Beenmerg bevat vitamine K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink en boron. In het bindweefsel zit veel glucosamine en chondroïtine. Om goede bottenbouillons te maken kan je botten van rund, lam, vis en gevogelte gebruiken.
Het is de voornaamste plaats voor de productie van verschillende typen bloedcellen: de rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes. Het varieert in samenstelling in verschillende botten en op verschillende leeftijden en het komt in twee vormen voor: het gele beenmerg en het rode beenmerg.
Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren.Ook zit er veel van de mineralen ijzer, selenium, zink, boron en mangaan in. In het merg van rund en lam zit ook nog wat CLA. Bindweefsel: hierin zit veel glucosamine en chondroïtine.
Het merg in mergpijpen bestaat uit botweefsel en dat is niet riskant. Ga dus gerust door met het trekken van bouillon, het eten van ossobuco en zelfs met het eten van merg op een geroosterde boterham, als u daar dol op bent.
Een drinkbouillon is altijd gezond binnen een gezonde levensstijl, als tussendoortje of gezonde opkikker. Dit energiebommetje kan ook ingezet worden bij tal van diëten. Onze voedingsdeskundige legt uit: "Een drinkbouillon is een perfect alternatief als eerste warme drank wanneer je aan intermittent fasting doet.
Bottenbouillon is rijk aan allerlei belangrijke voedingsstoffen. De botten zijn rijk aan calcium en fosfor en bevatten daarnaast kalium, magnesium, silicium en zwavel. Beenmerg bevat vitamine K2 en A, omega 3 en 6 vetzuren en o.a. de mineralen selenium, zink en boron.
De meest gezonde en lekkere bouillon is natuurlijk de zelfgemaakte variant, getrokken uit dierlijke of plantaardige ingrediënten. Een nadeel ervan is dat het flink wat tijd en geduld vergt om een lekkere bouillon te trekken die vol van smaak is.
Aan een mergpijp zit geen vlees, de smaak in de bouillon komt in dit geval vooral van het beenmerg. Om je bouillon nog meer smaak te geven, kun je er ook voor kiezen om schenkel te gebruiken. Schenkel is een deel mergpijp en een deel vlees en is afkomstig van de poot van een rund of andere viervoeter.
Als met 1 tot 2 eetlepels start je jouw dag goed. Je kunt de bottenbouillon ook na het sporten drinken of deze toevoegen aan een smoothie.
Gezond alternatief voor bouillonblokje
Fundo bouillon wordt namelijk uitsluitend met natuurlijke ingrediënten gemaakt en op ambachtelijke wijze bereid. Net zoals je thuis verse bouillon maakt, maar dan in grotere volumes. Verder worden er geen kunstmatige additieven toegevoegd. Puur natuur en gezond dus!
In het verleden erkenden traditionele culturen de gezondheidsvoordelen van het eten van de organen en klieren van gezonde dieren. Weston Price, een pionier in de studie van traditionele diëten, ontdekte dat orgaanvlees, met name beenmerg, een belangrijk hoofdbestanddeel was van de voeding van deze culturen.
Er zijn twee soorten beenmerg. In het rode, actieve beenmerg worden bloedcellen aangemaakt. Het gele, niet-actieve beenmerg bestaat vooral uit vetcellen. Het beenmerg bevat enkele duizenden stamcellen waaruit elke dag nieuwe bloedcellen ontstaan.
Het beenmerg produceert doorgaans rijpe rode bloedcellen.Het hemoglobine in deze cellen transporteert zuurstof naar de lichaamsweefsels. Het percentage rode bloedcellen in het totale bloedvolume heet de hematocriet. Bij gezonde vrouwen is de hematocriet 36% tot 46%, bij gezonde mannen 40% tot 52%.
Beenmerg bevindt zich in de botten. Bij kinderen zit beenmerg nog in alle botten, maar bij volwassenen concentreert het beenmerg zich in de botten van de romp en de schedel (zie dia 5).
Mergpijpjes bevatten namelijk veel natuurlijk beenmerg, ijzer, fosfor, vitamine A en onverzadigde vetzuren. Tegenwoordig worden mergpijpen ook veel gebruikt om krachtige bouillons te maken, welke weer een goede basis zijn voor soepen, sauzen of in andere gerechten.
Wel of geen deksel op de pan
Voor afdschuimen heb je uiteraard de deksel van de pan gehaald. Maar daarna, als de bouillon enkele uren op laag vuur staat te trekken, dek je de inhoud weer af met de deksel, anders verdampt er erg veel vocht. Die lekkere geur komt toch wel de keuken in.
Als je vlees opzet met koud water krijg je bouillon (dan geeft het vlees zijn smaak af), met warm water behoudt vlees zijn smaak.
Beenmerg is uitermate vet, hoog op smaak en lang niet iedereen vindt het lekker. Het is een delicatesse, en wordt vaak onder de noemer 'mergpijpje' verkocht – niet te verwarren met de zoete variant gemaakt van cake, jam en marsepein. Het is wel in dezelfde categorie caloriebom, 100 gram merg bevat 500 kilocalorieën.
Mergpijpjes in de koelkast kan je 3 dagen bewaren, in de vriezer kan dat ongeveer 3 maanden.
Er zitten 251 kilocalorieën in 1 groot (55 gram) mergpijpje. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'mergpijpje'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Gezondheid
Soep zoals Opkikker drinkbouillon tuinkruiden is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
Dacht je dat bouillonblokjes voor in je soep onschuldig zijn? Helaas, het is een ingrediënt dat allesbehalve gezond is. Daarom gebruik je het dus best met mate. Niets zo lekker als een grote kom soep om je aan op te warmen tijdens de koude maanden.