Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen.
Leerlingen lager onderwijs mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn. Leerlingen zijn ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn: met een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig.
Op grond van artikel 11a Leerplichtwet kunnen ouders hun kleuter van 5 jaar maximaal 5 uur per week thuishouden. Ze hoeven dan alleen aan de directeur te melden dat ze van de vrijstelling gebruikmaken. Als de ouders meer uren vrijstelling willen, kan de directeur tot nog eens 5 uur vrijstelling geven.
Sinds 1 september 2020 zijn kinderen 13 schooljaren lang leerplichtig (van 5 jaar tot 18 jaar). Voor de 5-jarige kinderen is er leerplicht van 290 halve dagen. Een gemiddeld schooljaar telt tussen de 320 en 330 halve dagen.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden.Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar onderzoekt waarom uw kind zonder toestemming van school wegblijft. Hij kan een proces-verbaal opmaken als uw kind zonder goede reden niet naar school gaat. De rechter kan dan een straf geven.
Je kan voor je kind tijdelijk vrijstelling van de leerplicht krijgen. Bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts, het ziekenhuis of ernstige familiegebeurtenissen. Hiervoor vraag je vooraf verlof van school aan.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
(On)geldig afwezig
Ongewettigde afwezigheden worden automatisch doorgegeven aan de overheid. De overheid neemt na 30 halve dagen problematische afwezigheid contact op. Soms lukt het niet om naar school te gaan. Als dat niet vaak is en met een geldige reden is dat niet zo'n probleem...
Net als bij overmacht moet je je werkgever hiervan zo snel mogelijk op de hoogte brengen. Hoe lang je afwezigheid toegelaten is, hangt af van de tijd die je nodig hebt om de situatie of het probleem aan te pakken of op te lossen, al mag het wettelijk gezien niet langer dan 10 arbeidsdagen per kalenderjaar duren.
Afwezig om dwingende reden
Dan kan je verlof om dwingende (familiale) reden opnemen. Die afwezigheid is gewettigd op voorwaarde dat het gaat om een onvoorzienbare gebeurtenis en dat je je werkgever zo snel mogelijk verwittigt. Werk je voltijds, dan mag je jaarlijks maximaal tien dagen afwezig zijn om dwingende reden.
Alle kinderen tussen 5 en 16 jaar die in Nederland wonen zijn leerplichtig. Dit geldt ook voor kinderen met een andere nationaliteit. En voor kinderen van asielzoekers en vreemdelingen. De meeste kinderen gaan al naar school als ze 4 jaar zijn.
Verlof vanwege godsdienst of levensovertuiging
Een leerling heeft recht op verlof als hij plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging. Per verplichting geeft de school in principe één dag vrij, in verreweg de meeste situaties is dit voldoende.
Een docent mag iemand laten nablijven. In de onderwijswetten zijn hier geen regels over vastgelegd. Middelbare scholen mogen de regels zelf opstellen. Wel moeten ze de straffen in het leerlingenstatuut opnemen.
De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Is thuisonderwijs in Nederland toegestaan? Ja, in Nederland is dit doorgaans mogelijk op grond van een richtingsbezwaar volgens de Leerplichtwet 1969. Een vrijstelling is alleen mogelijk als het kind niet eerder een school in de zin van de Leerplichtwet heeft bezocht.
Scholen zijn verplicht schoolverzuim van meer dan 16 uur in 4 opeenvolgende lesweken te melden. Soms wordt ook korter ongeoorloofd schoolverzuim gemeld aan de leerplichtambtenaar omdat kortdurend schoolverzuim het begin kan zijn van langdurig en structureel verzuim en het wenselijk is dit te voorkomen.
Dit zijn enkele situaties waarin u vrijstelling kunt aanvragen: Uw kind is ernstig ziek.Of uw kind heeft psychische klachten, waardoor het niet naar school kan. Voor vrijstelling heeft u een verklaring van een arts, psycholoog of pedagoog nodig.
Ben je van plan om te gaan stoppen met school? Dat gaat helaas niet zomaar, zo moet je bijvoorbeeld ouder zijn dan 16 jaar en in het bezit zijn van een havo, vwo of mbo niveau 2 diploma. Mocht je toch stoppen met school dan krijgt de gemeente waarin je woont een seintje dat je bent gestopt met school.
De Leerplichtwet is streng. De wet zorgt ervoor dat ieder kind naar school gaat en op een school staat ingeschreven. Ouders of verzorgers zijn er verantwoordelijk voor dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Ze worden er dan ook op aangesproken als dat niet gebeurt.
Urennorm basisonderwijs
Een kind op de basisschool moet het volgende aantal uren onderwijs krijgen: de eerste 4 schooljaren (onderbouw): minimaal 3.520 uur; de laatste 4 schooljaren (bovenbouw): 3.760 uur.
Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet en minimaal 16 jaar bent. De overheid verwacht dus dat je minimaal een havo, vwo of MBO-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt. Heb je dit niet op zak? Dan ben je minimaal tot je 18e verplicht om naar school te gaan.