Kleuters tussen de 4 en 6 jaar kunnen, net als peuters, het beste tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed gaan en tussen 6:00 en 8:00 uur opstaan. Het middagslaapje wordt rond 4/5 jaar steeds korter. Als je merkt dat je kleuter 's avonds langer wakker blijft, kun je het middagslaapje geleidelijk afbouwen.
Gemiddeld gaat een kind tussen de 4 en 6 jaar tussen 19.00 en 19.30 uur naar bed. Voor kinderen van 11 tot 12 jaar is dit tussen 20.30 uur en 21.00 uur. "Maar tussen klasgenootjes onderling zitten soms grote verschillen.
4 tot 6 jaar: tussen 19.00 en 19.30 uur. 7 tot 8 jaar: tussen 19.45 en 20.00 uur. 9 tot 10 jaar: tussen 20.00 en 20.30 uur. 11 tot 12 jaar: tussen 20.30 en 21.00 uur.
Het beste laat u uw kind in het weekend vanaf een jaar of 12 eerst een half uurtje later naar bed gaan. Pas vanaf een jaar of 15 kan uw kind echt één uur later naar bed. Het is erg belangrijk uw kind niet te laat naar bed te laten gaan.
Kleuters tussen de 4 en 6 jaar kunnen, net als peuters, het beste tussen 19:00 en 20:00 uur naar bed gaan en tussen 6:00 en 8:00 uur opstaan. Het middagslaapje wordt rond 4/5 jaar steeds korter. Als je merkt dat je kleuter 's avonds langer wakker blijft, kun je het middagslaapje geleidelijk afbouwen.
Hoe laat ze thuis moeten komen varieert, maar uit de J/M Ouders-enquête komt per leeftijdsgroep wel een grote gemene deler naar voren. Zo is één uur voor de meeste veertien- en vijftienjarigen een heel acceptabele tijd en gaan oudere tieners minstens tot twee á drie uur uit (zie tabel).
Handig is het wel om het middagslaapje af te bouwen zodra je kindje 4 jaar wordt, zodat hij er geen behoefte meer aan heeft zodra hij naar de basisschool gaat. Het beste begin je hier al mee een aantal maanden voordat je kind 4 jaar wordt.
Rond het derde levensjaar stoppen de meeste kinderen met het middagslaapje. Ze gaan dan naar een langere aaneengesloten slaap 's nachts van twaalf tot dertien uur. Terwijl het voortzetten van dat slaapje misschien helemaal niet zo'n verkeerd idee zou zijn!
Afhankelijk van de leeftijd van je baby of kind adviseren wij meestal om de middagdut tussen 11.30-13:00 te laten beginnen.
Kindjes van 2,5 en ouder hebben gemiddeld 11 tot 13 uur slaap per nacht nodig. Hoewel het per kind verschilt, geven de meeste kindjes tussen de 2,5 en 4 jaar hun middagslaapje op.
De meeste mensen hebben gemiddeld tussen de 7 en 8 uur nodig. Dit kan wisselen per persoon. Sommige mensen hebben genoeg aan 6 uur en anderen hebben 9 uur slaap nodig. Wanneer u `s avonds naar bed gaat daalt uw alertheid en komt u via de lichte slaap in de diepe slaap.
Volwassenen hebben voldoende aan 6 tot 8 uur slaap per nacht. Bij ouderen verdwijnt meestal de behoefte aan lange slaap: hun slaappatroon verandert. 's Nachts slapen ze korter, terwijl ze overdag indutten. Het lijkt alsof oudere mensen meer slapen dan volwassenen, maar aan de totale slaapduur verandert weinig.
Wanneer het aankomt op bedtijd is er een tijdvak van enkele uren – ongeveer tussen 8 uur in de avond en 12 uur in de nacht – wanneer jouw hersenen en lichaam in de gelegenheid zijn om alle niet-REM en REM rust te krijgen die nodig is om optimaal te functioneren.
Kinderen tussen 6 en 10 jaar: hebben gemiddeld 10 uur slaap nodig. De meeste kindjes van 5 of 6 gaan tussen 19.00 en 19.30 uur slapen. Is je kindje 7 of 8, dan kan het een half uurtje langer opblijven. Kinderen van 9 of 10 gaan best tussen 20.00 en 20.30 uur naar bed.
Een middagdutje wordt niet voor niets een powernap genoemd. Twintig minuten is al genoeg om even bij te tanken en je minder slaperig te voelen. Na zo'n dutje kun je er weer fris tegenaan. Je bestrijdt hiermee niet alleen je vermoeidheid: je zorgt zo ook dat je je mentaal beter voelt.
Als je dreumes niet zelf in slaap kan vallen, heeft hij altijd jouw hulp nodig om in slaap te komen. Voor een dutje, bij de bedtijd en als hij midden in de nacht wakker wordt. Dit kan het doorslapen van je dreumes (en van jezelf) negatief beïnvloeden.
Voor kinderen die onrustige slapers zijn, is het het beste om de slaapzak aan te houden tot ze 2 jaar oud zijn. Met een dekbed zal uw kind, als het veel beweegt, de neiging hebben om zich af te dekken en het 's nachts koud te krijgen.
Spreek met jezelf (en je partner) af, hoe lang jullie het kind laten huilen. Een richtlijn is minimaal 3 tot maximaal 10/15 minuten.
Kinderen die één keer slapen overdag, gaan meestal rond het middaguur naar bed. Hoe lang een kind dan slaapt, is per kind verschillend. Gemiddeld is dit zo'n anderhalf (kinderen die 2,5 /3 jaar oud zijn) tot drie uur.
Volgens de meeste onderzoeken is een powernap van ongeveer 20 minuten het meest effectief. Tijdens deze 20 minuten blijf je in lichtere slaap en hierdoor wordt je ook weer makkelijk wakker. Slaap je langer dan dit, bijvoorbeeld een uur, kom je in je REM-slaap.
In het algemeen wordt het door deskundigen afgeraden kinderen tot 7 jaar alleen thuis te laten. Zij zijn dan nog niet goed in het inschatten van risico's en het bekwaam handelen tijdens gevaarlijke situaties. Van Kilsdonk: 'Vanaf 8 jaar kun je voorzichtig gaan oefenen.
Waarom zitten pubers graag de hele dag op hun kamer? Voor je puber is zijn kamer de plek waar hij alleen kan zijn. Daar heeft hij privacy om zijn emoties en gedachten te ordenen, ruzies te overdenken, plannen te maken of gewoon ongestoord te dagdromen.
Regelmatig kan het kinderlijke gedrag nog naar voren komen in de eerste jaren van de puberteit. Daarnaast kunnen pubers vaak dwars en opstandig zijn. Dat is een normaal onderdeel van hun ontwikkeling: pubers zijn immers op zoek naar een eigen identiteit en dwars gedrag hoort daarbij.