Hoe gebruik ik de vlees marinade? Ons advies is om 100 tot 150 gram te gebruiken per kilogram vlees. Smeer de marinade over het vlees en wrijf het in.
Wij raden aan 50 gram marinade per kilo kip. Hoelang moet je nou je kip marineren? Wij zeggen altijd: marineer kip ruim 8 uur voor gebruik. Zo brengt de marinade je kip goed op smaak en wordt het lekker mals.
Te lang marineren kan er echter ook voor zorgen dat het vlees aan de buitenkant te zacht wordt en daardoor een beetje sponzig kan aanvoelen. Dat is goed bij stoofvlees, maar niet bij een lekker kalfsoester of varkenshaas. Voor kleine stukjes kan je 4 uur als max aanhouden en voor groot vlees 6 uur.
Hoe dunner het stuk vlees is, hoe minder lang je het hoeft te marineren. Voor kleinere etenswaren, zoals groenten, zeevruchten of vis is 15-30 minuten marineren meestal genoeg. Dunne stukken vlees zonder bot, zoals een stuk kip, biefstuk of varkensfilet laat je 1 – 3 uur marineren.
Het is belangrijk om bij een natte marinade om altijd zuren zoals azijn, sap van citroen, wijn, karnemelk of (onze favoriet) yogurt toe te voegen. De zuren in marinades verzwakken het spierweefsel, bindweefsel en eiwitten, dit zorgt voor malser vlees.
Door olie toe te voegen aan je marinade, krijgt je stukje vlees of vis niet alleen extra veel smaak, je voorkomt ook dat het uitdroogt én je kunt na het marineren meteen aan het bakken of grillen gaan. Heel wat oliën uit ons assortiment zijn prima geschikt voor je marinades.
Extra smaak, extra mals
Traditioneel wordt marinade gebruikt om taai vlees soepeler te maken. Maar marineren is net zo geschikt voor mals vlees, vis of groenten. Door je ingrediënten in een kruidige vloeistof te laten marineren, nemen ze het aroma van de marinade over en krijgen een extra heerlijke smaak.
Een marinade (met wijn, azijn, kruiden, groente als basis bijvoorbeeld) geeft vlees onder andere een extra geurig karakter. Als u vlees marineert, moet u het wél in de koelkast bewaren. De bacteriën zijn in staat om in zo'n kruidige, zure vloeistof te overleven.
Het zuur in de marinade kookt de vis zonder dat er warmte aan te pas komt! Gooi gebruikte marinade weg. Alles wat in contact is gekomen met rauw vlees mag je niet hergebruiken. Marineer in een hersluitbaar plastic zakje.
Het verbeteren of aanpassen van smaak is dé nummer 1 reden waarom we marineren. Over het algemeen zetten we marinades voor het verbeteren van smaak het vaakst in bij het bereiden van vlees of kip - denk hierbij aan saté, steaks en schnitzels. Het veranderen van smaak is ook een veel gebruikte toepassing.
Laat de kipfilet minimaal 1 uur, maar het liefst langer in de marinade. De gemarineerde kipfilet kan je op deze manier maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Hoewel je kip lang kunt marineren, is 48 uur marineren wat te lang. Met name bij marinades met zuren, zoals azijn of citroen: het zuur breekt het vlees af. Ook neemt de kans op voedselvergiftiging toe. Marineer niet langer dan 24 uur.
Marineer de kip minimaal 2, maximaal 24 uur. Of je nu kippenvleugels of kippenborst bereidt, zorg ervoor dat je olijfolie gebruikt. Veel knoflook gebruiken is één van de geheimen van het marineren. Er is veel knoflook of knoflookpoeder in het heerlijke kippenvlees dat we eten als we uit eten gaan.
Het liefst laat je de kip zo lang mogelijk marineren. Je kan deze kip marinades prima de avond van tevoren al klaarmaken en in de koelkast bewaren. Dan trekken de smaken er lekker in. Maar in een half uurtje lukt het ook!
Hoe lang moet je kip marineren en/of pekelen
Niet langer dan een dag, maar er zitten nog wel wat nuances aan. Als je maar lukraak wat doet bestaat de kans dat je de textuur van de rauwe kip juist niet of tevéél verandert, en dat is ook niet goed.
De perfecte marinade bestaat uit een mix van smaakmakers zoals kruiden en specerijen en een zuur ingrediënt als citroen, wijn of azijn of zelfs zuivelproducten. De zure ingrediënten zijn nodig om de taaiste cellen af te breken.
Neem tussen de 50 en 75 gram zout per liter water. Kook een halve liter water en los hier het zout en de suiker in op. Op dit moment kunt u ook de overige kruiden toevoegen. De suiker in ons basisrecept zorgt voor het beter bruineren van het vlees.
Hergebruiken niet doen, maar als je marinade over hebt die je niet gebruikt hebt (en dus niet in contact geweest is met het rauwe product) kan je prima invriezen.
Vlees pekelen en marineren. Wie vlees voor het gebruik eerst paar dagen wil (kunnen) bewaren, legt het in de koeling. Wie het nog wat langer wil bewaren, kan het een paar weken of zelfs maanden in de vriezer leggen.
Het vlees houdt meer vocht vast door de marinade
Een goede marinade bevat olie. Hierbij kan het gaan om verschillende soorten olie, maar olijfolie valt voor velen toch wel onder de favorieten. Een lichte olie is altijd het best, waarbij je kiest voor een variant die mono- en/of diglyceriden bevat.
Bij reanimatie pomp je op een kunstmatige manier zuurstofrijk bloed rond door het lichaam. Dit doe je door steeds 30 borstcompressies te geven en 2 beademingen. Reanimatie kan schade aan vitale organen zoals de hersenen en het hart beperken of voorkomen. Meestal zal reanimatie het normale hartritme niet herstellen.
Allereerst een olie, want olie zorgt ervoor dat de marinade mooi bindt aan het vlees. Verder horen er zuren in een marinade, bijvoorbeeld citroen, azijn of wijn, want zuren zorgen ervoor dat het spierweefsel in het vlees wordt afgebroken, waardoor het dus malser wordt.
Bij het bewerkingsproces van vlees en vis wordt vaak water toegevoegd. Dit gebeurt als technologisch hulpmiddel om indroogverliezen te compenseren, producten te marineren of sappiger te maken, maar ook om het rendement te verbeteren. Bij het verwerkingsproces van vis sijpelt soms ook onbedoeld water in de filets.
Bespray vlees met appelsap
Doe het appelsap in een sprayflesje en spray wat op het vlees. Het appelsap houdt je vlees niet alleen sappig en mals op de BBQ, het voegt er ook nog eens een flinke portie smaak aan toe. Het werkt helemaal goed bij varkensvlees.
Hoe lang een stuk vlees of gevogelte moet pekelen hangt af van de grootte ervan. Een kip van 1,5 kilo moet ongeveer 8 uur in de pekel.Een varkenshaas van 300 gram heeft aan 4 uur genoeg.Een kipfiletje 3 à 3,5 uur en een stuk varkensfilet van 600 gram ongeveer 5 uur.