Een obelisk is een gedenknaald. Het gaat om een vierkante, naar boven toe iets dunner wordende zuil of kolom, met een piramidevormige punt, meestal van graniet gemaakt.
Vooral in het Nieuwe Rijk werd het oprichten van obelisken populair onder de farao's. Zij dienden als gift voor de goden, maar ook als herinnering aan jubilea of overwinningen. De naam van de betreffende farao en de reden van oprichting werden in hiërogliefen op de vier zijden van de obelisk beschreven.
Geen andere stad ter wereld heeft zoveel obelisken als Rome. Rome wordt niet voor niets de stad van de obelisken genoemd. Maar liefst dertien exemplaren staan verspreid door de stad, slechts acht zijn elders in de wereld te vinden. Degene die in Rome staan opgesteld, komen allemaal uit het oude Egypte.
De oudste obelisken werden door de Romeinse keizers uit Egypte gehaald. Daarvan staan er acht nog steeds fier overeind. De hoogste obelisk van de stad (en tevens de hoogste obelisk ter wereld!) staat op het plein voor de Sint Jan in Lateranen.
Obelisk = 1) gedenknaald 2) Gedenkteken 3) Gedenkzuil 4) Grafnaald 5) Grafzuil 6) Hoge vierkante zuil 7) Hoge zuil 8) Kruisvormig leesteken 9) Monoliet 10) Monolithische vierkante zuil 11) Naald 12) Naaldvormige steen 13) Piramidevormi...
In Rome staat het grootste aantal antieke obelisken ter wereld. Er zijn er vandaag 13 te spotten uit de oudheid waarvan 8 Egyptische uit de tijd van de farao's en 5 Romeinse die in Rome door de keizers werden nagebouwd. Deze werden soms bedekt met hiërogliefen om ze er echt te doen uitzien (hoewel ze fouten bevatten).
In opdracht van koning Lodewijk Filips van Frankrijk werd de obelisk in 1833 op de Place de la Concorde geplaatst, geflankeerd door twee door Jacques Hittorff ontworpen fonteinen. Het monument is 22,86 meter hoog en weegt 227 ton. In de obelisk staan hiërogliefen van Farao Ramses II.
Een obelisk is een rechtopstaand, naaldvormig monument op een vierkant voetstuk dat uit één blok steen (monoliet), meestal graniet, is gemaakt. Dit graniet was afkomstig uit diverse steengroeven in de omgeving van Assoean. Naar de punt toe loopt de obelisk geleidelijk spits toe.
Amelanchier alnifolia 'Obelisk' is een opvallende zuilvormig groeiende kleine boom, gewoonlijk niet veel hoger dan 3,5 m.
Precies in het midden van de Place de la Concorde staat de Obélisque de Louxor, een 23 meter hoge obelisk. De obelisk is afkomstig uit de Egyptische stad Luxor en stamt uit de tijd van farao Ramses II (ca. 1250 c. Chr.).
De obelisk eert zonnegod Ra
Om die overwinning te tonen, liet hij piramides en tempels voor Egyptische goden nabouwen in Rome.En hij wilde de ultieme Egyptische machtssymbolen bezitten: obelisken.
Goden en godinnen
De farao liet tempels en piramides bouwen, en speelde soms een hoofdrol bij religieuze rituelen. Voor de meeste Egyptenaren was de plaatselijke god in de tempel van hun woonplaats het belangrijkste opperwezen, maar zo nodig konden zij ook de hulp inroepen van andere goden.
Egyptische tempel is een verzamelnaam voor verschillende soorten tempels uit het oude Egypte: de Egyptische cultustempel, de dodentempel en de zonnetempel. De tempel was een burcht voor de netjeru, waar een specifieke god, of ook koning, werd aanbeden en offers werden gebracht.
Ramses II bouwde de tempel Abu Simbel voor zichzelf in het oude Nubië, dat toen bij Egypte hoorde. De Grote tempel heeft vier kolossale beelden uit rots gehouwen en bevestigd aan de rotswand. De beelden stellen Ramses II voor, zittend met de dubbele kroon van Neder en Opper-Egypte.
Om de tempels te redden werden ze op initiatief van UNESCO en de National Geographic Society tussen 1964 en 1968 in grote blokken gezaagd. Daarna zijn ze opnieuw opgebouwd op een 65 meter hogere locatie die 200 meter verder van de rivier ligt.
De lichamen werden in het droge zand begraven en aangezien er in Egypte weinig tot geen regen viel, kon er geen vocht bij komen. Het droge zand, de hitte en de lucht zorgden ervoor dat de lichamen die in ondiepe putten waren begraven, bewaard bleven.
De oorspronkelijke naam van Parijs was Lutetia, ook wel Lutetia Parisiorum, in het Frans bekend onder de naam Lutèce. Lutetia verviel later als naam en Parijs kwam ervoor in de plaats, waarschijnlijk gebaseerd op de naam van de Gallische stam der Parisii.
De kathedraal Notre-Dame de Paris, een meesterwerk van gotische bouwkunst, is het meest bezochte monument van Frankrijk. De kathedraal ligt in het historisch centrum van Parijs, in de punt van het Île de la Cité.
De Egyptische onderkoning Mohamed Ali schonk de obelisk in de negentiende eeuw aan Parijs in ruil voor een klokkentoren in Caïro. Oorspronkelijk bevond deze obelisk zich voor de Luxortempel in Egypte.
Historie van de Egyptische obelisken
De oudst bekende obelisk die is teruggevonden is die van Senoeseret I uit de 12e dynastie van Egypte. Hij staat nog steeds op zijn oorspronkelijke plaats in Heliopolis. De meeste zijn gemaakt in het Nieuwe Rijk. Twee obelisken van de late tijd staan in het British museum te Londen.
Pantheon. Het best bewaarde gebouw uit de oud Romeinse tijd is het Pantheon. Deze tempel uit de 2e eeuw na Christus is nog in vrijwel perfecte staat. Oorspronkelijk gebouwd om de Romeinse goden te eren, enkele eeuwen later werd het omgetoverd tot Christelijke kerk.
De islam is de staatsgodsdienst van Egypte. Ongeveer negentig procent van de bevolking zijn soennitische moslims. Daarnaast is 10 procent christen. De grootste christelijke groepering is de koptisch-orthodoxe Kerk.
De farao werd na de dood gemummificeerd en met kostbaarheden en persoonlijke bezittingen in het binnenste van de piramide gelegd. In totaal zijn er circa tachtig piramiden bewaard gebleven, gebouwd over een periode van ongeveer duizend jaar.
Het Noord-Afrikaanse land Egypte is bekend door de rijke geschiedenis van farao's, piramides en eeuwenoude bouwwerken. Maar ook van de rivier de Nijl, die de levensader van het land is, de enorme woestijn en de tropische Rode Zee.