Omdat de cashewnoot veel energie en redelijk wat verzadigd vet bevat, is het verstandig de noot niet te vaak te eten. De kern van de cashewnoot is giftig.
Cashewnoten zijn een uitstekende bron van gezonde, onverzadigde vetzuren die belangrijk zijn bij de opname van vitamine A, D, E en K. Ook zijn cashewnoten een rijke bron van koper.
Het eten van noten kan bij sommige mensen leiden tot klachten zoals eczeem, urticaria (jeukende bulten) of nikkelallergie. Allergie kan voorkomen bij: Amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten en producten op basis van deze noten.
Bij kinderen zien we steeds vaker cashewnootallergie. De reactie op cashewnoot is vergelijkbaar met pinda-allergie. Er zijn aanwijzingen dat bij lichte reacties voor pinda en noten, bijvoorbeeld OAS, deze niet uit het dieet geschrapt moeten worden. Je kunt deze beter 1-2 keer per week blijven eten.
Het advies is 25 gram per dag voor mannen tot en met 69 jaar en vrouwen tot en met 50 jaar. Dat is dus een klein handje vol. Voor iedereen die ouder is, is 15 gram noten per dag voldoende. Dus overdrijf het niet want er zitten veel calorieën in noten.
Alle ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je. Dus ongebrand (rauw), gebrand en geroosterd. Denk aan amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pecannoten, pistachenoten en walnoten. Pinda's zijn officieel peulvruchten, maar lijken qua samenstelling en gebruik op noten.
Een handje noten is ongeveer 25 gram.
Noten, zaden en granen hebben een hoog nikkel gehalte en kunnen inwendige klachten veroorzaakt. Dit is tevens het geval bij een latexallergie. Dit wordt ook wel kruisreacties genoemd.
Bij een allergie krijgt u meteen na het eten van iets, zoals pinda's of ei, verschillende klachten: bultjes én buikpijn bijvoorbeeld. Een bloedtest of huidpriktest is meestal niet nodig. Soms stuurt de huisarts u wel door naar het ziekenhuis voor onderzoek. Bijvoorbeeld als u ernstige klachten heeft gehad.
Een pinda-allergie komt steeds vaker voor en begint vaak op jonge leeftijd, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan. Een pinda-allergie gaat vaak samen met een notenallergie. Bovendien hebben mensen met een pinda-allergie niet zelden ook allergische neusklachten, hooikoorts, astma of eczeem.
Paranoten. Deze Braziliaanse noten bevatten namelijk ook seleen. Dit stofje kan een giftige werking hebben wanneer je er te veel van binnen krijgt. In 100 gram paranoten zit ongeveer 1917 microgram selenium.
Paranoten
Dit zijn de enige noten die vreemd genoeg radioactief zijn, ze bevatten de stof radium. De hoeveelheid die ze bevatten is wel tot 1000 keer hoger dan andere voedingsmiddelen, maar nog te laag om echt schade toe te brengen. Ook bevatten deze noten seleen die tot vergiftiging kan leiden in een hoge dosis.
Dagelijks een handje noten is juist goed voor de gezondheid. Het zal duidelijk zijn dat 100 of 200 gram noten eten per dag niet aan te raden is vanwege de grote hoeveelheid calorieën.
Als een kind allergisch is, treden vaak bij doseringen rond een tiental milligrammen (een kwart tot driekwart cashewnoot) de eerste klachten op, meestal buikpijn en geïrriteerde mondslijmvliezen. Het onderzoek wordt samen met ziekenhuizen in Groningen en Voorburg uitgevoerd.
Cashewnoten bevatten 6,7 milligram ijzer per 100 gram en zijn daarmee een goede optie. Pistachenoten bevatten 4,3 milligram, macadamia's bevatten 3,7 milligram, walnoten 3,4 milligram, amandelen 3,3 milligram, hazelnoten 3,0 milligram, pinda's 1,9 milligram en kastanjes 1,0 milligram ijzer per 100 gram.
Amandelen. Met 7 gram vezels per 100 gram zijn dit een van de vezelrijksten onder de noten. Een goede dus, voor de stoelgang. Ook maken de vezels ze vullend, dus amandelen zijn een uitstekend tussendoortje.
Noten bevorderen de darmwerking
Naast dat noten rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, bevatten noten ook veel vezels. Zowel vetten als vezels kunnen de darmwerking bevorderen. Vezels zorgen ervoor dat de ontlasting indikt en dat de darmen actief bewegen. Daarnaast dienen vetten als een smeermiddel voor de darm.
Wat veroorzaakt een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan: Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming.
Witte/grijze/stopverf ontlasting
Wanneer er geen of weinig bilirubine in de ontlasting zit krijgt deze een lichte, grijze kleur (ook wel getypeerd als stopverf). Dit kan veroorzaakt worden door een gebrekkige afbraak van bilirubine of een afsluiting van de galwegen.
Oorzaken stinkende ontlasting
Een sterke geur wordt in veel gevallen veroorzaakt door: Slecht verteren van eiwitten. Darmparasieten. Een slechte vertering en een gebrekkige opname van voedingsstoffen.
“Voor je darmen is het hoogstnoodzakelijk dat je voldoende vezels eet”, aldus osteopaat en voedingsdeskundige Lynn De Merlier. “En een goede bron van vezels zijn uiteraard noten, met in het bijzonder walnoten. Zij zijn vooral rijk aan niet-oplosbare vezels. Die nemen vocht op en geven je stoelgang de juiste structuur.
Vettige ontlasting is licht of gelig van kleur en stink meer dan normaal gesproken. Daarnaast is er vaak sprake van meer aandrang, een opgezette buik, diarree en een wisselend ontlastingspatroon. Ook symptomen als vermagering en een tekort aan vitamine D kunnen ontstaan.
Wanneer je wilt afvallen wil je natuurlijk het aantal calorieën beperken. Daarom mag je bij het koolhydraatarm dieet pas noten vanaf fase 4. Je mag dan elke dag een handje noten van 25 gram eten.