Een bromtoon is een laagfrequent geluid. Dergelijke tonen worden uitgedrukt in Hertz en worden veroorzaakt door apparatuur of installaties. Denk dan aan ventilatoren, verwarmingspompen, compressoren, zwaar vrachtverkeer, motoren van boten en vliegtuigen, windmolens en koelinstallaties.
Waar komt laagfrequent geluid vandaan? Denk aan zware machines zoals pompen, motoren en aggregaten. Maar ook de wasmachine, een cv-pomp of een ventilator kan laagfrequent geluid produceren. Dat maakt het lokaliseren van de bron niet makkelijker.
Geluidsbronnen produceren trillingen die zich in golfbewegingen verplaatsen. Als de trillingen ons trommelvlies bereiken, horen we het geluid. De geluidsfrequentie is het aantal trillingen per seconde dat uitgedrukt wordt in hertz.
Er zijn diverse mogelijkheden om je huis te isoleren, maar om te isoleren om laagfrequent geluid te weren zit een 'maar' aan. De geluidsisolerende eigenschappen van dubbel glas zijn frequentieafhankelijk. Hoge frequenties worden veel beter tegengehouden dan lage frequenties.
Medische oorzaak van het horen van een bromtoon
Geluid dat er niet is noemen we fantoomgeluid. De medische term voor zulke klachten is tinnitus. Sommige mensen vinden dat klinken alsof het probleem dan 'tussen hun oren zit' en alsof ze zich aanstellen. Maar tinnitus is geen denkbeeldig probleem.
Laagfrequent geluid (LFG) wordt vaak omschreven als een zeer lage toon, zwaar gebrom of gezoem, als een zware vrachtwagenmotor of als het gedreun van een draaiende wastrommel of generator.
Verschillende apparaten in huis, zoals de koelkast, wasmachine, cv-ketel, afzuiging en ventilator kunnen voor ongewenst geluid zorgen, van zoem tot hoge pieptoon. Toch ervaar je soms geluidsoverlast waarbij het moeilijk is om precies te traceren waar het vandaan komt.
Geluid beweegt in golven. Geluidsgolven kun je niet zien, maar ze kunnen wel zichtbaar gemaakt worden of gevoeld. De leerlingen onderzoeken of geluid zich het makkelijkst beweegt door vaste stoffen, vloeistoffen of gassen.
Het bereik van het menselijk gehoor ligt in het frequentiegebied tussen 20 en 20.000 Hz. Frequenties buiten dit bereik kan de mens vrijwel niet waarnemen. Binnen dit bereik is het menselijk oor het meest gevoelig voor frequenties van ongeveer 500 tot 4000 Hz.
Zoek afleiding, onderneem activiteiten in de buitenlucht, maar las wel rustpauzes in. De bromtoon valt het meest op in een stille omgeving. Een radio, ventilator of zelfs een tikkende klok kan helpen.
Lichte tinnitus
Je bent je bewust van een zacht en/of niet doordringend geluid in het oor of hoofd. Het valt alleen op als het (heel) stil is.
Hoe klinkt een bromtoon ofwel LFG? Personen die last hebben van LFG omschrijven het vaak als 'het gedreun van een draaiende wastrommel' of als het geluid van een gedempt dieselaggregaat.
Antwoord. Je kan stroom niet rechtstreeks horen natuurlijk, maar twee stroomdraden oefenen wel krachten op mekaar uit. Als door die stroomdraden een wisselstroom vloeit, kan deze oscillerende kracht aanleiding geven tot een hoorbare trilling. Het gezoem van een transformator is daar een typisch voorbeeld van.
Het zoemende geluid zelf is eigenlijk de wisselstroom die je hoort. Als je een ervaren elektricien bent, probeer je vaak de stopcontactaansluitingen achter de muurplaat vast te draaien. Het is meestal een teken dat je een stopcontact moet repareren of vervangen.
Tinnitus of fantoomgeluid, ook oorsuizen genoemd, is het waarnemen van een voortdurend geluid, zonder dat er in de omgeving een geluidsbron aan te wijzen is. Tinnitus kan variëren van piep-, sis-, fluit-, brom- of ruistonen in een of beide oren.
Bij lage frequenties, onder de golflengte van tweemaal de grootste afmetingen van de ruimte, gedraagt geluid zich als semi-statisische veranderingen van de luchtdruk. De geluidsdruk verandert in de gehele ruimte met dezelfde amplitude en dezelfde fase.
Het volume van een voorwerp wordt gemeten met een decibelmeter. De golflengte zegt iets over de lengte van de golf. De golflengte is de lengte van één golf, de golflengte kun je meten door de bijvoorbeeld afstand tussen de twee toppen te bepalen. De golflengte wordt aangegeven met het symbool .
Voor lucht bij kamertemperatuur (20 °C) is de geluidssnelheid ca. 343 meter per seconde of 1234,8 km/h. Bij droge lucht (met relatief weinig waterdamp) met een temperatuur van 0 °C is dat 331 m/s ofwel 1191,6km/h. In vloeistoffen en vaste stoffen is de geluidssnelheid meestal hoger.
Rookmelders gaan 's nachts piepen als de batterij bijna leeg is omdat de temperatuur op dat moment het laagst is. De batterijspanning die op dat moment al aan de krappe kant is, wordt door de kou 's nachts nóg iets lager.
Het piepgeluid ontstaat alleen maar wanneer de omvormer met groot vermogen staat te produceren, Bijvoorbeeld bij hele hoge zon instraling op de panelen. Dus wanneer het donker is dan is het onmogelijk dat de omvormer geluid maakt . Als de zon onder is , dan gaat de omvormer vanzelf helemaal uit.
Het komt soms voor dat een rookmelder defect is. Als u de batterij al heeft vervangen en de rookmelder blijft piepen dan is deze defect. Dat geven sommige rookmelders aan met piepjes, andere rookmelders hebben een geel lampje om dit aan te geven.
Laagfrequent geluid meten met tonen beneden 125 Herz meten we met een analyser of versnellingsmeter. Vaak wordt zoemgeluid of trilling gevoeld. Veel voorkomende klachten zijn de trillingen en druk op de oren waarbij u een hoog zoemend of laag brommend geluid hoort.
Geluiden met een frequentie van 20 kHz en hoger worden ultrageluid (of ultrasoon geluid) genoemd. Onder hoogfrequent geluid verstaat men geluid waarvan de frequentie tussen 8 en 20 kHz ligt. Hoogfrequent geluid met een frequentie boven 16 kHz is slecht hoorbaar, maar helemaal onhoorbaar is het niet.
Reacties. Geluid kan ver komen of niet ver komen. In theorie gaat alle geluid tot het oneindige door.