Slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Tenzij je door ziekte chronisch gebruik maakt van slaapmiddelen, zoals angststoornissen of epilepsie. In dit geval betaal je wel nog een eigen risico.
De geneesmiddelen benzodiazepinen (bijvoorbeeld oxazepam, temazepam, diazepam) worden sinds 1 januari 2009 niet meer vergoed. Deze geneesmiddelen kunnen naast hun werking ook ernstige bijwerkingen veroorzaken.
Als alternatief voor lorazepam kun je een korter werkende benzodiazepine gebruiken, zoals temazepam of oxazepam. Ook kan je arts een ander soort slaapmiddel voorschrijven, zoals zopiclon. Sommige mensen geven de voorkeur aan een natuurlijk alternatief voor lorazepam, zoals valeriaan of melatonine.
Diazepam is een zogenaamde spierontspanner en wordt alleen bij uitzondering vergoed. Alleen bij patiënten die niet kunnen lopen en spierspasmes hebben door een zenuwaandoening. En waarbij andere medicijnen tegen spierspasmen niet werken.
Het kan zijn dat je voor het ene medicijn geen vergoeding krijgt, terwijl hetzelfde middel van een ander merk wel vergoed wordt. Of een medicijnen vergoed wordt, hangt daarom ook af van het medicijnbeleid van je zorgverzekeraar. Dit medicijnbeleid moet de zorgverzekeraar in de polisvoorwaarden vermelden.
De volgende producten worden vanaf 2022 niet meer vergoed: Heparine infusievloeistof in een wegwerpspuit 100 IE/ml (5 ml en 10 ml), 200 IE/ml (5 ml), 500 IE/ml (50 ml) en 520,8 IE/ml (48 ml) Misoprostol capsule 25 μg en capsule vaginaal 25 μg.
U kunt bij sommige verzekeraars een aanvullende verzekering afsluiten waarin deze eigen bijdrage wordt vergoed. Wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor medicijnen? Vraag het aan uw zorgverzekeraar.
€ 0,05 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Uw arts heeft voorgeschreven hoeveel u moet gebruiken van Lorazepam. In het algemeen gelden de volgende doseringen: Voor de behandeling van angst en spanning: 1: In het algemeen: één halve tablet van 1 mg, 2 à 3 keer per dag en vervolgens 1 tablet van 1 mg, 2 à 3 keer per dag.
Het verschil tussen Lorazepam en andere slaapmedicatie
Lorazepam werkt snel maar heeft een relatief lange tijd nodig om de werkzame bestanddelen in het lichaam te laten verminderen. Andere medicijnen, zoals bijvoorbeeld Oxazepam en Temazepam, hebben meer tijd nodig om in werking te treden.
Bij plotseling stoppen heeft u kans dat binnen enkele dagen ontwenningsverschijnselen ontstaan. Bijvoorbeeld hartkloppingen, slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid, een gejaagd gevoel, spierkrampen, trillen en overgevoeligheid voor licht, geluid en aanraking.
Als je een medicijn op recept krijgt, bepaalt je huisarts of specialist de stofnaam. Dit is de werkzame stof van het medicijn dat je nodig hebt. Wanneer je de kosten voor het medicijn vergoed krijgt van je zorgverzekeraar, bepaalt die met de apotheek welk (merk)medicijn je krijgt (preferentiebeleid).
Als je vanwege medische redenen een specifiek geneesmiddel moet hebben en niet kan uitwijken naar een goedkoper middel (medische noodzaak). Een arts bepaalt of daar sprake van is.
Dat betekent dat de dosis van 60 mg oxazepam die je gebruikte overeenkomt met een dosis van 12 mg diazepam. Maar je gebruikt nu 4x 10 mg = 40 mg diazepam, dus meer dan 3x zoveel. Er spelen hierdoor bij jou twee dingen door elkaar.
Je kunt oxazepam niet zomaar zelf kopen, want je hebt hiervoor een recept nodig van de huisarts. Oxazepam werkt rustgevend en ontspant de spieren. De arts kan oxazepam voorschrijven bij slapeloosheid, angst of spanningen en alcoholontwenning. Met het recept kun je oxazepam ophalen bij de apotheek.
Omdat lorazepam zowel lichamelijk als geestelijk verslavend is, adviseren artsen meestal om het maximaal 2 tot 4 weken te gebruiken. Stop niet ineens, want dan kun je last krijgen van de ontwenningsverschijnselen van lorazepam.
Bijvoorbeeld temazepam, oxazepam, nitrazepam, diazepam, alprazolam, lorazepam, zolpidem en zopiclon. Soms schrijft een arts zo'n medicijn voor als spierverslapper of bij epilepsie. U mag in ieder geval niet (auto)rijden tot 8 uur nadat u deze medicijnen heeft ingenomen.
Veel voorkomende afkickverschijnselen van lorazepam zijn slapeloosheid en angst. Omdat dit meestal ook de reden is waarom dit medicijn wordt voorgeschreven, kan het lastig zijn om ermee te stoppen.
De voorkeur gaat uit naar een kortwerkende benzodiazepine-agonist: lormetazepam, temazepam, zolpidem of zopiclon. Met deze middelen bestaat ruime ervaring en bij gebruik in lage dosering is er weinig kans op nawerking de volgende dag.
De benzodiazepine alprazolan, diazepam, oxazepam en lorazepam zijn effectief bij de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis. Er is geen duidelijk verschil in effectiviteit tussen deze middelen.
Bij spanning en angststoornissen neem je drie tot vier keer per dag (iedere zes tot acht uur) één of twee tabletten van 10 mg. Bij ouderen of patiënten met een lever- of nierfunctiestoornis is de dosering lager. De maximale dosering is afhankelijk van de ernst van de angst.
Artsen schrijven oxazepam voor bij angstgevoelens, gespannenheid, slapeloosheid en alcoholontwenning. Het bevordert de slaap, werkt rustgevend en vermindert angst en spanningen. Daarnaast werkt het medicijn spierontspannend. Oxazepam valt niet onder antidepressiva.