Cottage cheese en geitenkaas bevatten enorm veel eiwitten en zijn daarom de perfecte powerfoods om het eiwitgehalte in een recept te verhogen.
Als we kijken naar de hoogste hoeveelheid eiwitten per 100 gram spant Zwitserse kaas de kroon met maar liefst 55 gram. Ook Parmezaanse kaas is bij uitstek een goede eiwitbron. Er zit per 100 gram kaas 40 gram eiwit in, dus dat tikt lekker aan. Daarnaast zijn 20+ kaas, hüttenkäse en cheddar rijke bronnen.
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Een kleine dagelijkse portie kaas draagt bij aan je inname van eiwitten, mineralen zoals calcium, en vitaminen zoals A, D, B2 en B12.
Echt zo'n kaasliefhebber? Probeer dan eens (magere) plattekaas: ook een eiwitbommetje en maar 0,5 gram (magere variant) en 2,7 (volle variant) vet op een portie van 100 gram.
Volle kwark levert 121 kcal, magere kwark 52 kcal terwijl bijvoorbeeld magere yoghurt slechts 38 kcal bevat. Kwark bevat ook meer eiwitten, namelijk tussen de 8,2 en 8,9 gram. Yoghurt bevat bevat tussen de 3,3 en 4,5 gram eiwit. Van de twee is kwark de vetste.
Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark. Griekse Yoghurt is de enige krachtpatser die (iets) meer eiwit bevat dan magere kwark.
Voedingswaarde: Geitenkaas bevat essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, B en D, en mineralen zoals calcium en fosfor. In vergelijking met gewone kaas heeft geitenkaas doorgaans minder calorieën en vetten. Dit maakt geitenkaas een gezondere optie voor diegenen die op hun calorie-inname letten.
De meest eiwitrijke, dierlijke voedingsmiddelen op een rij. Kipfilet – kan op brood, maar ook bij de avondmaaltijd. Bevat zo'n 23 gram eiwit per 100 gram. Eieren – lekker als ontbijt, lunch of ook bij het diner.
Dus, welk eiwit is het beste? Uit het onderzoek kwam naar voren dat dierlijke eiwitbronnen zoals eieren, zuivel, vlees, vis en gevogelte erg goed scoorden en de beste kwaliteit eiwitten bevatten.
Naast peulvruchten zijn noten en zaden een goede bron van plantaardige eiwitten. Vooral pinda's en amandelen zijn eiwitbommetjes, maar pistachenoten en cashewnoten komen daar vlak achteraan. Je kan als eiwitrijk tussendoortje natuurlijk gewoon een handje noten nemen.
Eiwitten geven je een verzadigd gevoel, versnellen de stofwisseling en stabiliseren je bloedsuikerspiegel (waardoor vet kan worden verbrand). Verschillende studies hebben bevestigd dat het eten van extra eiwitten helpt tijdens het afvallen.
Er zijn echter wel fruitsoorten die beduidend meer eiwitten bevatten dan alle overige fruitsoorten. Voorbeelden van (relatief) eiwitrijk fruit zijn: bessen, avocado, banaan, mango en aardbeien. Fruit bevat wel een hoge concentratie koolhydraten. Toch vormt fruit een uitstekende aanvulling op eiwitrijke voeding.
Brie bevat 21 gram eiwitten per 100 gram en mozzarella 28 gram.
140 gram vette vis als zalm, sardines of makreel bevat ongeveer 20 gram eiwit. Witvis zoals kabeljauw, pangasius of tilapia bevat ook veel eiwit, ongeveer 20 gram per 150g van deze vis. Tonijn – laag in calorieën en boordevol vitamines van eiwitten.
Eiwitgehalte Griekse yoghurt
Een bakje van 200 gram levert 19,9 gram. Andere yoghurtproducten die veel eiwit bevatten zijn ongezoete magere yoghurt, die 11,9 gram eiwit levert per bakje van 227 gram, en kefir, die 9,21 gram eiwit levert per kopje van 243 ml.
Ook havermout is een goede bron van eiwitten. Verwarm 30 gram havermout met 160 ml koe- of sojamelk (deze soorten bevatten meer proteïnen dan andere melksoorten) en breng verder op smaak met ingrediënten als kaneel, pindakaas, fruit, noten of honing. Ook lekker én super easy: maak overnight oats.
Yoghurt en kwark zitten vol eiwitten en je kunt er eindeloos mee variëren! Lekker met granola, noten, een lepeltje honing, lijnzaad en/of fruit. Havermoutpap met melk is een supergezond eiwitrijk ontbijt. Lekker met nootjes, bosvruchten en/of kaneel.
Gerookte zalm bevat namelijk 25 gram eiwit per 100 gram*.
Niet waar! Harde geitenkaas is vergelijkbaar met “koeienkaas” wat betreft calorieën en vetten. Ook het gehalte aan vitamines en mineralen ontloopt elkaar niet veel. Sommige vitamines en mineralen zitten wat meer in gewone kaas, zoals vitamine B2 en B12, anderen weer in geitenkaas zoals vitamine B6 en magnesium.
Geitenyoghurt verbetert de spijsvertering
Geitenyoghurt is rijk aan meervoudige en dus trage koolhydraten. Omdat deze pas in de dikke darm worden verteerd, zorgt de yoghurt voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit (of stoelgang).
Ook voor geitenkaas geldt dat de magere varianten 20+ en 30+ de voorkeur hebben. Verse zachte geitenkaas bevat ook minder verzadigd vet en past in de Schijf van Vijf.
Wanneer je wat extra eiwit nodig hebt is Skyr de beste keuze. Groepen die baat hebben bij het nemen van extra eiwitten zijn kinderen in de groei, vegetariërs en kracht- en duursporters. Veel mensen verkiezen skyr boven magere kwark. Dit komt door smaak.
Arla skyr bevat van nature 10 gram eiwit per 100 gram. Dat is 2,7 keer meer dan gewone yoghurt en bijna 1,3 keer meer dan kwark. Ook heeft het een heerlijke zijdezachte, maar dikke textuur. Dé unieke eigenschappen voor een goede start van de dag.