Als stress en burn-out coach/counsellor kun je mensen helpen bij het onderzoek van de onderliggende patronen, hun herstel en bij de preventie van meer stress of terugval. Hiermee ben je als stresscoach betrokken bij het gehele proces van herstel en het voorkomen van stress en burn-out klachten.
Een burn-out coach, ook wel stresscoach of stresscounselor genoemd, helpt in de eerste plaats personen die in een uitgebluste situatie terecht zijn gekomen. Bovendien leert een stresscoach mensen preventief omgaan met stress, zodat een burn-out kan voorkomen worden.
De stresscoach is gespecialiseerd in het behandelen van mensen die door werk of in hun privé leven overbelast zijn. De coach helpt je om klachten van een dreigende burn-out of overspannen raken te herkennen en erger te voorkomen.
Het tarief €70,00 per uur. Gesprekken vanaf 18.00 hebben een avondtoeslag van €10,00 per uur. Gesprekken aan huis zijn in overleg mogelijk.
De psycholoog helpt je om inzicht te krijgen in de situatie waarin je nu zit. Op welke situaties in het leven moet je anders reageren om van de stress af te komen? Een psycholoog kijkt vooral naar de persoonlijke ontwikkeling en minder naar de praktische zaken zoals de re-integratie naar werk.
Binnen een burn-out behandeling kan een psycholoog verschillende therapievormen toepassen. Wat we vaak gebruiken bij het behandelen van een burn-out zijn: cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, hartcoherentie en mindfulness.
De eerste herstelfase duurt gemiddeld 3 weken, de tweede 3 tot 6 weken en de derde 6 weken. In totaal ben je dus al snel 12 tot 15 weken bezig om te herstellen. Belangrijk om op te merken is dat de totale herstelduur per persoon sterk kan verschillen.
In Nederland ben je als werkgever door de wet verplicht je medewerker met een burn-out 70% van zijn of haar loon uit te betalen.
We kunnen hier een duidelijk antwoord op geven: Sinds 1 januari 2012 valt een burn-out niet meer onder de basisverzekering. Burn-out werd in de Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) gezien als aanpassingsstoornis en 2012 hebben de zorgverzekeraars besloten de behandeling voor een aanpassingsstoornis niet meer te vergoeden.
In de opleiding Stress en Burn-out Coach leer je hoe je mensen begeleidt die te maken hebben met langdurige stressklachten en/of burn-out. Je leert welke destructieve patronen leiden tot burn-out klachten en welke methodieken je kunt inzetten om mensen deze patronen te laten veranderen.
Je huisarts kan je dan doorverwijzen naar een psycholoog. Sommige stress-coaches of burn-out coaches zijn ook psycholoog.
Een HSP-coach helpt je hoogsensitiviteit beter te begrijpen, de juiste balans te vinden en je kracht en valkuilen te ontdekken. Je coach kan: Uitleggen wat hoogsensitiviteit inhoudt, zodat je beter je emoties leert begrijpen en beter begrijpt wie je bent en wat je nodig hebt. Je zelfacceptatie verbeteren.
Iemand met burn-out klachten heeft last van de volgende drie kenmerken: Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid.
Behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg vallen onder de GGZ. U krijgt dit vergoed uit uw basisverzekering.
Een aanpassingsstoornis is een psychische aandoening waarbij sprake is van aanhoudende stress na een ingrijpende verandering in iemands leven. De symptomen die je hebt bij deze stoornis zijn een reactie van je lichaam en geest die je binnen drie maanden op een stressfactor hebt gekregen.
En misschien dat we dan meteen ook het tweede grote misverstand kunnen tackelen: een burn-out kan je niet faken. Een getrainde professional prikt daar meteen doorheen en iemand met een burn-out wil dat ook helemaal niet faken, want wil niks liever als zijn werk gewoon blijven doen.
Herstel in eigen of ander werk
Anders dan je misschien zou verwachten kunnen mensen met een burnout vaak beter wel gedeeltelijk aan het werk blijven. Wanneer zij elke dag iets nuttigs, iets ontspannends en iets gezelligs doen is de kans het grootst dat zij zichzelf hervinden en in het herstel gaan geloven.
Zowel werkgever als werknemer hebben een probleem als zij bij burn-out willen komen tot een ontslag. Zolang de werknemer ziek is, geldt het wettelijk opzegverbod (art. 7:670 lid 1 BW). Als een werknemer toch meewerkt aan zijn ontslag of tijdens burn-out zelf ontslag neemt, loopt hij zijn rechten op een uitkering mis.
Zorg dat u structuur in uw dag houdt. Probeer ook thuis een paar taken vast te houden, zoals boodschappen doen of de kinderen naar school brengen. Plan de activiteiten die u goed aankunt, en wissel ze af met activiteiten die u ontspanning geven. Zorg voor voldoende slaap.
Om je lichaam te leren zich vlotter te herstellen, is ook milde inspanning nodig. Ga daarom dagelijks kwalitatief wandelen. Bouw het op naar 30-45 minuten per dag als je voelt dat je energie toeneemt. En vergeet het allerbelangrijkste niet: daarna even bewust ontspannen en uitrusten.
Meest voorgeschreven medicatie bij een burn-out: Antidepressiva. En toch wordt het zeer regelmatig voorgeschreven. Dan is het niet zo vreemd dat meer dan 1,2 miljoen mensen antidepressiva slikt, volgens een artikel van NRC uit 2017 en recentelijk een bericht op NU.nl.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Burnout duurt het langst van alle werkgerelateerde psychische klachten. Opvallend is ook de grote spreiding in duur van burnout: van drie maanden tot meer dan een jaar. Waarom duurt het herstel soms zo lang? Patiënten ogen niet ziek, maar kunnen maanden, soms jaren niet normaal functioneren.