Als je pluggen wilt verwijderen gaat dit zonder moeite met een kurkentrekker, liefst een vleugelkurkentrekker. Dit werkt niet alleen met houten pluggen, maar ook met kunststof of nylon pluggen. Voor kleine pluggen kun je een passende schroef deels indraaien, en deze er met een tang uittrekken.
Bij holle wanden kun je de plug doorslaan, waardoor de Hollewandplug er aan de andere zijde uitvalt. Snij eerst de kraag van de plug af met een stanleymes. Sla vervolgens de plug door. Gebruik hiervoor een schroevendraaier.
Boor een gat met de diameter van het metalen plaatje. Kantel het metalen plaatje in de richting van de kunststof montagestrip. Steek het plaatje door het gat en trek aan de strip zodat het metalen plaatje aan de achterkant tegen de wand komt.
Als een plug gebruikt wordt in een holle wand kan het een oplossing zijn om de plug door te slaan. Hierdoor kan de plug aan de andere zijde eruit gehaald worden. Gebruik hiervoor bij voorkeur een staafje die dezelfde diameter heeft als het gat waarin de plug zit, zet deze tegen de plug en sla de plug vervolgens door.
Nagelplug/Slagplug
Ook nagelpluggen kunt u met behulp van een hamer de muur in werken. Deze pluggen, die ook wel slagpluggen of spijkerpluggen worden genoemd, zijn zeer geschikt voor bijvoorbeeld het monteren van plinten, latten, plafondplaten en kozijnen.
De universele plug
De klassieke nylon plug bestaat in verschillende basisvormen. Bij het indraaien van een schroef zet de plug uit, waardoor deze verankert in de muur. De plug zelf kan je na het boren met een hamer voorzichtig in de muur drijven. Daarna kun je er een schroef indraaien.
Enkele voorbeelden van ankers die kunnen worden hergebruikt zijn rubberen expansieankers, sommige fabrikaten zelftappende schroeven en hulsankers die in het oppervlak zijn verzonken (met een weersbestendige afsluiting van het gat. Kunststof pluggen (inclusief nylon) kunnen in de regel niet opnieuw worden gebruikt.
De juiste maat plug is afhankelijk van de dikte van de schroef. Voor schroeven van 2,5 – 3,5 mm gebruikt u een plug van 6 mm, voor schroeven van 4,5 – 6 mm. een plug van 8 mm. De maat van de boor die u gebruikt, is hetzelfde als de maat plug: dus heeft u een plug van 6 mm doorsnee dan gebruikt u een 6 mm boor.
Een plug is een hulpmiddel dat gebruikt wordt bij het aan elkaar bevestigen van een object aan een niet-elastisch materiaal. Pluggen worden aangebracht in een precies passend gat in het niet-elastische materiaal.
De reden dat het slim is om pluggen te gebruiken, is dat het, zelfs met voorboren, erg lastig is om schroeven in niet-elastische materialen te draaien. Maar wanneer u een groter gat maakt en hier vervolgens een elastische plug in draait, dan kun u de schroef wel inbrengen.
Gaten in je muur opvullen gaat het makkelijkste met twee plamuurmessen. Op de ene breng je vanuit de pot of tube het product aan en vervolgens gebruik je het ander plamuurmes om het gat op te vullen. Als er voldoende muurvuller in het gat zit dan werk je het netjes af met één van beide plamuurmessen.
Pluggen voor gipsplaat
Voor muren of plafonds van gipsplaten adviseren wij gipsplaatpluggen te gebruiken. Deze soort pluggen is spreciaal geschikt voor gipsplaten en niet voor gipspblokken. Omdat gipsplaten dunner en zachter zijn dan gipsblokken zorgen gipsplaatpluggen in gipsplaten voor een stevigere bevestiging.
Gipsplaatpluggen te gebruiken voor gipsblokken. Neem een boor van dezelfde dikte als de smalle punt van de plug. Boor het gat op uitgekozen plek. Draai de gipsplaatplug met een kruiskopschroevendraaier in het gips.
De universele plug is (de naam zegt het al) bruikbaar voor elke muur. In beton en massief steen spreidt hij zich en klemt zich vervolgens vast. In geperforeerde bakstenen en wandplaten werkt hij door verknoping.
Heco Multi-Monti Betonschroeven
Deze betonschroeven kun je rechtstreeks in beton te draaien, zonder pluggen. Boor een gat en draaien maar. De schroefankers hebben een hoge belastbaarheid en kunnen voor veel verschillende klussen gebruikt worden.
Tip 3: Boor niet te diep
En de plug moet passen bij de schroef die in het gat gezet wordt. Maar ook de diepte van het geboorde gat is van belang. Als het gat niet diep genoeg is geboord, past de plug er niet volledig in. Is het gat juist te diep, dan gaat de plug er te diep in waardoor hij zijn werking verliest.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
De minimale schroeflengte = pluglengte + aanbouwdeel + dikte van de schroef. Bijvoorbeeld je gebruikt een plug 6x30. Hiervoor kies je een schroef tussen de 3,5 - 5mm. Meestal word hier een 4mm dikke schroef voor gebruikt.
Het is van toepassing op verschillende soorten materialen zoals beton, gipsplaten en natuursteen. Maximaal te belasten tot 25 kg afhankelijk van het materiaal. Gebruik voor het boren van het gat een boor van Ø6mm.
Beste, Als je naar de slagplug kijkt dan zit er vaak een markering op. Deze markering geeft aan wat er minimaal in de muur moet. Mocht er geen markering op staat ga er dan vanuit dat een 6 mm plug minimaal 4 cm in de muur zit en een 8 mm minimaal 5 cm.
Denk hierbij aan werkzaamheden zoals latten, regels of vloerdelen monteren op bijvoorbeeld stenen muren, vloeren of zelfs plafonds. De plug van de slagpluggen worden door het inslaan van de schroef wijder waardoor de plug uitzet en tegen het boorgat drukt hierdoor verankerd de schroef de plug.
De messing plug gebruik je voor het monteren van een bout in harde massieve materialen, zoals beton en kalkzandsteen. Het voordeel van deze pluggen? Je hoeft geen diep gat te boren om toch een optimale sterkte te verkrijgen.