Een verpakking met als sortering Goudmerk heeft de grootste schelp, de Extra de kleinste. In de Extra verpakking zitten dan wel weer de meeste mosselen, in de Goudmerk verpakking de minste. Zo kan iedereen zijn favoriete mossel kiezen.
Dan heb je de doorsnee warenhuismossel, de super, met 60 tot 70 mosselen per kilo, dan de imperial (49 tot 59 mosselen per kilo), de jumbo (43 tot 48 mosselen per kilo) en als grootste de goudmerk (35 tot 42 mosselen per kilo).
Zeeuwse « Goudmerk »-mosselen: De grootste bodemcultuurmosselen die je bij ALDI vindt, minder dan 45 stuks per kilo.
De mosselen van Prins & Dingemanse, die consumenten zelf kunnen scheppen in de Agrimarkt-supermarkten, komen als beste uit de bus. Een ziltige, volle smaak en een blanke kleur. Zo omschrijven de mosselkenners de ultieme mossel.
Van groot naar klein wordt gewerkt met de aanduidingen Goudmerk, Jumbo, Imperial, Super en Extra. Het aantal stuks per kilo kan variëren van minder dan 45 stuks per kilo, dus een grote schelp, tot meer dan 75 mosselen per kilo. Per seizoen wordt het werkelijk aantal stuks per klasse vastgesteld.
'In totaal kocht Test-Aankoop 25 verschillende pakken mosselen, onderzocht die en proefde ze uiteindelijk ook. Microbiologisch waren ze alvast totaal in orde. De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize. Maar ook een aantal mosselpakken van bij Carrefour of Colruyt doen het heel goed.
Om de beste prijs te scoren moet je volgens Devisch bij Lidl zijn. “Voor 5 kilogram Zeeuwse mosselen (Super) betaal je 9,99 euro, wat neerkomt op 2 euro per kilogram. In sommige vestigingen zijn ze zelfs nog 20 tot 30 procent afgeprijsd, wat de prijs nog scherper maakt.” Colruyt heeft zijn mosselen ook scherp geprijsd.
NU IN DE BOERDERIJWINKELS: Verse mosselen uit de Oosterschelde. Landwinkel De Baeckermat in Westdorpe, De Groene Polderwinkel in Schoondijke, Landwinkel De Oude Stoof in Vogelwaarde en Boerderijwinkel Buijsrogge in Goes: allemaal zijn het verkooppunten van De Mosselkwekerij uit Yerseke!
Mosselen vind je in Nederland vooral in de Oosterschelde
In Nederland vind je de mossel met name terug in de Oosterschelde waar deze wordt gekweekt op de bodem en middels het kweken aan touwen. De laatste variant noemen we ook wel de hangcultuurmosselen.
In Nederland houdt men zich vaak aan het credo 'mosselen eten als de R in de maand is'. Niet veel mensen weten dat het mosselseizoen vanaf juli tot en met half april in het jaar erop loopt. Men zou dus beter kunnen zeggen 'mosselen eten als de r in het seizoen is'; zomer, herfst en winter.
De merkjes die in het goud van een sieraad gezet worden geven het goudgehalte aan. Als we bijvoorbeeld teruggaan naar het 14 karaat goud, dit is 58.5% puur goud en wordt dus gemerkt als 585. Zo is 18 karaat goud 75% puur goud en het merkje is dus '750′.
Ze worden op de bodem van de Oosterschelde gekweekt, op zogenaamde mosselpercelen. Het zaad van de mosselen wordt uitgezet op percelen op zee. Zodra de mosselen volgroeid zijn, schept een mosselkor ze van de bodem. Daarna worden ze verwaterd, gesorteerd en verpakt.
Je herkent de kwaliteit van een mossel vooral aan de hoeveelheid vlees in de schelp. Een mossel moet lekker dik zijn. Dit jaar zijn de mosselen gestart met een vleesgewicht van zo'n 28-30%. Dat wil zeggen dat je uit een kilo mosselen bijna 300 gram mosselvlees haalt.
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden. Een geopende mossel is niet per se slecht.
Goudmerk mosselen
De schelp van deze mosselen is het grootste en is daarom ook het duurste. Ondanks dat de prijs per kg van deze maat mosselen het hoogste ligt, gaan er de minste mosselen in een kilo bak.
VOORBEREIDEN (de mosselen panklaar maken, kan enkele uren van te voren, de mosselen daarna wel weer terug in de koelkast zetten): Spoel de mosselen een paar keer in een (afwas) bak met steeds schoon, koud water tot er geen zand meer vanaf komt en doe de mosselen daarna in een (afwas) bak met ruim koud water (dit is ...
Lidl biedt naast de Gekookte mosselen een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Lidl folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Gekookte mosselen, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Greenshell mosselen, Imperial mosselen msc & Zeeland's roem mosselen.
Prins & Dingemanse Verse zeeuwse mosselen bestellen | ah.nl.
Golden Seafood koelverse Zeeuwse mosselen voordelig bij ALDI.
Een verpakking met als sortering Goudmerk heeft de grootste schelp, de Extra de kleinste. In de Extra verpakking zitten dan wel weer de meeste mosselen, in de Goudmerk verpakking de minste. Zo kan iedereen zijn favoriete mossel kiezen.
Bij Jumbo heb je volop keuze uit heerlijke mosselen. Ze zijn te koop van juli tot en met maart. Vooral in de zomer, de piek van het mosselseizoen, zijn de mosselen in trek en kun je ze op z'n verst kopen.
Het beste eet je mosselen in één van de mosseldorpen in Zeeland. Yerseke en Bruinisse zijn echte mosseldorpen. Met rijen mosselkotters in haven. Hier eet je de mosselen direct aan het water.
Mosselen worden niet ingedeeld volgens de hoeveelheid mosselvlees die in de schelp zit, maar op basis van het aantal schelpen per kilogram. Een grotere schelp bevat niet noodzakelijk meer mosselvlees, maar is wel duurder.
Als hoofdgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frietjes, brood of pasta bij, dan volstaat een halve kilo meestal. Weet wel dat van 1 kilo mosselen slechts 200 gram mosselvlees overblijft.
Verse mosselen in de schelp kun je niet invriezen. Je kunt de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.