De maand januari is perfect om fruitbomen/struiken en knotwilgen te snoeien. Dit scheelt je weer werk in het voorjaar. Let op: snoei alleen als het niet vriest, bij vorst kunnen snoeiwonden namelijk invriezen. De eerste twee weken van januari kun je nog de druif snoeien.
Snoeien in januari
De hele maand januari is geschikt om fruitbomen, struiken en planten te snoeien. Ze zijn dan alvast klaar voor het komende voorjaar. Let wel op dat het snoeien niet gebeurt als het vriest, maar dat het alleen gebeurt bij zachter weer. Tot half januari kun je de druif nog terugsnoeien.
De meeste bomen mogen in de wintermaanden gesnoeid worden. Behalve de zogenoemde ABC bomen! Dit zijn de esdoorn, berk en haagbeuk, deze bomen gaan bloeden wanner je ze in deze periode snoeit. ABC bomen kun je het beste snoeien aan het einde van de zomer of de vroege herfst.
Laat in het najaar het blad van uw planten zitten, dat beschermt de plant tegen slechte weersomstandigheden. De meeste hagen hebben twee keer per jaar een snoeibeurt nodig. De eerste in het voorjaar en de tweede voor aanvang van het najaar of in het najaar. De winter is de beste tijd om uw bomen in de tuin te snoeien.
Wintergroene planten die er goed uitzien, hoeven niet gesnoeid te worden. Varens en siergrassen die minder mooi zijn, knip je op ongeveer 10 centimeter boven de grond terug. Haal lelijk blad van bijvoorbeeld kerstroos (Helleborus orientalis) of schoenlappersplant (Bergenia) weg. De planten zien er daarna weer fris uit.
Bijvoorbeeld de esdoorn, de haagbeuk en de berk zijn van die planten en bomen die je beter niet in de winter kunt snoeien omdat de sapstromen op dat moment al in gang komen. Als je deze planten snoeit kunnen ze doodbloeden.
Je kunt lavendel meteen na de bloei snoeien. Wacht liever niet tot oktober. Eventuele nachtvorst kan je net gesnoeide plant beschadigen. Je knipt de uitgebloeide bloemen en het bovenste stuk van het groen af.
Het moet tijdens het snoeien wel droog zijn, het mag niet vriezen en er mag ook geen vorstperiode binnen enkele dagen starten. Overige bomen kan je van half oktober tot in maart snoeien. Ook hier geldt: niet met vorst. Bijsnoeien, voor een mooie vorm van de boom, kan je doen in de zomer (juni, juli en augustus).
Oktober is bij uitstek de maand om de tuin voor te gaan bereiden op de naderende winter. In deze maand zijn de weersomstandigheden nog vaak zeer aangenaam waardoor het werken in de tuin veel plezier kan opleveren. En als je het nu goed doet, dan heb je er in het voorjaar weer veel plezier van.
Een struik of boom herstelt zich wel. Soms is het beter te snoeien, dan niets te doen. Door het snoeien verjongt de plant of struik en houdt u de groei- en bloeikracht erin. Takken die dood zijn, elkaar kruisen of in de weg zitten, mag u altijd het hele jaar door snoeien.
Snoeien mag alleen bij droog en niet vriezend weer gebeuren. Als het regent bestaat er meer infectiegevaar, doordat ziektekiemen via de druppels in de nog open snijwonden terecht kunnen komen.
Snoei bij voorkeur net boven een plaats waar een jonge scheut naar buiten is gericht. Deze scheut zal verder groeien, waardoor de struik een open structuur behoudt. Haal over elkaar groeiende takken weg. Snoei niet bij zeer lage temperaturen, zeker niet als het vriest.
Lavendel jaarlijks snoeien is om verschillende redenen noodzakelijk. De struik heeft namelijk de neiging om met de jaren meer en meer te verhouten. Dit zorgt ervoor dat er op die plaatsen geen nieuwe scheuten groeien en dat de plant nauwelijks bloemen of bladeren heeft.
Zorg dat de eerste snoeibeurt in het jaar vóór de langste dag achter de rug is. De tweede keer kunt u dit het beste doen tussen half augustus en oktober. Dan zal uw haag met een mooie strakke vorm de winter in gaan.
De beste tijd om je hortensia te snoeien is net na de winter of vroeg in het voorjaar (maart/april). Bekijk van te voren wel de weersverwachting voor de periode na het snoeien. Het is belangrijk dat het in deze periode niet gaat vriezen. De snoeiwonden kunnen namelijk snel beschadigen door de vorst.
Knip de takken tot 10-15 cm boven de grond af. De hortensia snoeien in de winter is niet nodig. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst. Wil je haar toch wat 'inperken' voor de winter, zorg er dan voor dat je niet korter dan 60 cm van de grond knipt om bevriezing te voorkomen.
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout, voor een mooie groeiwijze en een rijke bloei is het aan te raden de vlinderstruik elk voorjaar (maart) sterk terug te snoeien. U kunt alle takken vlak boven de grond of tot 30 centimeter van de grond afzagen, het liefst vlak boven een zijscheutje.
Nee, van nature hoef je gras niet te snoeien. Door de oude halmen elk jaar terug te snoeien, worden ze in het voorjaar mooier en groeien de siergrassen dichter en weelderiger, omdat de jonge scheuten meer licht en ruimte hebben om uit te lopen.
Wanneer kun je het beste een hortensia snoeien? Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je een hortensia gaat snoeien. Het beste is om in het voorjaar (april) of in het najaar (oktober) te snoeien. Dit omdat de plant dan in ruststand is.
Hoe laurier snoeien
Gebruik altijd een vlijmscherpe snoeischaar en knip vlak boven een blad of een jonge scheut. Probeer zowel aan de bovenkant van de haag als aan de zijkanten een strakke lijn aan te houden en knip alle takken die uitsteken af. TIP Knip bij een pas geplante haag de bovenste toppen meteen af.