Heb je recht op transitievergoeding als je ziek uit dienst gaat?

Als de werknemer meer dan 2 jaar ziek is, kan de werkgever ontslag aanvragen bij UWV. De zieke werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding. Met de Regeling compensatie transitievergoeding kan de werkgever de betaalde transitievergoeding terugkrijgen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat als een medewerker ziek uit dienst gaat?

Uw werknemer kan een Ziektewet-uitkering krijgen als hij ziek uit dienst is. Ontvangt u voor de zieke werknemer al een Ziektewet-uitkering en gaat hij uit dienst? Gebruik dan het formulier 'Doorgeven wijzigingen werknemers met Ziektewet- of WAZO-uitkering' om door te geven dat hij uit dienst gaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Wie heeft geen recht op transitievergoeding?

U pleegt bijvoorbeeld diefstal of fraude. U bent bij het ontslag nog geen 18 jaar en heeft gemiddeld niet meer dan 12 uur gewerkt. U heeft de leeftijd bereikt waarop u recht heeft op AOW of pensioen. Uw werkgever gaat failliet, krijgt tijdelijk uitstel (surseance) van betaling of zit in de schuldsanering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Heb je recht op transitievergoeding als je zelf opzegt?

U heeft ook recht op een transitievergoeding als u zelf ontslag neemt of een tijdelijke arbeidsovereenkomst niet verlengt, vanwege ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van uw werkgever. U kunt de transitievergoeding bijvoorbeeld gebruiken voor scholing om de overstap naar een andere baan makkelijker te maken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat gebeurt er als je ziek bent en je contract loopt af?

Loopt uw contract af tijdens uw ziekte, of bent u ziek geworden binnen 4 weken na afloop van uw contract? Dan ziet UWV u als iemand zonder werkgever. U kunt een Ziektewet-uitkering krijgen en u maakt met ons afspraken over uw re-integratie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Wanneer heb je recht op de transitievergoeding?

30 gerelateerde vragen gevonden

Kan de bedrijfsarts je verplichten te gaan werken?

Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op proficientgroep.nl

Hoe lang mag je ziek zijn voor ontslag?

Tijdens de eerste 2 jaar van uw ziekte of arbeidsongeschiktheid mag u niet worden ontslagen. Hierop zijn enkele uitzonderingen. Bent u langer dan 2 jaar ziek of arbeidsongeschikt? Dan kan uw werkgever ontslag voor u aanvragen bij UWV.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Waarom transitievergoeding bij ziekte?

Met de Regeling compensatie transitievergoeding kan de werkgever de betaalde transitievergoeding terugkrijgen. Zo voorkomt de Rijksoverheid dat werkgevers te maken krijgen met een opeenstapeling van kosten na 2 jaar loon doorbetalen aan zieke werknemers. Daarnaast geeft deze regeling werknemers meer zekerheid.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kun je ontslag nemen als je ziek bent?

Het Burgerlijk Wetboek kent een opzegverbod tijdens ziekte. Hiermee wordt geregeld dat je werkgever je arbeidsovereenkomst tijdens de eerste twee jaar van je ziekte of arbeidsongeschiktheid niet mag opzeggen. Een zieke werknemer geniet dus ontslagbescherming.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischplatform.nl

Wat is een transitievergoeding bij ziekte?

Als uw zieke medewerker na twee jaar niet meer kan terugkeren in zijn of haar eigen, of aangepaste, functie kunt u het contract stopzetten. Sinds 1 juli 2015 heeft uw medewerker dan recht op een transitievergoeding. Deze ontslagvergoeding is een derde maandsalaris per gewerkt jaar, bij een dienstverband tot 10 jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sazas.nl

Hoe weet ik of ik recht heb op transitievergoeding?

Werknemers kunnen sinds 1 januari 2020 direct een transitievergoeding krijgen als het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd. Dit geldt ook voor ambtenaren met een arbeidsovereenkomst. Voor iedereen geldt een opbouw van een derde maandsalaris per dienstjaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Kan werkgever transitievergoeding weigeren?

Wanneer uw werkgever weigert de transitievergoeding uit te betalen dan is hij in gebreke. Deze vergoeding is namelijk wettelijk verplicht bij onvrijwillig, niet verwijtbaar ontslag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op loonvorderingsjuristen.nl

Heb je altijd recht op een transitievergoeding?

