Zachte handdoeken door op lage temperatuur te wassen Om ruwe handdoeken te voorkomen, kun je het beste de handdoeken op maximaal dertig of veertig graden wassen. Gebruik daarnaast ook niet té veel wasmiddel.
Kleding wordt meestal hard na het wassen als de trommel te vol is en het water de kleding niet goed bereikt. Andere oorzaken van harde kleding na het wassen zijn te veel wasmiddel, of juist te weinig wasmiddel. Bij te weinig wasmiddel zorgt kalk in het water voor harde was.
Als je de handdoeken zo zacht mogelijk wilt houden, dan kun je ze het beste drogen in de droger. In de droger blijven de katoenvezels namelijk in beweging. Zo worden ze niet stijf en blijven je handdoeken dus lekker zacht.
Scheutje azijn
Azijn is erg handig voor het oplossen van zeepresten in jouw handdoeken. Giet een scheutje natuur- of schoonmaakazijn in het wasverzachterbakje van jouw wasmachine. Het azijn zorgt er voor dat jouw handdoeken weer heerlijk zacht worden en vrij zijn van zeepresten en vet.
Als de handdoek buiten droogt, zonder wind, dan onstaat er een zoutlaag die de handdoek hard maakt. Door de combi van wasmiddel en water in de droger is hij in beweging waardoor er geen zoutlaag kan ontstaan en daardoor zacht is. wasgoed. Deze zoutkristallen vormen een dun laagje en die maken het wasgoed hard.
De meest voorkomende oorzaak van stug en hard wasgoed is het toevoegen van de verkeerde hoeveelheid wasmiddel. Gebruik voor de beste wasresultaten het wasmiddel volgens de instructies van de fabrikant. Te weinig wasmiddel: het water is niet voldoende onthard. Kalk hoopt zich op in de was.
Leg de nieuwe handdoeken 2 uurtjes in een laagje witte keukenazijn. Daarna uitwassen in de wasmachine. Geen wasverzachter toevoegen. Azijn is overigens ook een prima kleurbeschermer!
Azijn in wasmachine – waarom het goed werkt
Het zuur is te mild om kleding te beschadigen, maar sterk genoeg om de zeepresten op te lossen. Het zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, werkt als wasverzachter en maakt anti-statisch (pluisjes blijven niet aan de kleding zitten).
Zet de handdoeken een nachtje in een emmer met koud water en scheutje natuurazijn (niet schoonmaakazijn dus) en was ze vervolgens op 60 graden. Het laagje natuurlijke was wat op en rondom de vezels zit zal oplossen en de vezels zullen daardoor veel beter absorberen maar ook drogen.
Azijn als wasverzachter
Dan kan natuurazijn een goede vervanger zijn. Tijdens het wassen blijven er namelijk zeepresten en kalk achter in de handdoeken waardoor ze automatisch minder zacht en schoon uit de wasmachine komen. Natuurazijn zorgt ervoor dat deze resten grotendeels verdwijnen.
Handdoeken kun je op 60 of 90 graden wassen. 60 graden is voldoende om de handdoeken goed schoon te krijgen, maar af en toe wassen op 90 graden zorgt dat ook de leidingen van de wasmachine goed schoongespoeld worden. Op 60 graden kun je vloeibaar wasmiddel gebruiken; op 90 graden gebruik je waspoeder.
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C.
De meest simpele oplossing is uiteraard een handdoekenrek, ook wel handdoekhouder genoemd. Handdoekrekken zijn tegenwoordig in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Ideaal zijn de vaste handdoekhouders die u ophangt aan de muur. Uw natte handdoek zal gemakkelijk drogen doordat deze over de breedte hangt.
Toch zullen je net aangeschafte keukenhanddoeken en theedoeken juist helemaal niet goed drogen. Dit komt doordat katoen een natuurlijke waslaag bevat die water afstoot. Deze moet eerst worden verwijderd. Ook voegen de fabrikanten chemische stoffen toe aan je nieuwe keukentextiel.
Katoenprogramma
De meeste kleding, handdoeken en keukentextiel zijn gemaakt van katoen. Gebruik hiervoor het katoenprogramma. Was beddengoed, handdoeken, keukentextiel en katoenen ondergoed op 60 graden en katoenen kleding zoals broeken of shirts op 30 of 40 graden.
Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter. Het is wel belangrijk om te weten dat azijn de wasverzachter vervangt, maar niet het wasmiddel. Gebruik in combinatie met azijn steeds een mild wasmiddel.
Giet een flinke scheut azijn in de wasmiddellade en draai een kookwas. Door de hoge temperatuur in combinatie met azijn lossen vet, vuil en kalk snel op. Voilá, je wasmachine is weer blinkend schoon.
Er zijn verschillende producten waarmee je jouw wasmachine kunt reinigen. Zo kun je jouw wasmachine schoonmaken met azijn, soda of een vaatwastablet. Draai 1 à 2 keer per maand een kookwas op 90 of 95 graden met azijn, soda of een vaatwastablet.
Azijn maakt het water zachter en het verwijdert zeepresten. Hierdoor zorgt het ervoor dat een wasmachine die stinkt weer fris gaat ruiken. Maar het zorgt er ook voor dat de was zachter uit de wasmachine komt. Bovendien verwijdert het kalk uit het water, wat de levensduur van de wasmachine gunstig beïnvloedt.
Hoe vaak handdoeken wassen? Volgens Philip Tierno, microbioloog en patholoog aan de New York University School of Medicine, moet je handdoeken wassen nadat je ze drie keer hebt gebruikt. Gooi ze dus liever niet al na een of twee afdroogbeurten in de was, want dat is slecht voor het milieu.
Handdoeken moeten zeker vervangen worden wanneer ze rafelen, scheuren of geen water meer absorberen. Omdat handdoeken dagelijks gebruikt en veelvuldig gewassen worden, duurt het ongeveer 2 jaar voordat u uw handdoeken moet vervangen.
Stijven van wasgoed gebeurt als het met stijfsel behandelde textiel wordt gestreken terwijl het nog vochtig is. Bij strijken na droging wordt het met stijfsel behandelde wasgoed extra soepel en zacht.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.