Kies bij een Appenzeller, Emmenthaler, Comté, Vacherin fribourg voor droge witte aromatische wijnen van de savagnin druif of voor een Meursault.
Chaource & chardonnay
Brillat savarin en chaource zijn beide zachte, romige witschimmelkazen die bijna aan boter doen denken. Dat gaat goed samen met een chardonnay. Of een eventueel een rode pinot noir uit de Elzas of de Bourgogne. Originele keuze: een bubbelwijn op basis van chardonnay, zoals crémant de Bourgogne.
AOC Meursault (Bourgogne, Chardonnay)
Meursault is een witte wijn uit de Bourgogne, gemaakt van 100% Chardonnay. Meursault is een klein dorp, net iets ten zuiden van Beaune.
Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet zijn het meest bekend om hun volle witte wijnen. De laatste twee delen de grand-cru status Montrachet. Zowel de volle vettige chardonnay als de volle maar ronde pinot noir uit deze dorpen zijn het proberen waard!
Dit zijn 33 Grand Cru wijngaarden, die voornamelijk in de Cote de Nuits liggen – soms zelfs pal naast een Premier Cru wijngaard.
Een gerecht is pas typisch Bourgondisch als iemands eetlust wordt opgewekt met kaassoesjes (kleine soesjes met gruyère) en met wat charcuterie (ham en rosette (worst) uit de Morvan). Lekker bij deze amuses is een Kir (Bourgogne aligoté met crème de cassis).
Kies bij geitenkazen en schapenkazen zoals Broccio, Crottin, Pélardon, Selles sur cher, Valencay… voor soepele witte en fruitige wijnen zoals een Chablis, Pouilly- Fumé, Pouilly- Fuissé, of een Sancerre.
Pouilly Fumé is over het algemeen een frisse zeer strakke en elegante witte wijn van de Sauvignon druif zonder houtopvoeding met een wat rokerig parfum uit het Loiregebied. Pouilly-Fuissé is meestal een vrij volle witte toast met honing Chardonnay wijn uit de Bourgogne, waar houtopvoeding tot een kunst is verheven.
Lichte, jonge, frisse kazen, combineren goed met frisse wijnen als sauvignon blanc uit de Loire, chenin blanc uit de Vouvray, een frisse chardonnay als chablis, of een frisse rosé uit de Provence, ook bubbels als Champagne en crémant doen het goed met deze kazen.
Chablis is een witte wijn die geproduceerd wordt rondom het Franse stadje Chablis en valt onder de Bourgogne. De druif die verantwoordelijk is voor de wijnen uit de Chablis is de Chardonnay die plaatselijk bekend is onder de naam beaunois.
Meursault kent geen grand cru wijngaarden, maar wel 105 hectaren premier cru, waarvan Perrières, Genevrières, Charmes en Gouttes d'Or het beste zijn. De doorsnee AOP Meursault kunnen vrij gewoontjes zijn, maar er zijn ook goede niet premier cru wijngaarden, zoals Les Clos de la Barre of Tessons.
Meursault druif
De wijnen uit Meursault zijn voor het grootste gedeelte witte wijnen van Chardonnay en Pinot Blanc druiven. Minder dan 5% van de aangeplante wijngaarden is Pinot Noir en wordt gebruikt voor rode wijn die onder de titel Volnay vallen. De witte wijnen staan bekend om de volle en rijke smaak.
Inleiding. De wijngaarden van Chablis zijn de meest noordelijkste van de Bourgogne. Ze liggen in het departement Yonne, volledig geïsoleerd van de overige. Dat Chablis tot de Bourgogne behoort, is min of meer toevallig.
Een Chardonnay uit de nieuwe wereld smaakt heerlijk bij een geiten- of schapenmelkkaas. De Chardonnay benadrukt de romige volle smaak nog eens goed. Ook doet een Chardonnay het goed met een zachte kaassoort van koemelk. Kies dan wel voor een Chardonnay uit de Bourgogne.
Welke wijn bij comté? De structuur van comté houdt het midden tussen smeuïg en vast en sommige wijnen hebben dat ook. Bijvoorbeeld de witte wijnen uit de Jura zelf en Apremont uit de nabijgelegen Savoie, maar ook een Bourgogne Blanc, witte Mâcon, Grüner Veltliner Federspiel of Smaragd.
Boeuf bourguignon heeft zijn oorsprong in de Franse Bourgogne. In de Bourgogne is Pinot Noir de belangrijkste druif om rode wijn mee te maken. De combinatie met boeuf bourguignon is uitstekend, want Pinot Noir kan met zijn zuren goed opboksen tegen het zuur van de rode wijn in de saus.
Zo kan je in Dijon genieten van heerlijke gougères, balletjes van hartig soezendeeg gevuld met kaas die smelten in je mond. Als hoofdgerecht kan je kiezen voor bœuf bourguignon, een heerlijk stoofpotje van mals Bourgondisch rundsvlees in rode wijn, of 'escargots à la Bourgogne', slakken met kruidenboter.
Ten eerste hield de oude wijnbouwer uit de Bourgogne er een weinig revolutionaire, maar wel zeer kwaliteitsvolle productiemethode op na. De 'puurheid' van de wijn stond bij Jayer steeds voorop. Een tweede reden voor het opgedreven prijskaartje van de wijn is diens exclusiviteit.
Pomerol is een AOC voor rode wijnen uit een relatief klein gebied grenzend aan Saint-Émilion op de rechteroever van de Dordogne, bij Libourne. De beste wijnen uit de Pomerol kunnen zich gerust meten met die uit de Haut-Médoc. Een van die wijnen is Pétrus.
Witte wijnen die je goed kunt bewaren zijn: chardonnay, riesling en Sémillon. En rode wijnen die je goed kunt bewaren zijn: Cabernet sauvignon, Merlot (of een combinatie van die twee), Pinot Noir en Syrah.