De laagjes om de embryozak en het embryo groeien uit tot de zaadhuid, waardoor het zaad in de vrucht gevormd wordt. Ook appels en peren zijn schijnvruchten, omdat het grootste deel van vrucht is gevormd door de bloembekleedselen, periant genoemd, bestaande uit kelk- en kroonbladeren.
Voorbeelden van schijnvruchten zijn Aardbei, Appel, Peer, rozenbottel, beukennootje, tamme kastanje en eikel (bij de vier eersten vormt de opgezwollen bloembodem een deel van het vruchtvlees).
'Echte' vruchten ontstaan uit vruchtbeginsels nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden. Voorbeelden van schijnvruchten zijn aardbei, vijg, ananas, rozenbottel, cashewappel, beukennootje, tamme kastanje en eikel. De ananas is een grote samengestelde schijnvrucht.
Een aardbei is geen vrucht
De pitjes, die een aardbei aan de buitenkant draagt, zijn eigenlijk de vruchten. De aardbei zelf is een opgezwollen bloembodem. Hoewel er meerdere schijnvruchten zijn, is de aardbei de enige die haar zaadjes aan de buitenkant draagt, op de gemiddelde aardbei zijn dit er vaak wel 200!
Bij steenvruchten kun je denken aan kersen, abrikozen, pruimen, perziken, nectarines maar ook kokosnoten en olijven. Ze worden steenvruchten genoemd omdat ze een harde, steenachtige kern of pit hebben.
Sommige fruitsoorten zien eruit als een vrucht, maar zijn dat volgens de plantkunde niet. Dit geldt bijvoorbeeld voor aardbeien, vijgen en ananas. Dat noemen we schijnvruchten.
Vijgen zijn eigenlijk schijnvruchten. Ze worden gevormd uit de bloembodem en de bloem. Zowel de pitten als het vruchtvlees zijn eetbaar. Vijgen zijn zoet en aromatisch.
Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.
Tomaat. Tomaten zijn technisch gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel fruit.
Is komkommer groente of fruit? Komkommer is een groente. Om precies te zijn een vruchtgroente. Dat wil zeggen dat komkommer hoort bij de groenten waarvan we de vrucht van de plant eten.
Groenten zijn dat per definitie niet. Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika en zelfs meloen groeien niet aan houtig gewas en zijn dus groenten." Er zijn ook zogenaamde schijnvruchten. Een plant lijkt een vrucht te vormen maar na plantkundige bestudering blijkt het geen vrucht te zijn.
Na bestuiving verdikt de bloembodem zich tot een sappige schijnvrucht. Onder de vuurrode glans van de vrucht gaat voor het grootste deel water met suikers schuil. De zaadjes bevinden zich als gelige pitjes op de buitenkant van het vruchtvlees." Het zijn dus zaadjes.
Die pitjes zijn de zaadjes, maar die worden meestal niet gebruikt voor nieuwe aardbeiplanten. Een aardbei is eigenlijk de bloembodem van de bloem van een aardbeienplant. Op de buitenkant van de aardbei zitten allemaal pitjes.
Fruit is altijd de vrucht van een plant, zoals een aardbei. De groente die je eet kan ook een ander deel zijn, bijvoorbeeld de wortel, knol, stengel of het blad. Denk aan een blaadje spinazie of een stengel bleekselderij. Maar, tomaten en komkommers zijn ook vruchten, maar die noemen we weer groente.
Ze bevatten een harde, houtachtige pit, net als de abrikoos en de pruim. Daarom is het een steenfruit.
De appel is een climacterische vrucht; dat wil zeggen dat er een rijpingsfase is met verhoogde productie van etheen en met verhoogde celademhaling onder afgifte van koolstofdioxide. De climacterische fase gaat vaak gepaard met een kleurverandering en met de omzetting van zetmeel in fructose (een suiker).
– Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. Komkommers groeien niet aan een houtachtige plant, maar aan een kruidachtige plant. Daarom wordt de komkommer als groente gezien.
Is avocado fruit of groente? Avocado is een vruchtgroente. Hij wordt bij de groente ingedeeld omdat hij meestal als groente wordt gegeten. Hij telt dus mee voor de richtlijn van 250 gram groente per dag.
Buiten Nederland wordt de aardappel inderdaad regelmatig gezien als groente. In Nederland plaatsen we de aardappel bij brood en graanproducten. Dat heeft te maken met de voedingsstoffen in aardappel en de plek die de aardappel van oudsher inneemt bij de maaltijd.
Ananas is een gezonde fruitsoort. Het fruit bevat onder andere vitamine C en betacaroteen. In onderstaande tekst hebben we het telkens over 100 gram ananas. Een hele ananas weegt ongeveer 800 gram.
Wist je dat de watermeloen eigenlijk helemaal geen fruit is? De watermeloen is familie van de komkommer en van de pompoen en is daarom een groente.
In Nederland hoort de aardappel niet bij de groenten, maar bij de brood en granen. Waarom is dat zo? In Nederland tel je aardappels niet mee als groenten. Net als groente bevatten aardappelen veel vitamines en mineralen zoals kalium, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C.
Enige waar wel eens discussie over is, is de aardbei, alhoewel die strikt tuinbouwkundig gezien tot de groenten behoort, het is een kruidachtige plant.
De wilde frambozen groeien overal in Europa en op het noordelijk halfrond. Net als bij de aardbei zijn de vruchten eigenlijk schijnvruchten. Ze bestaan uit heel veel kleine vruchtjes die in het hart van de vrucht samenkomen. De kleur varieert van roze-rood tot dieprood.
Appels,peren perziken en kersen noemen we fruit.Net als frambozen en bramen. Zit er één zaad in de vrucht zoals bij kersen en abrikozen dan noemen we dat steenfruit. En zitten de zaadjes verspreid in het zachte vruchtmoes dan noemen we dat besvruchten,zoals bij druiven en rode bessen.