Riet is een meerjarige emergente moerasplant kenmer- kend voor stilstaande tot langzaam stromende wateren in zoete en brakke milieus. Het is de grootste grasach- tige die van nature in Nederland voorkomt en groeit tot een waterdiepte van circa 1 meter.
Doordat het tot 2 meter diep wortelt, is het voor een helofyt (moerasplant) goed bestand tegen droogte (Geurts & Fritz, 2018), hoewel het ook overweg kan met een waterpeil van 2 meter boven maaiveld (Wichtmann e.a., 2016). 's Winters worden de nutriënten opgeslagen in de onder- grondse delen, waardoor de opbrengsten ...
Riet is bij uitstek een oever- en verlandingsplant, die ongeveer overal groeit waar open water en land met elkaar in contact staan. Met behulp van meterslange rizomen kan riet heel ver doordringen in aanpalende biotopen, zowel in het water als op het land.
Uiterlijk en leefwijze. Rietplanten worden 1-3 meter lang. De rietstengels, ook wel halmen genoemd, staan stijf rechtop. Nieuwe scheuten komen in april tevoorschijn en zijn in augustus volgroeid.
In de maand september (maar het mag ook al in augustus) kan overtollig riet onder water worden afgeknipt. De stengels van het riet lopen vol en verrotten. Als er daarna weer nieuwe delen van het riet boven water komen, kan dit met een scherpe schoffel of hark het riet onder water worden stuk getrokken.
Wortelonkruiden zoals riet, zevenblad en heermoes voorkomt u met antiworteldoek onder tegels en straatstenen. Zorg er voor dat tegels goed op elkaar aansluiten en gebruik grof zand tussen tegels of klinkers. Daardoor zakt het regenwater sneller weg en krijgen planten nauwelijks kans om te groeien.
Riet bevat veel zuurstof, belangrijk voor een goede compostering, dus het is zeker geschikt materiaal.
Riet breidt zich op drie manieren uit: door zaad, door wortelstokken en door uitlopers, dat wil zeggen bovengrondse, horizontale stengels waarbij op de knopen een nieuwe plant ontstaat. De plant komt als exoot in Noord-Amerika voor. Daar wordt de plant als invasieve soort of onkruid gezien.
Je hebt het echte riet (Phragmites australis) en vele andere soorten. Riet behoort tot de grassenfamilie en staat prominent aan de waterkant. Het echte riet, zoals bij het bruggetje, kan één tot driemeter hoog worden. De stengel staat stijf rechtop en het 1-3 cm brede blad met spits toelopende top is grijsgroen.
Gepelde rietmatten zijn erg sterk, buigzaam en schoon. De gemiddelde dikte van een gepelde rietmat is 0,3 tot 0,6 cm. Ook de gepelde rietmatten zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtematen.
Alle soorten riet staan bekend om hun snelle en sterke groei, daarom is het goed elk jaar terug te snoeien.
Snij meerdere keren het riet af tijdens het groeiseizoen. Snij steeds ONDER het waterniveau af, waardoor de stengel zal vollopen met water en de steel gaat rotten en afsterven. Door dit meerdere keren te doen met alle stengels wordt de plant en dus ook het wortelgestel verzwakt.
Het gedijt goed in vochtige grond en kan langs de oevers van vijvers of moerassen worden geplant. Riet kan ook in drogere grond groeien, zolang het voldoende zonlicht krijgt. Het is een robuuste plant die weinig verzorging nodig heeft.
Heb je weinig ruimte of geen geschikte grond (bijvoorbeeld zware kleigrond), dan kun je wortelen zaaien in een bak van zeker 30-45 cm diep met goede potgrond. Voor wat minder diepe bakken kun je ook een ronde wortelsoort (Parijse worteltjes) kiezen. Die gaan veel minder de diepte in.
Voor het aanplanten van riet in ondiep water kan het stekken een geschikte mogelijkheid zijn. Als stekken gebruikt men jonge groene, onbewortelde sten- gels.
U kan dit manueel doen of beroep doen op een grondwerker, afhankelijk van de omvang van het perceel bamboe. Bamboe wortelt oppervlakkig. Bij het uitgraven van de bamboe gaat u echter best tot zo'n 50 à 60 cm diep om zeker te zijn dat u alle wortels meehebt.
Er is geen doorkomen aan de opsomming van insecten die een relatie hebben met Riet. Ze gebruiken de plant als voedselbron, als onderkomen en om voort te planten. Vlinders, kevers, vliegen, galmuggen, bijen, spinachtigen, luizen en allerlei roofinsecten die het weer op hen voorzien hebben komen in die lijst voor.
Duurzaam: Riet is een duurzaam en natuurlijk materiaal.Het is zelfs het meest milieuvriendelijke product dat wordt gebruikt in de bouwsector. Zelfs als het riet geen functie meer heeft als dak door veroudering, kan je het nog gebruiken als meststof.
De volgende afvalsoorten mogen wel en niet in een groenafvalcontainer: Wel, groenafval dat composteerbaar is: struiken, graszoden, takken,stronken, riet, bladeren, onkruid, schoffelgroen.
Het is voldoende één keer per jaar waterplanten uit een deel van het water te halen. De oever hoeft u minder vaak te maaien, eenmaal per twee tot vier jaar een deel van de planten maaien is voldoende. Riet kunt u het best tien centimeter boven de waterlijn knippen. Zo verdrinkt het riet niet.
Vooral riet is bijzonder geschikt als waterzuiveraar. Hij is volledig winterhard en kan tegen droogte (een rietveld kan in de zomer wel eens droogvallen) en zoutschokken.. Het is dan ook veruit de meest gebruikte plant..
Vaak wordt riet jaarlijks gemaaid en wordt gebruikt als dakbedekking of als grondstof voor manden, penpunt, papier, hengels, matten en schermen. Vincent van Gogh gebruikte voor zijn pentekeningen aangescherpte rietstengels. In de prehistorie zal riet waarschijnlijk al gebruikt zijn als o.a. dakbedekking.
Deze waterplant kan vrij diep staan. Er zijn exemplaren die op een diepte van 60cm goed gedijen, maar in principe staat de plant het liefst 10 tot 40 cm in het water op een plekje in het zonlicht tot in de lichte schaduw. Als oeverplant draagt riet zeer goed bij aan de waterkwaliteit.
Het bladgedeelte kan vervolgens de composthoop op, de stengels kunnen mee naar huis. Haal niet alle stengels van een plant af. De bladeren nemen namelijk energie op en als je alle stengels en dus alle bladeren oogst, zal de plant geen energie meer hebben om verder te groeien en reserves aan te leggen voor de winter.