Houtsoorten die je niet kunt gebruiken We geven je hieronder ook een opsomming over de houtsoorten die we je afraden om te gebruiken. Dit komt omdat de meeste houtsoorten hieronder harshoudend hout zijn en die zijn niet geschikt voor houtkachels. Pallethout.
Af te raden: fruitkisten en paletten
Alhoewel de verbranding van droog onbehandeld houtafval zoals o.a. fruitkisten en paletten wel wettelijk is toegelaten, wordt dit vanuit het voorzichtigheidsprincipe toch afgeraden.
Bepaalde houtsoorten
Niet alle houtsoorten zijn geschikt om te branden. Gebruik het liefst alleen onbehandeld, droog hout in de houtkachel of open haard. Bij geverfd, gebeitst, gelijmd of geïmpregneerd hout komen schadelijke stoffen vrij. Voorbeelden daarvan zijn spaanplaat of multiplex.
Houten pallets
Deze pallets kunnen gemaakt worden van verschillende soorten hout. Denk hierbij aan Midden-Europees vurenhout en Noord-Europees vurenhout. In deze soorten hout zitten ook nog verschillen zoals, vers gezaagd of gedroogd geschaafd.
Houtsoorten die je niet kunt gebruiken
Dit komt omdat de meeste houtsoorten hieronder harshoudend hout zijn en die zijn niet geschikt voor houtkachels. Pallethout. Dit is een harshoudende soort hout waarbij er harsen vrij komen die verdampen.
een pelletkachel heeft een kleine brandkamer waar pellets (geperst hout) wordt verbrand met kleine vlammen. Een houtkachel heeft een grote brandkamer waar grote vlammen kunnen ontstaan. een pelletkachel heeft, door de geforceerde luchttoevoer/trek een felle vlam.
De prijs verschilt ook, witte pallets zijn duurder en kosten 60-70 cent per kilo.Bruine pallets kosten bij het schrijven van dit artikel 45-50 cent. Wie per jaar 1.400 kuub gas gebruikt voor de verwarming (dus zonder warm water), zou daarvoor volgens MilieuCentraal zo'n 3.300 kilo pellets opstoken.
Vurenhout is een houtsoort die erg veel voorkomt en vooral als timmer- en pallethout gebruikt wordt. Het is een zachte houtsoort, die alleen geschikt is om in een houtkachel gestookt te worden. Er kunnen bij het stoken vonken afspringen en het brandt snel op.
Naald- en loofhout
Hout met hars, zoals dennen- en sparrenhout, verbrand je best niet in je kachel.
Om aan gratis brandhout te komen kun je verschillende maatregelen overwegen. Je zou bijvoorbeeld langs de bouwmarkt of een houtzagerij kunnen gaan. Vaak hebben dit soort bedrijven een hoop restanten van het zaagwerk waar ze van af moeten.
Het rendement van hardhout ligt een stuk hoger.Hardhout levert ook meer warmte op uit de houtkachel. Wanneer de houtkachel uit dreigt te gaan zorg er dan voor dat het snel weer een volledig vuur wordt. Niet volledig brandende vuren zorgen voor een onvolledige verbranding die vervuiling veroorzaakt.
Als u zich beperkt tot het gebruik van niet-chemisch behandelde pallets, kunnen ze dus inderdaad zonder risico worden verbrand. Door onbehandelde pallets te gebruiken, vermijdt u ook het risico op nare geurtjes en zwaar roet in uw afvoer.
Waar het bij luchtdrogen circa een half jaar duurt voordat de pallets met haardhout goed droog zijn, duurt dit bij de techniek van het drogen in de ovens circa 5 dagen.
Dit haardhout is in de meeste gevallen zeer vochtig en losgestort, wat inhoudt dat ook de lucht wordt meegerekend die tussen de blokken aanwezig is om één kuub te krijgen. Zo is ongeveer de vuistregel dat twee kuub gestapeld haardhout op een pallet gelijk staat aan 3,5 kuub losgestort.
Naaldhout (dennen,spar) wordt vaak als minderwaardig brandhout gezien. De rook en de problemen met het hars treden eigenlijk alleen op bij een lage verbrandingstemperatuur, dus is niet geschikt in de openhaard, maar wel in de houtkachel.
Geverfd, geïmpregneerd of gebeitst hout is ongeschikt als stookhout. Dat geldt ook voor sloophout, spaanplaat, hardboard en multi- of triplex. Ook schors of hout met teveel modder is niet geschikt.
Een ander nadeel van vurenhout is dat het niet erg duurzaam materiaal is. Het hout is, onbehandeld, erg gevoelig voor vocht, vervuring, houtrot en aantasting door insecten. Wanneer vurenhout echter goed behandeld wordt, kan het materiaal aanzienlijk duurzamer worden gemaakt.
Een m3 aardgas kost ca. € 3,831 en bevat evenveel energie als 1,7 kilo pellets2.
Hier een concreet rekenvoorbeeld voor de kostenbesparing pellets t.o.v. gas: Een kuub gas (€0,80) x gemiddeld gasverbruik voor verwarmen (1.100 kuub) = 880 euro. De pelletkachel bespaart zo'n 80% verwarmingskosten: 704 euro besparing. Een pallet pellets kostte ten tijde van die gasprijs: 360 euro.
Elke soort heeft zijn eigen eigenschappen. Een zachte variant houtblok zal ongeveer één tot anderhalf uur branden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elkzenhout en berkenhout. Een blok van hardhout ongeveer anderhalf tot twee uur.
1 kilo houtpellets bevat afgerond 5kw/h. Dit houdt in dat een houtkachel van 7kw op vollast (dit is de warmste stand) ongeveer 1 kilo per 40 minuten verbruikt. Met een 15 kg zak kun je 10 uur voluit stoken. Het rendement van de kachel heeft invloed op de brandduur.
Schone verbranding:
Wanneer je een vergelijking gaat maken tussen alle toestellen die stoken op een vaste brandstof dan is de pelletkachel de meest efficiënte en schone manier van stoken.
Om je pallets te beschermen tegen invloeden van het weer kun je ervoor kiezen om ze te behandelen met impregneermiddel. Geïmpregneerd hout is namelijk bestand tegen alle weersomstandigheden. Wil je het hout graag een kleurtje geven? Kies er dan voor om het hout te verven in de gewenste kleur.