voor het bestuur van een vereniging. Dat betekent dat een secretaris in principe onbeperkt kan aanblijven. In de praktijk zie je dat bij veel verenigingen een statutaire beperking is opgenomen.
Hoe lang mag je voorzitter zijn? Wettelijk gezien kun je onbeperkt voorzitter zijn.
Naast een bestuur kunt u ook een raad van commissarissen hebben. Dit heet ook wel een raad van toezicht (rvt). De raad van commissarissen (rvc) houdt toezicht op het bestuur en het beleid van de organisatie. Een rvc is niet verplicht.
Het bestuur van een vereniging is belast met het besturen van de vereniging en is als zodanig formeel eindverantwoordelijk voor het voortbestaan van de vereniging. Op grond van de wet moet het bestuur uit minimaal drie bestuursleden bestaan, namelijk een voorzitter, secretaris en penningmeester.
Een ontslag als gevolg van een vertrouwensbreuk kan bijvoorbeeld ontstaan in een situatie waarin de werknemer zich probeert te bevoordelen ten opzichte van zijn/haar werkgever. Of ingeval de werknemer stelt in het kader van zijn functie bepaalde klanten te hebben bezocht, maar dat in werkelijkheid niet gedaan heeft.
Een statutair bestuurder kan te allen tijde worden geschorst of ontslagen door het orgaan dat bevoegd was tot benoeming, in de praktijk meestal de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AVA). Voor een rechtsgeldig ontslagbesluit is vereist dat aan alle wettelijke en statutaire eisen is voldaan.
In de wet is vastgelegd dat het bestuur zelf een voorzitter uit haar midden kiest. De vereniging kan er echter ook voor kiezen statutair te bepalen dat de voorzitter in functie wordt gekozen, en bijvoorbeeld benoemd wordt door de raad van commissarissen of de algemene ledenvergadering.
In principe onbeperkt, er is namelijk geen wettelijke bepaling over een maximale bestuurstermijn. In de praktijk zie je dat bij veel verenigingen een statutaire beperking is opgenomen, waarbij bestuurders voor een periode van vier jaar benoemd worden en daarna één of twee keer herkozen kunnen worden.
In de statuten kan van die bepaling worden afgeweken. Dat betekent dat, een penningmeester van een kleine vereniging tegelijkertijd ook voorzitter kan zijn, mits deze mogelijkheid in de statuten is opgenomen. De meest voorkomende combinatie van functies is overigens penningmeester en secretaris.
Opzegging volgens de statuten
In de wet is bepaald (artikel 2:25 lid 2 BW) dat een vereniging in de statuten mag vastleggen wanneer het lidmaatschap van een lid kan worden opgezegd.
De voorzitter is het gezicht van de vereniging of stichting, naar binnen en buiten. Zijn of haar taken zijn: Leiden van de algemene vergadering en de vergaderingen van het bestuur en leden. Leiden van het bestuur: initiatieven nemen, coördineren en het uitvoeren van bestuurswerkzaamheden.
Vanuit het ondernemingsrecht geldt dat iedere bestuurder te allen tijde kan worden geschorst of ontslagen door degene die bevoegd is tot zijn benoeming.
het beroep Voorzitter Raad van Bestuur valt onder de beroepsfamilie Topbestuurders en algemeen directeuren van grote ondernemingen. Het salaris Topbestuurders en algemeen directeuren van grote ondernemingen ligt gemiddeld op € 40580 bruto per maand.
De rollen in een vergadering
Voorzitter: de persoon die verantwoordelijk is voor het leiden van de vergadering, het bewaken van de agenda en (meestal) het beheren van de tijd. Secretaris of notulist: de persoon die notities maakt van de vergadering, actiepunten vastlegt en de notulen opstelt.
De voorzitter van de raad van bestuur, is de hoogste autoriteitsfiguur binnen de raad van bestuur. Hun functie wordt gespecificeerd in de statuten van hun organisatie. De voorzitter stelt de belangen van de organisatie voorop en bepaalt de koers om goed bestuur en leiderschap te waarborgen.
Juridisch is het mogelijk dat een vereniging geen bestuursleden heeft, namelijk indien alle (resterende) bestuursleden ontslagen worden, aftreden, of ontslag nemen. Echter, de wet geeft geen regeling over wat er in dat geval moet gebeuren, en geeft ook niet aan hoe een nieuw bestuur gekozen kan worden.