Een transitievergoeding is een vergoeding bij het het ontslag van een werknemer. Vanaf 1 januari 2020 heeft u bijna altijd recht op een vergoeding. Er zijn situaties waarbij u geen recht heeft op een transitievergoeding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op das.nl

Hoeveel salaris krijg je als je ziek uit dienst gaat?

Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Kan ik een vaststellingsovereenkomst tekenen als ik ziek ben?

Een vaststellingsovereenkomst tekenen tijdens ziekte is niet aan te raden als u verwacht nog lang ziek te zijn. De werkgever moet u immers doorbetalen. Als u een vaststellingsovereenkomst tekent tijdens ziekte, zult u in aanmerking willen komen voor een WW-uitkering.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hbjc.nl

Wat als je ontslag hebt genomen en ziek wordt?

Ziek bij ontslag

Als u ziek uit dienst gaat, dan komt u gewoonlijk in de Ziektewet (ZW). U heeft dan recht op een Ziektewet-uitkering (ZW-uitkering). Daarnaast kunt u recht hebben op een bovenwettelijke aanvulling.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op re-integratiegids-vo.nl

Kan je zelf medisch ontslag nemen?

Het initiatief voor een ontslag wegens medische overmacht gaat in principe uit van de werknemer zelf. Hij moet dit aantonen met een medisch attest van zijn behandelende arts dat duidelijk en letterlijk vermeldt dat de arbeidsovereenkomst definitief is en op de overeengekomen functie slaat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op horecaismijnpassie.be

Hoe hoog is mijn transitievergoeding?

Jouw transitievergoeding is de som van drie berekeningen: 1/3 maandsalaris voor alle volle dienstjaren; 1/36 maandsalaris voor de resterende volle maanden en; 1/1095 maandsalaris voor eventueel resterende dagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslag.nl

Wat is een goede reden om ontslag te nemen?

Ontslag nemen als je nog geen andere baan hebt, is meestal niet verstandig. Vaak zijn er meerdere redenen waarom je zelf ontslag wil nemen. Er is bijvoorbeeld een conflict op het werk, je vindt het werk niet leuk, je kan niet met je collega's overweg of je wil je met andere dingen gaan bezighouden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ontslag-krijgen.nl

Heb ik recht op transitievergoeding na 2 jaar ziekte?

Bent u 2 jaar ziek geweest en krijgt u ontslag? Ook dan heeft u recht op transitievergoeding. Het maakt niet uit of u nog ziek bent op het moment dat u wordt ontslagen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wat te doen als je baas je weg wil hebben?

Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischplatform.nl

Wat blijft er netto over van transitievergoeding?

Als je werkgever het heeft over je transitievergoeding, dan heeft hij het altijd over een brutobedrag waarover hij nog belasting moet inhouden bij de uitkering. Na aftrek van de belasting houd je nog een nettobedrag over. Het nettobedrag is dus het bedrag dat je op je bankrekening gestort krijgt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op wesseljuristen.nl

Heeft leeftijd invloed op transitievergoeding?

Zowel de hoogte van als de voorwaarden voor de transitievergoeding zijn in de wet neergelegd. Hierin is ook uitdrukkelijk bepaald dat géén recht op een transitievergoeding bestaat als – kort gezegd – een werknemer wordt ontslagen in verband met of na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op declercq.com

Hoe werkt ontslag na 2 jaar ziekte?

Als u langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt bent, mag uw werkgever u ontslaan. Hij kan daarvoor een ontslagvergunning bij ons aanvragen. Hij moet dan wel kunnen aantonen dat het ontslag redelijk is. U kunt ook in goed overleg uit elkaar gaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op uwv.nl

Wat is een medisch ontslag?

Medische overmacht is de vaststelling dat omwille van medische redenen de arbeidsovereenkomst niet langer kan worden uitgevoerd. Je werkgever kan je ontslaan als de arbeidsarts beslist: dat je definitief ongeschikt bent om het overeengekomen werk uit te voeren. er geen mogelijkheid is tot re-integratie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op hetacv.be

Populaire vragen