Pindasaus (of satésaus zoals wij dat in Nederland vaak noemen) is afkomstig uit Indonesië, maar de recepturen die wij gebruiken lijken eigenlijk weinig meer op het origineel. Zo hoort pindasaus met verse pinda's gemaakt te worden en gebruiken wij eigenlijk altijd pindakaas.
Pindasaus wordt in Indonesië gemaakt van gemalen pinda's, maar in Nederland gebruikt men vaak pindakaas. Ketjap kan een van de ingrediënten zijn en geeft pindasaus dan zijn zoutige smaak. Pittige varianten bevatten chilipeper.
De originele betekenis van saté is een 'houten prikker met stukjes vlees'. Het gaat dus echt om het vlees dat op een bepaalde manier gesneden en geserveerd wordt. In Nederland wordt saté en satésaus nogal eens door elkaar gehaald. Satésaus is de saus op basis van pinda's (geen pindasaus) die erbij wordt geserveerd.
Remia Satésaus Kant & Klaar is de glorieuze winnaar van de satésaustest van het Algemeen Dagblad. Drie kookprofessionals proefden voor de AD-test blind acht saté/pindasauzen uit de supermarkt. Remia kreeg met 8,5 het hoogste rapportcijfer.
De Verstegen Kant & klare Satésaus natriumarm komt er als beste uit. Deze saus bevat maar een klein beetje zout (0,2 gram per 100 gram) en heel weinig suiker (1,9 gram per 100 gram). In de Calvé Pindasaus Kant & Klaar Mild zit het meeste suiker: 27 gram per 100 gram, dat zijn bijna 7 suikerklontjes.
Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).
Pinda's bevatten veel vezels, eiwitten, verschillende B-vitamines, vitamine E en magnesium. Als je een volkoren boterham met 100% pindakaas (of een handje ongezouten pinda's) eet, krijg je dus allerlei belangrijke voedingsstoffen binnen. In noten (en dus ook in 100% pindakaas) zit ook veel onverzadigd vet.
Q Kan Wijko satésaus ook koud gebruikt worden? A Absoluut.
Pindasaus is niet de gezondste keuze, omdat er veel calorieën en vet in zit. Een goed alternatief voor pindasaus zijn rode sauzen. Die zijn vaak gemaakt van groenten en kruiden en daardoor minder vet en calorierijk. Ook kun je je afvragen of saus soms niet overbodig is.
Dit zijn houten prikkers met daarop stukjes vlees of schaaldieren. De satéspies bestaat er in verschillende soorten waaronder saté babi (varken), saté ajam (kip) en saté kambing (geit). In Nederland zijn pindasaus en saté onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zijn we pindasaus voor het gemak satésaus gaan noemen.
In Maleisië en Singapore komt men het vaak tegen als satay. Het Indonesische/Maleisische woord sate is afgeleid van het Tamil woord catai. In het Indonesisch en Maleis hebben de meeste woorden een lichte klemtoon op de voorlaatste lettergreep, en 'saté' is daarop geen uitzondering.
Er zitten 74 kilocalorieën in 1 sauslepel (30 gram) pindasaus. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pindasaus'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Bij een gesloten verpakking kijk naar de houdbaarheidsdatum en serveer het vóór die datum. Bij een geopende verpakking kijk dan naar het bewaaradvies hoe je de satésaus het beste kan bewaren. In het algemeen kun je een geopende verpakking 3 dagen in de koelkast bewaren of 3 maanden in de vriezer.
Satéstokjes kunnen verschillende soorten vlees doorboren. Het vaakst zie je varkensvlees (saté babi) en kip (saté ajam), maar ook geitenvlees (saté kambing; in Nederland vaker met lamsvlees dan met geitenvlees gemaakt trouwens), rundvlees (saté daging) en garnalen (saté oedang) smaken lekker.
De kipsaté of de saté van varkenshaas. Leuker en eigenlijk veel lekkerder is om de saté van varkensnek te maken. Het is goedkoper dan varkenshaas maar zeker net zo mals en veel smaakvoller. Vandaar dat we je hier vandaag een recept aanreiken om er zelf mee aan de slag te gaan.
Malse, heerlijk gemarineerde stukjes varkensvlees op een spies met stukjes ui ertussen. Ideaal voor de snackliefhebbers die iets uitgebreider willen eten.
240 gr.per persoon) 3 stokjes of losse stukjes. Vanaf 20 personen. Wij leveren deze gegrild aan in een warm houdkast, u kunt ze zelf op een geschikt tijdstip op de bordjes leggen en uitserveren.
Een gezonde saus maken doe je vooral door gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten. In pindasaus zitten bijvoorbeeld niet bepaald veel groenten. En pindakaas met palmolie en suiker is verre van gezond. Maar een pindasaus op basis van 100% pure pindakaas en (kokos)melk kan wel gezond zijn.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Gewoon even in de magnetron en binnen 3 minuten zet je een lekkere schaal met satésaus op tafel. Geen magnetron? Geen probleem! De saus is ook op te warmen in een pannetje.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Twee eetlepels pindakaas per dag zouden je darmflora een boost geven. Een Amerikaanse studie toont immers aan dat pindakaas de groei van gezonde darmbacteriën stimuleert. Dat zou dan weer een positieve invloed hebben op je bloedsuikergehalte.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.