"Het pathologisch liegen is vaak een onderdeel van een persoonlijkheidsstoornis, bijvoorbeeld een antisociale persoonlijkheid. Soms zie je pathologisch liegen terug bij mensen met een narcistische persoonlijkheid, die hebben namelijk de neiging om hun eigen prestaties erg te overdrijven."
Pathologisch liegen kan dan een symptoom zijn van verschillende psychische aandoeningen, bijvoorbeeld een gedragsstoornis bij kinderen of jongeren, een onvermogen om de impuls te beheersen of een Cluster-B-persoonlijkheidsstoornis. In de bovenstaande gevallen is de leugenaar zich er goed van bewust dat hij liegt.
Wat zijn de oorzaken van pathologisch liegen? Sommige mentale stoornissen zijn geassocieerd met pathologisch liegen, waaronder: Antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASPD) Borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD), waarbij iemand kan liegen om afwijzing of verlating te voorkomen.
Behandeling van echte pathologische leugenaars is bijna niet mogelijk. "Ze zullen er alles aan doen om hun geheimen in stand te houden. En als ze al of kunnen - of willen - erkennen dat ze een probleem hebben, kost zo'n radicale gedragsverandering ontzettend veel tijd en moeite. Dat lukt vrijwel nooit."
Er zijn veel redenen om hierover te liegen. In een recent onderzoek werden vooral een schuldgevoel, het niet willen kwetsen van de ander en zelfbescherming genoemd als redenen om de waarheid achter te houden. Een andere manier om te liegen is door de waarheid te verbloemen voor vrienden of familie.
Je hebt duidelijk spijt van je ene leugen en je vertelt dat je nu ook niet meer liegt. Een pathologische leugenaar blijft liegen. Constant. Daarnaast hebben ze vaak ook geen spijt, vinden ze het liegen juist leuk en proberen ze hun leugens in stand te houden (met vaak meer leugens!).
Als je vermoedt dat iemand liegt, doe dan navraag en check of bepaalde feiten kloppen." Daarbij is het noodzakelijk om je grenzen aan te geven. "Ook als iemand zegt in behandeling te gaan, weet je niet of diegene de waarheid spreekt. Stop dan ook het gesprek als je merkt dat iemand blijft liegen, dat recht heb je."
De stoornis is voor een deel erfelijk. Dus als het in je familie voorkomt, is de kans groter dat jij het ook krijgt. Ook lijkt het erop dat de persoonlijkheidsstoornis samengaat met hersenafwijkingen.
Nog een goede strategie: onverwachte vragen stellen. Tot op zekere hoogte kunnen leugenaars zich voorbereiden op bepaalde vragen – en dat doen ze ook. Hun verhaal komt er daarom vaak gladder en meer gestructureerd uit dan bij mensen die de waarheid vertellen, schrijft Vrij. Maar ze kunnen niet álle vragen voor zijn.
Pseudologia phantastica, mythomanie en pathologisch liegen zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, hoewel men nog van mening verschilt of zij wel hetzelfde gedragsfenomeen beschrijven.
Hij is de man, de ziekelijke leugenaar, die van lieverlede eigen fantasieën voor waar houdt. Mythomanie, zegt de grote Van Dale, is 'ziekelijke fantasterij'.
Liegen kan werken als een soort verslaving; je gebruikt het om je te redden uit een ongemakkelijke situatie of als je je even niet goed voelt. Omdat liegen je gemakkelijker afgaat dan de waarheid vertellen, is het moeilijk om hiermee te stoppen.
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mannen en vrouwen liegen. Mensen die liegen doen dit b.v. niet alleen om bewust de waarheid te verbergen, maar vaak ook omdat ze zich niet veilig genoeg voelen om eerlijk te zijn. Als reactie hierop kiest men dan vaak voor vluchtgedrag (liegen) wat voor korte termijn werkt.
Liegen is onschuldig en niet bewust. Je kind wordt beter in liegen: ook als je doorvraagt, houdt het vast aan zijn verhaal. 8-12 jaar: je kind gaat begrijpen dat zijn gedrag voor een bepaalde reactie zorgt en gaat meer strategisch liegen.
Ze beginnen vaak met liegen tussen de leeftijd van twee en vier jaar. Dit komt omdat ze beginnen te beseffen dat ze een aparte persoonlijkheid hebben en dat hun acties consequenties hebben. Ze ontdekken dat ze een bepaald gedrag kunnen verbergen of manipuleren om te voorkomen dat ze in de problemen komen.
Waarom liegen en manipuleren jongeren? Liegen en manipuleren zien we vaak terug bij jongeren die kampen met een verslaving. Als zij behoefte hebben aan hun middel, dan beheerst dit hen op zo'n manier dat alle andere gevoelens zoals liefde, waarheid en eergevoel op de achtergrond raken.
1. Hij zit aan zijn oren. Schijnbaar kunnen leugenaars (onbewust) ook niet hun eigen leugens aanhoren. En ja: om deze reden gaan ze aan hun oren zitten door er bijvoorbeeld in te wrijven of aan hun eigen oorlel te trekken.
Agressieve reactie. Wanneer je pathologische leugenaars op een leugen betrapt, kunnen zij nogal agressief en defensief reageren. Het hele kaartenhuis dreigt immers in elkaar te storten. Hoe een persoon reageert als deze geconfronteerd wordt met een leugen kan dus veel betekenen.
Naast non-verbale communicatie is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan paraverbale aanwijzingen die mensen onbewust prijsgeven wanneer ze een verhaal verzinnen. Leugenaars geven veel kortere antwoorden en ze geven je geen details.Ook laten ze langere pauzes vallen tussen woorden en zinnen.
BAARN - Lang werd gedacht dat je aan iemands oogbewegingen kunt aflezen of hij de waarheid spreekt of niet. Naar rechts kijken terwijl je iets vertelt, zou duiden op liegen. Als je naar links kijkt, spreek je de waarheid. Uit onderzoek van University of Edinburgh blijkt dat dit een mythe is.
Je partner is altijd eerlijk in waar hij is en met wie.
Hij is altijd eerlijk over waar hij is, met wie hij is en je krijgt vaak meer informatie dan waar je om gevraagd hebt. Sterker nog, vaak hoef je niet eens te vragen waar je lief uithangt; dat vertelt-ie zelf wel.