Wandelen met blarenJe kunt met een blaar prima kilometers maken, mits je 'm goed behandelt. De pijn kan het wandelplezier wegnemen, maar door de blaar goed af te plakken, moet de pijn afnemen. Blarenpleisters zorgen namelijk voor een soort tweede huid die de blaar beschermt.
Bij beginnende blaren (rode huid) volstaat een blarenpleister. Zorg dat de pleister ruim over de blaar heen valt en dat hij plooivrij wordt geplakt. Heb je te veel last van de blaar om nog te kunnen lopen (bijvoorbeeld door de dikte van de blaar), prik deze dan door.
Bij een gesloten blaar is niets doen vaak de beste oplossing. Vermijd verdere druk of wrijving en laat de blaar volledig dicht: zo komt hij niet in contact met vuil of stof. Vervolgens zal hij spontaan genezen. Bescherm de blein eventueel met een pleister, maar hier is ook een risico aan verbonden.
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
Vervang gaasjes of pleisters op je blaren het liefst elke dag, ontsmet de blaar en dep eventueel vocht weg, maar laat ze verder zo veel mogelijk met rust. Dan genezen blaren het allersnelst en kun jij je killer heels weer aan!
"Wonden genezen het beste in een vochtige omgeving.
Maar als het gebeurt, desinfecteer je open blaren (bijvoorbeeld met een antiseptische spray) en bedek je hem met een blaarpleister. Deze beschermt de wond tegen verdere druk, wrijving en andere schadelijke invloeden van buitenaf.
Een anti-blaar sok bestaat uit 2 sokken: een binnen- en een buiten sok. De binnen sok bestaat uit zeer gladde vezels, zodat de binnen sok makkelijk over de buiten sok glijdt. Hierdoor wordt de wrijving die ontstaat tijdens het lopen opgevangen tussen de beide sokken en niet tussen de beide huidlagen.
De ademende pleisters zijn vriendelijk voor de huid en hebben de eigenschap om vocht en water af te stoten. Het kan dus geen kwaad om te douchen of te zwemmen wanneer je je blaar hebt afgedekt met een blarenpleister.
Zitten jouw blaren in de holling van je voet of juist op de top van je tenen? Smeer de blaar en de omliggende huid dan eens in met vaseline, hierdoor zal de wrijving en de kans op nieuwe blaren een stuk minder zijn!
De blaar niet doorprikken en afdekken met een speciale pleister. Probeer bijvoorbeeld de Hansaplast Anti-Druk Patches. Deze patches zorgen voor een onmiddellijke verlichting van de pijn en beschermen je huid.
Hoe lang duurt het door een blaar geneest? Als je een blaar met rust laat, geneest hij vrij snel. 'Blaren verdwijnen binnen een paar dagen uit zichzelf,' aldus Gohil.
Het woord blein* is geen standaardtaal.Standaardtaal is blaar. Moet je een blaar nu wel of niet doorprikken? Mijn voeten stonden vol blaren.
ontsmet de blaar, bij voorkeur met een waterige oplossing op basis van chloorverbindingen, chloorhexidine of povidon-jood. Vraag je apotheker een geschikt product. dek de huid af met een wondpleister of niet-inklevend compres.
Je moet de blaar dakpansgewijs afplakken. Bij een blaar op je hiel begin je hoog: de eerste laag tape moet dan horizontaal boven de plek waar de rand van je schoen zit worden geplakt. Daarna plak je steeds een nieuw stukje tape dat het vorige stuk een deel overlapt.
Stijve, stevige bergschoenen hebben meer tijd nodig om ingelopen te worden. Loop je schoenen stap voor stap in – bouw geleidelijk op van korte wandelingen naar je eerste hike. Nat leer is zachter en vormt beter naar de vorm van je voeten. Luister niet naar iemand die zegt dat je in je schoenen moet plassen.
Er is geen reden waarom consumenten die een cerebrovasculair ongeval of soortgelijke aandoeningen hebben gehad, COMPEED® niet zouden gebruiken. Als je echter twijfelt over de ernst van de aandoening, raden wij je aan je arts te raadplegen.
Strooi voordat je gaat lopen (en tijdens het wandelen ook een paar keer) een klein beetje talkpoeder in je schoenen, in je sokken en over je voeten. Talkpoeder neemt vocht op zodat je minder last hebt van zweetvoeten.
Afplakken van een blaar
Afplakken doe je met sporttape of leukoplast. De voorkeur is erg persoonlijk. Sporttape is dikker en dus meer beschermt, maar leukoplast is makkelijker te vormen.
Verwijder de huid niet, want dan geneest de blaar sneller. Open blaar: Spoel de blaar uit met schoon water.Dep daarna de blaar en huid voorzichtig droog met een steriel gaasje of schone doek.
Dichte blaar behandeling
Dat kan door blarenpleisters of taping te gebruiken. Zorg dan wel dat er geen ribbels ontstaan of het dubbel kan slaan of los zal laten. Podotherapie Hermanns kan u helpen om met orthese of steunzolen de drukverdeling te optimaliseren.
Mag ik Compeed® Blarenpleisters gebruiken op een open wond? Compeed® Blarenpleister kan worden gebruikt in het stadium dat de wond/blaar open is. Compeed® beschermt tegen infectie, vuil en water en creëert een wondomgeving die de genezing bevordert. Compeed® moet worden toegepast na het ontsmetten van de wond.
Blaren kun je voorkomen door het verminderen van wrijving en druk op de huid. Dat begint met het dragen van goed zittende schoenen en sokken. Schoenen mogen niet wringen. Let ook op oneffenheden in de schoen, zoals een naad, elastiek of draad.
Blaren zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen je sportplezier wel behoorlijk in de weg zitten. Het is belangrijk dat je een blaar zo snel mogelijk behandelt, omdat je anders automatisch geneigd bent je looptechniek aan te passen, met als gevolg dat je meer vatbaar bent voor (spier)blessures.