Ontlasting of feces is het onverteerde restant van ingenomen voedsel, dat, met geregelde tussenpozen, via de endeldarm en de anus uit het lichaam wordt verwijderd. Alle organismen met een maag-darmstelsel produceren ontlasting.
Feces is een synoniem voor uitwerpselen, poep. Het is afval dat via de anus wordt uitgescheiden. Onverteerde voedselresten en grote hoeveelheden bac... Faeces, uitwerpselen, mest, ontlasting (z.o. faeces, drijfmest, potstal)..
De ontlasting van een gezond persoon bestaat uit vijf primaire elementen: Water, eiwitten, vet, koolhydraten, en vezels. Al het water dat een individu consumeert wordt uiteindelijk geabsorbeerd door de kleine en dikke darm. Ontlasting bestaat dan ook voornamelijk uit water.
Het onderzoek
Feces is een ander woord voor ontlasting of poep. Door uw ontlasting te onderzoeken kunnen we zien of er bacteriën, virussen of parasieten aanwezig zijn in uw darmen waar u misschien ziek van wordt. Een voorbeeld van fecesonderzoek is bloed in uw ontlasting (occult bloed).
Tips voor het opvangen van uw ontlasting:
Leg een aantal lagen wc-papier in uw wc (pas op dat uw wc niet verstopt raakt). Span een vuilniszak om uw toiletpot: de zak vangt uw ontlasting op. Doe een plastic zakje om uw hand en vang uw ontlasting op. Gebruik een krant of emmer om uw ontlasting op te vangen.
Het merendeel van de onderzoeken naar ontlasting is binnen drie dagen beschikbaar. Bij minder vaak voorkomende onderzoeken kan het een aantal weken duren voor de uitslag bekend is.
Kenmerken van moeizame stoelgang
U hebt harde en/of droge ontlasting. U ontlast minder dan drie keer per week. U hebt pijn bij de ontlasting; harde, dikke ontlasting kan scheurtjes en kloofjes in de anus veroorzaken. Bij het ontlasten kan dit een branderig gevoel geven.
Ontlasting inleveren via een fecespotje
Neem met behulp van het lepeltje dat aan het dekseltje is aangebracht aan aantal keren een hoeveelheid ontlasting. Als uw ontlasting een vaste vorm heeft, zien we het liefst dat u met uw lepel iets wegneemt uit het inwendige van de ontlasting.
Bij ontlastingsonderzoek bekijkt de arts de kleur, structuur en samenstelling van uw ontlasting. Dit gebeurt met een microscoop. Ook doet uw arts testjes om te zien of er bacteriën, parasieten, vet of bloed in de ontlasting zit. Zo zijn verschillende ziekten en infecties op te sporen.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Maar is er een ideaal moment van de dag voor dit speciale bezoekje aan het toilet? 'De meeste mensen zullen het bezoekje in de ochtend afleggen', zegt gastro-enteroloog Kenneth Koch. Dat komt doordat je dunne darm tijdens het slapen aan het werkt gaat om het voedsel van de dag ervoor te verwerken.
Er bestaat geen definitie voor een gezonde stoelgang. Dit verschilt namelijk per persoon. Waar de één elke dag naar het toilet gaat voor een grote boodschap, heeft een ander maar drie keer per week ontlasting. Zolang de ontlasting een soepele drol is en zonder klachten verloopt, is er niks aan de hand.
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten.
Wat is het? Sommige mensen hebben drie keer per dag ontlasting, anderen drie keer per week. Als je regelmatig meer dan drie dagen geen ontlasting hebt of minder vaak en met meer moeite, dan spreken we van verstopping of obstipatie. Omdat de stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, wordt hij harder en droger.
Poepen en afvallen
Je weegt oprecht een stuk minder na het poepen. Zorg er simpelweg voor dat je naar de wc moet en je lichaam doet de rest. Volgens de wetenschappers van de University van Cambridge verlies je namelijk zo'n 750 gram per drol. Wow.
Verzakking van de dunne darm (enterocele)
Bij een enterocele is de dunne darm tot laag in het bekken gezakt. De endeldarm wordt daardoor samengedrukt waardoor de ontlasting er niet goed uit kan. Typisch voor deze klacht is dat u vaak 's nachts het gevoel hebt dat u moet poepen.
Als je veel toiletpapier moet gebruiken kan dit wijzen op een slechte werking van de stoelgang. Het kan ook betekenen dat je dingen consumeert waar je gevoelig voor bent, te veel stress hebt, of dat je darmbacteriën niet optimaal werken.
Eet iets met vezels
'Vezelrijke voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals rauwe wortels, appels met de schil en avocado's wekken ontlasting op. Dat zijn allemaal geweldige bronnen van vezels om je darmen in beweging te krijgen,' zegt Christine Lee, MD, gastro-enteroloog bij Cleveland Clinic.
De normale menselijke ontlasting is stevig, goed gevormd en bruin gekleurd door restanten van ons bloed. De bruine kleur van de ontlasting varieert van lichtbruin (pindakaasachtig) tot donkerbruin (chocoladepasta). Donkere ontlasting geeft aan dat deze langer in het lichaam gebleven is.
Feces (ontlasting) portie opvangen
Ook kan een potje worden aangeschaft bij de drogist of apotheek. Vul het potje bij voorkeur voor de helft met feces. Het fecespotje dient minimaal voor een kwart en maximaal voor driekwart gevuld te zijn. Anders gevulde fecespotjes worden niet in ontvangst genomen.
Dit kan ontstaan als de ontlasting te hard is. Elke keer als u poept, gaat dat scheurtje weer open en kan er een plasje bloed in de wc-pot komen. Ook diarree en het hebben van anale seks kan scheurtjes in de anus geven. Een ernstige maagdarminfectie kan de oorzaak zijn van diarree waar bloed bij zit.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Normaal gesproken heeft poep een bruine kleur door de aanwezigheid van gal kleurstoffen. Gal wordt door de lever geproduceerd en is een belangrijke vloeistof voor de vertering van vetten. Als er onvoldoende gal wordt gemaakt, of als de gal niet in uw darmen terechtkomt, ziet je ontlasting eruit als stopverf (grijs).
Vroege dumping – 10-20 minuten na een maaltijd:
Vocht verplaatst zich snel naar de darm, gevolgd door vast (vaak zoet) voedsel. Hierdoor wordt er veel vocht vanuit de bloedbaan naar de darm aangetrokken en ontstaat er (osmotische) diarree.