Je pup kan blaffen om verschillende redenen. Zo kan je hond blaffen om aandacht te vragen of vanwege opwinding, angst, frustratie of als verdediging.Ook kan je pup blaffen omdat hij dorst of honger heeft, of juist gewoon wil spelen. In vrijwel alle gevallen probeert je puppy je iets vertellen met zijn geblaf.
Om je puppy blaffen af te leren moet je ervoor zorgen dat je je pup pas geeft wat hij wil wanneer hij niet meer blaft! Leer je pup bijvoorbeeld dat hij alleen mensen of andere honden mag begroeten als hij eerst braaf zit en niet blaft. Zorg dat je altijd iets lekkers bij je hebt om gewenst gedrag te belonen!
Onzekerheid, angst, frustratie of verveling behoren tot de meest voorkomende oorzaken voor overmatig blaffen. Alles wat je hond kan opwinden, kan ook het blaffen versterken. Een paar voorbeelden: Stemmingsoverdracht: als jij nerveus wordt, wordt jouw hond ook nerveus.
Met deze uitkomsten komt het erop neer dat een hond die overdag in een buurwoning langer blijft blaffen dan 10 minuten een zekere grens overschrijdt. In de avond is meer dan 1 minuut al te lang en 's nachts is een paar keer blaf- fen te veel. Dus zorg dat een hond 's avonds en 's nachts zo min mogelijk blaft.
Blaf uit angst
Denk hierbij aan honden met verlatingsangst of vuurwerkangst. De blaf lijkt een beetje op de opgewonden blaf. De blaf is hoog, maar iets langer dan een opgewonden blaf. Vaak kun je de angst door de blaf heen horen.
Stop met blaffen!
Met commando ¨stil¨, ¨nee¨, ¨foei¨ of met een tik op de neus, iets naar je hond toe te gooien, een plantenspuit of misschien zelfs met een blafband… je “nee's”, “foei's” en tikjes. Natuurlijk kan je een hond stil krijgen.
Blaft je pup bijvoorbeeld naar andere honden of mensen op straat, dan kan het zijn dat er in de socialisatieperiode iets niet goed is gegaan. Hij is bijvoorbeeld aangevallen of erg geschrokken toen hij jong was. Daarnaast heeft hij geleerd dat blaffen werkt: de andere hond of persoon verdwijnt immers weer!
Voor een blaffende hond kan een boete worden opgelegd van 130 euro.
Wetten en regels omtrent blaffende honden
Natuurlijk mag een hond af en toe blaffen, maar het is volgens de wet verboden om de buren onrechtmatige hinder toe te brengen. Wanneer honden van uw buren hard en veel blaffen zou dit onrechtmatig kunnen zijn en de wet wordt dan overtreden.
Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen.
Mits de pup de bench op een positieve manier is aangeleerd kan hij zich met gemak 30 minuten alleen redden in de bench. Zodra de pup ouder is (ongeveer 21 tot 25 weken), en de zindelijkheidstraining gaat goed, kun je de tijd steeds verder uitbouwen.
Angst zie je duidelijk in de lichaamstaal. Als de hond hierbij blaft lijkt het een beetje op een gil gevolgd door een serie hysterisch blaffen met een hele hoge toonsoort. Dit zien we vaak bij verlatingsangst. De blaf is de gewone toon of iets zwaarder dan zijn normale blaf.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
Ja een blafband kan echt gevaarlijk zijn. Dat je je hond pijn doet vind ik een gevaar voor de relatie met je hond. Ook weet je niet waar je hond de correctie aan koppelt. Hij doet iets wat voor hem normaal en noodzakelijk is en opeens krijgt hij een klap stroom, hoort een vervelend geluid of ruikt een hele vieze geur.
Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg.
Er kan van alles aan de hand zijn als een hond zo lang blaft, dus dat is voor ons een geldige reden om binnen te gaan", zegt een woordvoerder. Eenmaal binnen troffen de agenten alleen de hond aan. ,,Om de overlast te stoppen is besloten de hond naar het asiel te brengen.
De buur aanspreken over zijn blaffende hond kan vervelend zijn, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de hondeneigenaar om zijn/haar dier het zwijgen op te leggen. De wet zegt immers dat dieren geen abnormale hinder mogen veroorzaken 'door aanhoudend geblaf, geschreeuw of gekrijs'.
Langdurig blaffen is een uiting van stress. Een hond die minutenlang of zelfs urenlang blaft, is daarbij zelf niet gebaat. Hij doet dat omdat er iets is dat hem stress geeft. Wanneer je dat niet inziet, is het makkelijk om de hond een antiblafband om te doen.
Golden Retriever
Ze vinden het heerlijk om met jou op de bank te zitten, maar zijn nog steeds actief genoeg om het gezin bij te houden. Golden Retrievers hebben een geweldig karakter en zijn gemakkelijk te trainen, waardoor ze een uitstekende keuze zijn als honden voor beginners.
Het rustigste hondenras is de Basset hound. Met zijn vreedzaam karakter verliest deze hond zelden zijn geduld en verheft hij zo goed als nooit zijn stem. Zijn favoriete hobby's? Bedelen om lekkere hapjes en lekker dutten aan de voeten van zijn baasje.
Golden retriever
Een Golden Retriever behoort tot een van de rustige hondenrassen. Deze viervoeter houdt super veel van knuffelen en het is een rustige hond die weinig blaft! In een gezin met kinderen past het dier perfect!
Het is onmogelijk om echt te bewijzen of geesten bestaan en of honden ze kunnen zien als ze dat doen. Wat waar is, is dat honden dingen kunnen zien, ruiken en voelen die mensen niet kunnen.
De GoodDog™ Anti-Blafband zorgt ervoor dat jouw hond stopt met blaffen! Deze antiblafband is als beste getest en zal je hond snel en gemakkelijk leren niet te blaffen. Door een intelligent systeem van 7 niveau's vibratie en geluid wordt je hond diervriendelijk getraind om niet te blaffen.
Hond jankt als ik weg ben
Wanneer jouw hond jankt wanneer jij weg bent is de oorzaak vaak een vorm van verlatingsangst. Ook daar hebben wij een uitgebreid artikel over geschreven. Verlatingsangst betekent vaak dat een hond angstig of paniekerig wordt wanneer deze gescheiden is van zijn of haar eigenaar.