Het belangrijkste onderdeel van het dieet van een cavia bestaat dus uit hooi van goede kwaliteit.Daarnaast kan je groenten zoals spinazie, selder, boerenkool, komkommer, witloof of wortels geven. Een kleine hoeveelheid goede kwaliteit caviavoer ( 10-20 gram per dag) mag ook bijgegeven worden.
Cavia's zijn strikt herbivoor. Dit betekent dat ze, net als konijnen, alleen maar groenvoer eten. Ze eten geen vlees of vleesproducten, echte veganisten dus. In het wild eten cavia's allerlei soorten grassen en planten.
Hooi voor je cavia
Deze diertjes zijn dol op knagen en knabbelen en hooi leent zich daar uitstekend voor. Op hooi kunnen ze de hele dag lekker knagen zonder dat ze dik worden. Aangezien de tanden van cavia's net als bij konijnen hun hele leven lang doorgroeien, is het belangrijk dat ze wat afgeslepen worden.
Veel konijnen en cavia's krijgen brood. Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/cavia. Laat het brood dus liever achterwege. Geef uw dier ook geen knaagstenen in verband met het risico op blaasstenen.
Een richtlijn voor de uiteindelijke hoeveelheid is ongeveer 50-100 gram verse groente per kilogram lichaamsgewicht per dag. Geschikte groenten (Het beste is om te variëren) Andijvie, broccoli, komkommer (met mate), paprika, radijs, tomaat, witlof, wortel en wortelloof.
Cavia's kunnen samen met hun schil bananen eten, maar alleen met mate. Het is aan te raden om één keer per week een klein stukje banaan te serveren aan uw cavia's. Voer nooit regelmatig of teveel bananen, want dit kan leiden tot overgewicht en diarree bij cavia's.
Cavia's poepen de hele dag en nacht door. Ze produceren zo'n 150 tot 200 keutels in een etmaal. Een deel daarvan eten ze weer op, dus je vindt niet alles terug in de kooi. Het opeten van de eigen poep heet coprofagie.
Niet te vaak. Was je cavia alleen als het echt nodig is. Eén of twee keer per jaar is voldoende. Als je je cavia net een week terug gewassen hebt en hij is nu weer erg vies, dan kan het geen kwaad om hem weer te wassen.
Goede cavia voeding. Cavia's moeten altijd drie dingen kunnen eten, deze dingen zijn onmisbaar, hooi, hardvoer en groenvoer.
Cavia's drinken voornamelijk water, schoon en vers water uit hun drinkfles. Hoewel cavia's veel vocht uit hun voeding halen, hebben ze ook een drinkfles nodig voor wanneer ze dorst hebben.
Je kunt cavia's o.a. andijvie, witlof, wortel, paprika, rucola, brocolli geven. Zolang je in het begin kleine beetjes geeft om te zien of je cavia's er geen diarree van krijgen. Geef in ieder geval geen sperziebonen, aubergine, courgette, of aardappel.
Gemiddeld hoort een cavia zo'n 30-45 gram voer per dier per dag te krijgen. Zorg er daarnaast voor dat de cavia's voldoende vezelrijk hooi krijgen. Tip: voorkom selectief eetgedrag. Laat ze het volledige bakje leegeten en geef cavia's alleen wat ze per dag op kunnen.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Maar een of meer van de volgende symptomen kun je herkennen aan gestreste cavia's, als je ze zorgvuldig en regelmatig observeert: Ze zijn minder actief. Ze hebben minder eetlust. Ze stoppen met zichzelf verzorgen or doen dit juist overdreven veel.
Daarentegen is het eten van teveel biks (hardvoer) ongezond voor cavia's. Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen ze problemen krijgen met hun darmstelsel.
Cavia's met Cushing eten heel veel, drinken heel veel en plassen heel veel. Door dat laatste is de kont steeds nat zodat je zou kunnen denken dat ze aan een blaasonsteking of incontinentie lijden. Cavia's met Cushing kunnen nog een goed leven hebben, zeker als de ziekte in het beginstadium is.
Ja, cavia's kunnen zeker mandarijnen eten. mandarijnen hebben een hogere hoeveelheid Vitamine A, maar tegelijkertijd ook hogere calorieën.
Cavia's vinden een aantal dingen leuk, zoals slapen, rusten, liggen, hofmaken en paren, maar wat ze bijna de hele dag door kunnen doen en wat ze ook een groot deel van de dag doen als ze wakker zijn, is eten.
Let op, alle cavia's en ratjes kunnen zwemmen maar ze vinden het niet altijd leuk, laat je dier dus zelf beslissen of hij in het water wil. Zo voorkom je een paniekreactie.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Het is dan ook verstandig dit extra aan te bieden, bijvoorbeeld door dagelijks een vitamine C tabletje als snoepje te geven. Knaagdieren, zoals cavia's, kunnen namelijk niet lang overleven zonder eten.
Een cavia drinkt 50 tot 100 cc water per dag. Dit kun je het best in een drinknippel geven om bevuiling van het water met uitwerpselen tegen te gaan.