De beste techniek om te zorgen dat je kliekje pasta niet te klef of te droog wordt tijdens het opwarmen is door dit gewoon in de pan te doen. Voeg hier een scheutje water aan toe en kook dit op middelhoog vuur tot het meeste water is verdampt. Zo krijgt de pasta zijn volle, romige structuur weer terug.
Is je overgebleven pasta al gemengd met saus en wil je de pasta opwarmen? Leg het dan in een ondiepe ovenschaal, bedek deze met folie en zet het zo'n 20 minuten op 175 graden in de oven. Om de pasta nog een beetje smeuïg te maken kun je 5 minuten voor tijd de folie verwijderen en er Parmezaanse kaas over gooien.
Het beste is om deze pasta dezelfde dag te eten. Je kunt het ook een dag in de koelkast bewaren, in een afgesloten Tupperware bakje, maar je zult merken dat de smaak niet meer hetzelfde zal zijn.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Pasta opwarmen in kokend water
Doe je overschotje pasta in een fijne zeef. Zet een pot met kokend water op het vuur die voldoende groot is zodat je de zeef kan onderdompelen. Dompel de zeef met de pasta onder in de pot in de pot met kokend water. Het duurt gemiddeld 30 seconden om zo je pasta op te warmen.
Te beginnen met de saus: die is zeer geschikt om in de vriezer te bewaren en later nog eens lekker op te warmen. Tomatensaus, een romige saus als carbonara, pesto; het kan allemaal. Pastasaus invriezen geeft je de makkelijkste en lekkerste kant-en-klaar-maaltijden – zelf gemaakt en gezond – die er maar zijn.
Spaghetti met saus leent zich uitstekend om op te warmen met de magnetron. Doe de spaghetti in een magnetron bestendig bakje met deksel en verwarm de spaghetti op vol vermogen voor ongeveer 1 minuut. Roer de spaghetti goed door en herhaal de vorige stap tot dat de spaghetti volledig is opgewarmd.
Heb je toch in de koelkast of diepvries liggen: pasta het beste opwarmen doe je dan door het te bakken. Samen met de saus in de koekenpan om het vocht eruit te krijgen. Een andere aanrader is om er een ovenschotel van te maken. Dan merk je ook niets van de veranderde structuur.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Pasta bewaren koelkast (hoe lang?)
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Indien je de saus even hebt laten koken kan je ze daarna perfect nog een aantal dagen tot een week bewaren in de koelkast. Zorg er wel voor dat de saus goed is afgedekt waneer je ze in de koelkast plaatst.
Doe de pasta in een ovenschaal.
Verspreid een dunne laag pasta over een ondiepe ovenschaal. Een dikke laag pasta zal niet gelijkmatig warm worden. Als de pasta droog is, voeg dan een scheutje melk of wat extra saus toe om de pasta vochtig te houden. Dit is vooral belangrijk als je lasagne wilt opwarmen.
Kook de macaroni of spaghetti gaar in 6 minuten op HOOG (100%). Giet de pasta af en roer er wat boter door. Schil en was de aardappelen. Snijd ze in min of meer gelijke delen en doe ze zonder water en zout in een schaal met deksel.
De 'truc' om pasta gezonder te maken is door het eerst af te laten koelen. ,,Als je pasta of aardappels laat afkoelen wordt het aanwezige zetmeel omgezet in resistent zetmeel. Dit zetmeel gedraagt zich als voedingsvezel. Voedingsvezels worden in de dunne darm bijna niet opgenomen'', vertelt Tijn Elferink.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt).
Wanneer je een restje boerenkool hebt, kun je dit de volgende dag opwarmen. Wanneer je het opnieuw opwarmt, dan is er niets lekkerder, dan er een aantal toevoegingen aan te doen. Boerenkool opwarmen, wat uit een pot komt, is vrij eenvoudig. Je zet het op het vuur en zorgt dat het de juiste temperatuur krijgt.
Ja, dit kan zeker! Als je lasagne nog goed is kan je de lasagne zeker opwarmen. Dit geldt voor alle soorten lasagnes. Zoals kant en klaar, bevroren of een lasagne die je in de koelkast bewaard.
Pasta bewaren in de koelkast kan makkelijk twee dagen, als je het tijdig koelt. In de diepvries blijft je pastagerecht zeker drie maanden goed.
Ook pasta kun je koken in een waterkoker. Dit gaat vooral goed met waterkokers zonder metalen spiraal op de bodem (hier koekt de pasta snel aan vast). Doe de pasta in de koker en vul hem aan met water. Per 100 gram pasta volstaat ongeveer 1 liter water.
Een echte no-go is zalm opnieuw opwarmen. En dat is ook eigenlijk helemaal niet nodig: koud is-ie net zo lekker als warm. Zit je toch met kliekjes? Gooi de zalm door een salade of bekleed er je sandwich mee.
Roomsaus invriezen is goed mogelijk zolang de saus niet te lang op kamertemperatuur is geweest en daarna snel in de vriezer is geplaatst. In de vriezer kun je de roomsaus ongeveer 3 maanden bewaren.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.