Ja, ouderen hebben het vaker koud dan jongeren. Daar zijn verschillende redenen voor: Verminderde stofwisseling: Naarmate mensen ouder worden, vertraagt hun stofwisseling op natuurlijke wijze, waardoor het voor hen moeilijker wordt om warmte te genereren en warm te blijven.
Hoe ouder, hoe kouder
Daarnaast zijn er nog andere redenen. Vanaf je dertigste neemt je spiermassa, die je juist warm houdt, langzaam af. Ook hebben ouderen het vaak sneller koud doordat ze niet gezond, of te weinig eten. Vet zorgt er namelijk voor dat je warmte vasthoudt.
B12 tekort
Heb je vaker last van koude handen en voeten, dan kan het te maken hebben met een tekort aan vitamine B12. Dit zit in dierlijke producten zoals vleeswaren, vis en zuivelproducten. Eet je vegetarisch of zelfs vegan dan kun je jouw B12-voorraad aanvullen met een voedingssupplement van HEMA.
Vaak komt bloedarmoede door een ijzertekort. Je merkt het vaak aan koude handen en voeten. Als je lichaam een tekort aan ijzer heeft, heeft het niet voldoende energie om je warm te houden. Gelukkig is dit heel makkelijk op te lossen.
Doordat ze ook minder spiermassa hebben, zijn de kern van het lichaam en de organen slechter geïsoleerd. Ook voelen ouderen temperatuursverschillen en kou minder goed, waardoor ze nog extra risico lopen. Onderkoeling is te herkennen aan een lage lichaamstemperatuur, rillen, bleekheid en een trage pols en ademhaling.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u het koud heeft in bed. Eén van de belangrijkste redenen is een tekort aan slaap. Vaak kan uw lichaam de temperatuur minder goed regelen. Ook is uw metabolisme op een lager niveau, waardoor uw lichaam de temperatuur minder goed vast kan houden.
In een koele kamer slaap je niet alleen beter, maar verlies je ook sneller gewicht. Je stofwisseling werkt namelijk beter als het koud is. Je lichaam moet dan namelijk harder werken om op temperatuur te blijven. Zo verbrand je dus meer calorieën tijdens het slapen dan wanneer je in een warme slaapkamer slaapt.
Misschien ben jij gewoon een van de vele mensen die het snel koud hebben. Daar is niets zorgwekkends aan. Het enige wat je kunt doen is gezond blijven eten, veel bewegen, voldoende rusten en je vooral lekker warm aankleden.
Warmteproductie. Het lichaam genereert warmte door verbranding van brandstoffen en vertering van voedsel (metabolisme), door inspanning van de spieren en door opname van warmte uit de omgeving.
Een koude rilling is het onwillekeurig en oncontroleerbaar snel afwisselend spannen en ontspannen van de lichaamsspieren waarbij veel energie wordt verbruikt. Iemand die een koude rilling heeft voelt zich plotseling koud en gaat rillen, een belangrijke manier van warmbloedigen om de lichaamstemperatuur te verhogen.
Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kan het tekort aan vitamine B12 neurologische gevolgen hebben, zoals tintelingen in de vingers (paresthesie), geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen.
In het kort
Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Te weinig vitamine B12
Ook een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot bloedarmoede, en dat veroorzaakt op zijn beurt weer koude handen en voeten. Vitamine B12 komt van nature veel voor in kippenvlees, vis en eieren. Daarnaast wordt vitamine B12 vaak toegevoegd aan bepaalde soorten brood en zuivel.
Als je een lichaam herhaaldelijk blootstelt aan kou, zie je nauwelijks aanpassingen. De doorbloeding, bijvoorbeeld, wordt niet beter.” Maar plottwist: je subjectieve ervaring van kou kan je wél naar je hand zetten. “Ja, je kan je lichaam aan kou doen wennen”, zegt Kingma.
Overgevoeligheid voor kou is een pijnlijke reactie van met name de vingers op een temperatuur die normaal niet pijnlijk is. Dit noemen we ook wel koude-intolerantie. Koude-intolerantie komt vaak voor bij mensen die een ongeval of operatie van de arm of hand hebben gehad, waarbij een zenuw of een bloedvat is beschadigd.
Warmte stijgt omhoog, gaat langs de nek en strijkt langs het hoofd. Het hoofd is daardoor altijd net wat warmer dan andere lichaamsdelen.
Hoe werkt temperatuurregulatie
Organen, huid en spieren zijn verantwoordelijk voor de warmteproductie. De warmteopname (door straling en wind) gaat een rol spelen als de buitentemperatuur hoger is dan de temperatuur van de huid. De hypothalamus is het regelcentrum van de lichaamstemperatuur.
Het bleek, dat bij alle drie groepen van. temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°. De temperatuur der romphuid is ongeveer 1° lager, die der ledematen aanmerkelijk lager. De koudste plek van het lichaamsoppervlak zijn de teenen.
Van zodra je samen met jouw arts de oorzaak hebt ontdekt, kan je gericht jouw koude handen en voeten verhelpen. Bij een ijzer- of vitamine B12-tekort is het logisch dat je dat tekort aanvult. Voor rokers kan stoppen met roken vaak een oplossing betekenen.
'Als je lichaam het koud krijgt, is de eerste neiging van het lichaam de warmte vast te houden en bloed terug te trekken', zegt Hein Daanen. 'Maar hier stuurt het lichaam opeens warm bloed naar de koude vingers toe.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.
Slaapdeskundigen stellen dat de beste slaapkamertemperatuur rond de 18,3 graden Celsius ligt. Als je slaapkamer veel warmer of kouder is, kan dat je beletten om in slaap te vallen en de kwaliteit van je rust beïnvloeden als je eenmaal slaapt.
Een warme slaapkamer zorgt voor een rusteloze slaap
Een koudere kamer geeft je veel meer rust. Hoge lichaamstemperaturen en chronische slaapproblemen staan volgens onderzoek met elkaar in verband. In het begin moet je natuurlijk even wennen aan de temperatuur, maar je zult merken dat het het waard is.