Macht heeft de koning niet. Voor het uitvaardigen van wetten en besluiten zijn de handtekening van zowel de koning als een minister nodig. De minister(s) zijn verantwoordelijk. De positie van de koning en de opvolging zijn geregeld in de Grondwet, vandaar dat in Nederland sprake is van een 'constitutionele monarchie'.
Er kan niet namens hem worden getekend, want in ons staatsbestel heeft de Koning in functie geen plaatsvervanger. Dit betekent dat het Kabinet van de Koning ook tijdens zijn verblijf in het buitenland spoedeisende stukken elektronisch aan de Koning ter tekening voorlegt.
De Koning ondertekent alle wetten en Koninklijke besluiten en bekrachtigt internationale verdragen. Op Prinsjesdag spreekt hij de Troonrede uit. De Grondwet bepaalt dat de Koning ministers en staatssecretarissen benoemt en ontslaat en dat zij ten overstaan van het staatshoofd worden beëdigd.
De Koning vormt samen met de ministers de regering. De Koning is het staatshoofd en heeft op grond hiervan een aantal formele taken. De Koning is staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden, dat naast Nederland bestaat uit de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
De minister-president en de overige ministers worden bij koninklijk besluit benoemd en ontslagen.
Maar wat als de koning nu echt iets heel ergs doet, zoals een moord plegen? Wordt hij dan vervolgd? In het uiterste geval kan in Nederland het staatshoofd buiten het gezag worden geplaatst. Dat noemen we een 'buitenstaatverklaring'.
Het kabinet-Rutte III werd beëdigd op 26 oktober 2017 en diende op 15 januari 2021 ontslag in. Dat was naar aanleiding van het kindertoeslagenschandaal.
Kroonprins Willem-Alexander heeft jaren de ziekte van Bes-nier-Boeck gehad. Hij is ervan genezen, heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meegedeeld. De ziekte van Besnier-Boeck kan erg vervelend zijn en zelfs tot de dood leiden....
Taken van de Koning
bekrachtigen van internationale verdragen; beëdiging van ministers en staatssecretarissen en van andere hoge functionarissen; ceremonieel voorzitterschap van de Raad van State; jaarlijks op de derde dinsdag van september uiteenzetten van het beleid dat de regering wil voeren (de Troonrede).
Mark Rutte (Den Haag, 14 februari 1967) is een Nederlands politicus. Sinds 14 oktober 2010 is hij minister-president van Nederland en minister van Algemene Zaken en daarmee de langstzittende minister-president in de Nederlandse geschiedenis.
Koning heeft geen afwijkend paspoort
Of hem altijd om zijn paspoort wordt gevraagd, weten we nu nog niet zeker. Grappig genoeg staat er in het paspoort gewoon vermeld dat het is uitgegeven 'in naam van Zijne Majesteit de koning der Nederlanden'. In naam van hemzelf dus.
De Staten-Generaal, bestaande uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, vormen het parlement van Nederland en zijn het hoogste bestuursorgaan. De Staten-Generaal hebben, tezamen met de regering, de wetgevende macht in Nederland. Het is een overheidsorgaan dat zijn bevoegdheden heeft gekregen op basis van de Grondwet.
Als echtgenote van Koning Willem-Alexander ondersteunt Koningin Máxima in de eerste plaats het staatshoofd bij het vervullen van zijn taken. Naast zijn formele taken zet de Koning zich in voor de bevolking van het Koninkrijk der Nederlanden.
Opzettelijke belediging van de Koning wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie.
Hij is tevens minister van Algemene Zaken. De minister-president draagt de ministeriële verantwoordelijkheid voor het optreden van de leden van het Koninklijk Huis. Daarnaast vertegenwoordigt hij Nederland in de Europese Raad. Sinds 14 oktober 2010 vervult Mark Rutte deze functie.
Artikel 42 van de Grondwet bepaalt sindsdien dat de Koning onschendbaar is. Dit betekent dat ministers sinds 1848 verantwoordelijk zijn voor het (politieke) handelen van de Koning. Door dit alles kan het parlement vanaf 1848 de ministers ter verantwoording roepen.
Volgens de wet is het eenvoudig: koning ben je vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. 'De staatsrechtelijke positie en het (privé)leven van ons staatshoofd zijn dusdanig met elkaar verweven dat die niet los van elkaar gezien kunnen worden', zo laat de RVD weten.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat uit de landen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten en is een constitutionele monarchie. Dat betekent dat de positie van de Koning is vastgelegd in de Grondwet of Staatsregelingen van de vier landen. In de Grondwet staat dat de Koning samen met de ministers de regering vormt.
Nederland is een koninkrijk en heeft een grondwet. Een koninkrijk wordt ook wel een monarchie genoemd, en een grondwet ook wel een constitutie. Nederland is daarom een constitutionele monarchie.
heeft kanker. Prins Bernhard Junior, de tweede zoon van prinses Margriet en professor Pieter van Vollenhoven, lijdt aan lymfklierkanker. Dat heeft de RVD donderdagavond laten weten in een verklaring.
Als de Koning geen wettige nakomelingen heeft, gaat de troon op gelijke wijze over op de nakomelingen van zijn ouder of eventueel grootouder. Een voorwaarde is dat deze nakomeling wel tot in de 3e graad verwant is aan de laatste Koning. Als er een opvolger ontbreekt, kan deze benoemd worden bij wet.
Sarcoïdose is een aandoening, ook bekend onder de naam “ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann”. Door de ziekte wordt het afweermechanisme ontregeld. Hoewel de ziekte elk orgaan van het lichaam kan aantasten, heeft meer dan 90% van de patiënten sarcoïdose in de longen of in het lymfesysteem van de longen.
Salaris minister-president en minister
Het salaris van de minister-president is € 189.210 per jaar (2024). Dat is inclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Ook heeft de minister-president recht op een vaste onkostenvergoeding en een aantal andere tegemoetkomingen en voorzieningen.
De koning vormt samen met de ministers de regering. Sinds 1848 staat in de Grondwet dat de koning onschendbaar is, en dat de ministers verantwoordelijk zijn. De koning kan dan ook niet gedwongen worden af te treden naar aanleiding van een politieke handeling; een minister wel.
Het wachtgeld is in het algemeen in het eerste jaar 80%, en in het tweede jaar en daarna 70% van het laatste salaris als politicus Het gaat hier om het volledige salaris (vergelijk de hoogte van een WW-uitkering, voor de bepaling waarvan een bruto jaarsalaris boven de grofweg € 50,000 niet meetelt).