Een buitenfilter moet zo'n 3 – 4 keer per jaar schoongemaakt worden. De keramische staafjes moet je niet onder de kraan uitspoelen. Was deze uit in aquariumwater. Hierdoor zullen de bacteriën die zich nestelen in de staafjes niet verloren gaan en zal het biologisch evenwicht in je aquarium in orde blijven.
De eerste vraag die wij moeten beantwoorden is “hoe vaak moet ik onderhoud plegen aan mijn potfilter?” Het antwoord is eigenlijk een open deur antwoord “Zo vaak als nodig is!” Als wij naar de potfilter handleidingen kijken, dan komen wij adviezen tegen van eenmaal per week tot eenmaal per maand.
Jan: “Een grove filter is makkelijk met de hand afwasbaar in een emmer met water. De sedimentkaars en actief-koolfilter hebben elke 3 à 6 maanden een onderhoudsbeurt nodig, afhankelijk van hoeveel water je verbruikt. Uitwassen gaat niet, je moet ze vervangen.”
Hoe vaak moet ik het aquarium schoonmaken? Om je vis(sen) te kunnen blijven zien door het glas zou je het aquarium ongeveer één keer per week schoon kunnen maken. Je kunt de ontwikkeling van algen ook tegengaan door algen-etende vissen bij de rest van de vissen te plaatsen.
Zitten er filterwatten in jouw aquariumfilter? Dan kun je deze het beste iedere één tot twee weken vervangen. Watten zijn zeer effectief in het filteren van het water, maar zijn moeilijk schoon te spoelen.
Potfilter of extern filter
Het filter wat het minst zichtbaar is in het aquarium is het externe filter of potfilter. Doorgaans wordt dit filter onder het aquarium geplaatst. Met behulp van slangen zuigt het filter water uit het aquarium. het water wordt gefilterd en weer in het aquarium gepompt.
Buitenfilters worden buiten de tank geplaatst (bijv. in een aquarium kast) en onderhouden je onderwater wereld via slangen. De voordelen zijn dat deze filters werken met verschillende filtermedia, dat ze een groter volume aankunnen en langer zonder onderhoud werken.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Veel algen resulteren in troebel water, een vieze aquariumruit, dode planten, smerige aquariumdecoratie en een lelijk (aan)zicht. Algen is dan ook de grootste de frustratie van elke aquariumhouder. Het helpt ook niet mee dat er verschillende soorten algen zijn, met elk een ander type oplossing.
Het water ruikt muf? Dit kan aan rottingsprocessen in het aquarium liggen of aan blauwalgen. Controleren en indien nodig verwijderen: Dode vis, algen, afgestorven planten en teveel niet opgegeten voer of vuil op de bodem. Nitraat (NO3) is een stikstofverbinding die bacterieel uit nitriet (NO2) ontstaat.
Afhankelijk van het gebruik is het meestal voldoende om de filter met actieve koolstof een of twee keer per jaar te vervangen.
De terugspoelbare fijne filters zorgen continu voor de watertoevoer met gefilterd water. Het fijne filter voorkomt de infiltratie van vreemde deeltjes, zoals roestdeeltjes en zandkorrels. De apparaten voldoen aan de vereisten van de geldige DIN / DVGW-specificatie.
In een optimaal gevuld aquarium kunnen vissen 3 tot 12 uur overleven. In een laag gevuld aquarium kunnen ze zelfs wel een dag of twee overleven. Echter zullen vissen bij een te vol aquarium binnen 3 tot 9 uur beginnen te sterven bij stroomuitval.
We bevelen aan om de 2 maanden de JUWEL Carbrax te vervangen. JUWEL Phorax is een uiterst efficiënt filtermedium voor het afbreken van fosfaten in uw aquarium.
De Eheim pomp zorgt ervoor dat het water in uw bak constant circuleert en vuil en andere verontreinigen niet opstapelt maar naar de filter gecirculeerd worden. Daarbij zorgt de Eheim pomp voor meer zuurstof in uw aquarium dat een must is voor uw planten en vissen.
De siamese algeneter is de beste stofzuiger voor het aquarium! Wetenschappelijke naam van de siamese algeneter is Gyrinocheilus aymonieri. Oorspronkelijk komt de Siamese algeneter uit Thailand en Maleisië.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
Regelmatig water verversen.
Beter kun je elke week 25-50% van het water verversen. Wel consequent blijven doen! Zorg er bij de waterverversing voor dat de temperatuur van de het water in de kom, en het toegevoegde water van dezelfde temperatuur is.
Water verversen van je aquarium, waarom is dit verversen nodig? Water verversen is niet alleen goed voor de vissen en de algemene waterkwaliteit, maar ook voor de aquariumplanten. Niet alle afvalstoffen kunnen in het aquarium volledig worden afgebroken. Het gevolg hiervan is dat het afval in je aquarium zich ophoopt.
Het is aan te raden de guppies twee keer per dag te voeren. In dat geval moet er echter niet meer dan een klein beetje voer in het water worden gedaan. Het voeren kan maximaal worden teruggebracht naar vijf keer per week. Jonge vissen profiteren vaak het meest van regelmatige voeding.
In tegenstelling tot andere huisdieren, kun je vissen niet eenvoudig met aquarium en al in de auto zetten en gaan rijden. Je moet van te voren plannen hoe je ze gaat verplaatsen. De meeste vissen kunnen ca. 48 uur reizen overleven, maar als de reis langer duurt, loop je het risico dat ze het niet overleven.
Wel, meestal raad ik aan om een debiet te kiezen die minstens 5x de literinhoud van je aquarium filtert per uur. Dus stel dat je een aquarium van 100 liter hebt, ga dan voor een aquariumfilter met een debiet van minstens 500 liter per uur.
Het aquarium filter moet dan ook continu aan blijven staan. Zet je het filter langer dan 15 minuten uit dan komen de bacteriën zonder zuurstof en voeding te zitten en beginnen af te sterven. De afstervende bacteriën zorgen voor veel afvalstoffen in het water wat de vissen direct in de problemen kan helpen.
Een buitenfilter voor je aquarium is perfect voor je vissen en voor je planten. Dit buitenfilter zorgt er namelijk voor dat de schadelijke stoffen en al het vieze vuil uit het water gehaald worden.
Zo laag mogelijk! Hoe lager het filter, hoe minder dit het wateroppervlak stoort. Of je moest de uitstroom naar beneden kunnen richten. Als de uitstroom van het filter het wateroppervlak in beweging brengt zal dit namelijk zorgen voor een snellere gasuitwisseling tussen water en atmosfeer.