Volgen van het opstookprotocol neemt 23 dagen in beslag. Dit betekent dat een normale bouwvloer ca. 7-10 weken nodig heeft om voldoende te drogen voordat het parket gelegd kan worden.
Je kan echter pas de vloerverwarming (op een normale manier) gebruiken, eens de chape volledig is opgedroogd. Dit duurt gemiddeld 21 tot 28 dagen bij zo'n chapevloer (cementvloer). Na deze periode van 2 tot 3 weken, kan je de vloerverwarming beginnen opzetten.
De warmte heeft dus een stevige weg af te leggen voor het je ruimte kan opwarmen. Reken erop dat de temperatuur in je woonkamer 1 graad per uur stijgt. Daarom kan je je vloerverwarming nooit onder de 18 graden laten zakken, ook niet 's nachts.
In dekvloeren waarin vloerverwarming is opgenomen, kan scheurvorming ontstaan door thermische lengteveranderingen. Om dat risico zoveel mogelijk te beperken, is het noodzakelijk de vloerverwarming langzaam en met regelmaat op temperatuur te brengen.
Volgen van het opstookprotocol neemt 23 dagen in beslag. Dit betekent dat een normale bouwvloer ca. 7-10 weken nodig heeft om voldoende te drogen voordat het parket gelegd kan worden.
De vloerverwarming moet minimaal 24 uur voor het leggen van de tegels geheel uitgeschakeld worden. De vloerverwarming mag niet eerder ingeschakeld worden dan na 6 weken na het leggen van de tegels.
Bij een vloerverwarmingssysteem dat is ingefreesd kunnen meteen de volgende dag de tegels al gelegd worden. Geef de tegelvloer echter wel vier weken de tijd, voordat u gaat stoken. Is de vloerverwarming op bouwstaal gelegd, dan moet de nieuwe dekvloer zes tot acht weken uitharden voordat u de tegels kunt aanbrengen.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat de vloer uitzet en krimpt. Zolang de temperatuur niet te warm wordt ingesteld, is er van schade geen sprake. Sommige installateurs geven 55 graden als maximum watertemperatuur. Wij adviseren echter een maximum van 45 graden aan te houden.
Heeft u vloerverwarming? Dan is het niet verstandig om uw huis zo veel af te laten koelen. Het kost dan namelijk juist meer energie om in de ochtend weer op temperatuur te komen. Als u vloerverwarming heeft, kunt u de thermostaat 's nachts dus beter op 18 graden zetten.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt.
Opstartprotocol hoe te beginnen: U checkt of de cv-ketel en de thermostaat in de woonkamer verbonden zijn. U draait of stelt de kamerthermostaat in op 22/23 graden. U checkt of de slangen/buizen naar de verdeler (vloerverwarming) en de radiatoren of deze warm worden.
Misverstand 2: het wordt nooit écht warm in huis
Bij vloerverwarming wordt de warmte namelijk gelijkmatig verdeeld over het gehele vloeroppervlak, waardoor je makkelijk de gewenste kamertemperatuur bereikt. Bovendien biedt vloerverwarming een constante, aangename gevoelstemperatuur.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Veel mensen die over vloerverwarming in hun huis beschikken stellen zich de vraag of ze er goed aan doen om deze 's nachts af te zetten of niet. Algemeen wordt aangeraden om dit niet te doen, maar de vloerverwarming gewoon op een lager niveau in te stellen. Op dit vlak wordt een temperatuur aangeraden van 16 graden.
Ja, vloerverwarming is zuiniger dan radiatoren. En dat heeft verschillende redenen: Met vloerverwarming kan je jouw gewenste temperatuur ongeveer 2°C lager instellen dan bij radiatoren. Het geeft immers een hogere gevoelstemperatuur omdat de warmte via de vloer langs je lichaam 'glijdt'.
Je zal eerst ongeveer 6 weken moeten wachten voordat je de vloerverwarming kan aanzetten. Die tijd heeft het materiaal nodig om uit te kunnen harden. Een vloerverwarming aanleggen doe je dan ook liever in de zomer dan in de winter. Zo heb je in de winter alles klaar om je huis te kunnen verwarmen.
Nadat de vloer gegoten is laat je hem best enkele weken uitdrogen zonder de verwarming op te starten. Na 3 à 4 weken kan je de vloerverwarming opstarten op een laag niveau zodat het beton langzaam kan uitdrogen en uitharden. Starten doe je best met een watertemperatuur van 25°C.
Het extra egaliseren kan op twee manieren gebeuren. Namelijk in één keer een dubbele laag smeren. Of we komen twee keer langs om de vloer te egaliseren. We proberen altijd de eerste optie.
Scheuren in de vloer
Doorgaans heb je garantie op scheurvorming in de dekvloer, wanneer je de vloerverwarming door een vakman laat leggen. Om gebruik te maken van deze garantie is het belangrijk om het opstookprotocol van de leverancier (meestal aannemer of vloerenlegger) te volgen.
Zijn radiatoren te combineren met vloerverwarming? Het antwoord is bijzonder eenvoudig: ja! In feite is vloerverwarming en radiatoren combineren zelfs de beste manier om je woning te verwarmen.
De oppervlakte temperatuur van de PVC-vloer mag de 28 0C niet overschrijden. De gemiddelde doorstroomtemperatuur van het water in de leidingen dient rond de 40 0C te zijn en mag de 45 0C niet overschrijden. Een te hoge temperatuur zal schade aan uw vloer veroorzaken.