Door de brede achterdeur en de grote bagageruimte is het meenemen van boodschappen, een rollator of zelfs een rolstoel geen enkel probleem. De Canta heeft standaard twee zitplaatsen voorin. Door zijn nagenoeg onderhoudsvrije elektrische aandrijving rijdt u in alle stilte en hoeft u niet te schakelen.
De Canta benzine motor is sterk en betrouwbaar en tevens gemakkelijk te onderhouden. Met een tankinhoud van 12 liter hoeft u zich geen zorgen te maken over de actieradius. U kunt overal terecht voor het tanken van E5 benzine.
De accucapaciteit in kilowattuur is onbekend. Dat voor een prijs van € 15.645. De Canta is niet te geef en qua uitrusting houdt het ook al niet over. De elektrische Canta is er namelijk niet als Premium-variant, verwacht dus geen luxe als wieldoppen, een radio (af-fabriek) of een 12v-aansluiting.
Geen rijbewijs
Een Canta is een gesloten gehandicaptenvoertuig. Voor het besturen van een gehandicaptenvoertuig is geen rijbewijs nodig.
Met een Canta mag u de maximale snelheid van 45 kilometer bereiken. Wel hangt de snelheid af van de plaats waar u rijdt. Rijdt u bijvoorbeeld op de stoep, dan mag u 6 kilometer per uur aanhouden.
Voor het besturen van een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden dezelfde regels als voor een scootmobiel. U moet zich houden aan de verkeersregels van de weg waarop u met uw Canta rijdt. Voor het besturen van een Canta is geen rijbewijs vereist. Wel dient de bestuurder minstens 16 jaar oud zijn.
Verkeersregels voor een Canta
Voor een Canta gelden dezelfde verkeersregels als voor de brommobiel, met één groot verschil: u mag met de Canta namelijk ook op fietspaden, voetpaden en zelfs in winkelpromenades rijden. En u mag 'm parkeren op de stoep. In de Canta is een veiligheidsgordel niet verplicht.
In Nederland gelden andere maximale afmetingen, zodat de Canta een breedte van 1.10 m heeft, een lengte van 2.50 m en een gewicht van 350 kilogram. Onder de piepkleine motorkap hangt een eencilindermotortje in V-opstelling met 160 cc die goed zijn voor een vermogen van 5,5 pk.
Soms horen we dat eigenaren van 45 km auto's hun brommobiel laten opvoeren. Dat wil zeggen: de auto kan harder rijden dan 45 kilometer per uur. Wij adviseren om dit niet te doen. U bent dan namelijk niet verzekerd, waardoor u persoonlijk aansprakelijk bent voor eventuele schade.
Als bestuurder van een gehandicaptenvoertuig: heb je geen rijbewijs of invalidenparkeerkaart nodig.
Een canta is een motorrijtuig waar een verzekeringsplicht voor geldt. Deze verplichting geldt voor de eigenaar van het voertuig. U heeft de keuze tussen twee verzekeringsvormen, maar u bent minimaal verplicht om een WA canta verzekering af te sluiten. Niet overal kunt u deze verzekering afsluiten.
Deze Canta LX uitvoering uit bouwjaar 2010 heeft een km stand van 15.745km en is uitgerust met een Webasto verwarming.
Er werd daarnaast zoveel mogelijk uitgegaan van bestaande, bewezen onderdelen, zoals de betrouwbare Honda 160 cc motor. Uiteraard werd er in de ontwikkelingsfase van de Canta ook al nagedacht over de aanpassingen die voor het model ontwikkeld zouden worden.
Leeftijd besturen gehandicaptenvoertuig
Kan uw voertuig harder dan 10 kilometer per uur? Dan moet u minimaal 16 zijn.
Een Canta is een klein overdekt voertuig dat in Nederland vaak wordt gebruikt als gehandicaptenvoertuig. Het voertuig is 1,10 meter breed, de wettig vastgestelde maximale breedte voor een gehandicaptenvoertuig. Het werd in 1995 ontwikkeld door Dick Waaijenberg samen met de Technische Universiteit Delft.
De maximumsnelheid van 45 km per uur voor een brommobiel is bij de meeste mensen bekend. Dit komt mede omdat de voertuigen in de volksmond bekend staan als 45 km auto. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom mag u met een brommobiel maximaal 45 km per uur rijden, tenzij u op een woonerf of in een 30km-zone rijdt.
De Canta LX rijdt op benzine. Nieuw verkrijgbaar voor ongeveer €12.250,- bij bijvoorbeeld Waaijenberg. Maar ook tweedehands vaak verkrijgbaar, bijvoorbeeld via Speurders. Bekijk meer 45 km auto's in de onafhankelijke keuzehulp 45 km auto van Scouters.
De vanafprijs van de Canta (Comfort) bedraagt 13.250 Euro, maar de Premium zet je minimaal 14.250 Euro terug. De elektromotor drijft de prijs nog verder op naar minimaal 15.250 Euro.
De canta is een invalidevoertuig met zitplaatsen voor 2 personen, echter zie ik regelmatig dat er 3 personen in zitten. Bijvoorbeeld dat er 1 kind achterin zonder dat deze ingericht is om daar te zitten.
De Canta is een gehandicaptenvoertuig dat u zonder rijbewijs mag besturen. Een Canta heeft een breedte van 1,10 meter en biedt plaats voor twee personen. Een ander voordeel is dat u een Canta kunt parkeren op de stoep, mits dit de doorgang niet belemmert.
Een auto 'zonder rijbewijs' moet verzekerd zijn
Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is genoeg. Dit is dus geen grote kost, in tegenstelling tot de aankoopprijs van deze wagens. Deze kan variëren van 10.000 tot meer dan 15.000 euro!
Van de drie genoemden zijn de Canta en de MAX Mobiel de voertuigen waar je geen rijbewijs voor nodig hebt. Voor het besturen van de brommobiel moet je minimaal een brommerrijbewijs hebben.
Geen bromfietsrijbewijs voor bijzondere bromfietsen
U heeft op dit moment geen rijbewijs nodig voor het besturen van een bijzondere bromfiets, zoals de Segway, Stint en Trikke. Het ministerie werkt aan nieuwe regels. In de toekomst heeft u misschien een rijbewijs nodig voor de besturing van bijzondere bromfietsen.