De nieuwe brandweerwagen kost 300.000 euro. 'Dit jaar krijgen we er nog elf bij en in totaal komen er 25 nieuwe wagens. '
De truck moet zo'n 1,1 miljoen dollar kosten, wat voor een brandweerwagen niet goedkoop is, maar ook weer niet schreeuwend duur. Die dingen kosten nu eenmaal een hoop geld. Een beetje brandweerauto kost tussen de 250.000 dollar voor een instapper tot 600.000 dollar voor een crashtender op het vliegveld.
De nieuwe ladderwagen wordt er een van het merk Renault en zal 658.553, 99 euro kosten.
De tankautospuit heeft 1.500 liter water bij zich. Als dat water op is, dan kan de brandweer het water uit een brandkraan halen. Hiervoor hebben zij een zogenaamd opzetstuk nodig dat wordt aangesloten op de brandkraan.
Van de 42 brandweerwagens van een bepaald type worden er 23 vervangen in de periode van 2018 tot en met 2021. Hiermee is een investering gemoeid van ruim 8 miljoen euro. ,,De kosten per 'kale' tankautospuit zijn 290.000 euro exclusief BTW'', zegt projectleider Jeroen Mulder van de veiligheidsregio.
650.000 euro. De nieuwe auto kost 650.000 euro en is gebouwd in Duitsland. De bak aan het uiteinde van de arm die brandweerlieden de hoogte in tilt, kan 500 kilogram dragen.
Het rijdende 'bakbeest' weegt 25.000 kilo. De bestuurders krijgen een speciale opleiding om met de waterwagens te rijden en ook de pompen te kunnen bedienen. Die opleiding duurt acht weken.
In het algemeen is er aan boord plaats voor een standaardploeg van zes man. Te weten: bevelvoerder, chauffeur/pompbediener, aanvalsploeg (2 man) en de waterploeg (2 man). Over het algemeen wordt een (tank-)autospuit gezien als een basisvoertuig binnen de brandweer.
Om water mee te nemen kan de brandweer een speciale waterwagen kopen. Die kunnen wel 14.000 - 18.000 liter bevatten (kosten 90.000 euro).
De wettelijke opdrachten van de brandweer, zoals het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig, zijn in principe gratis. Daar betaal je immers belastingen voor.
De eventuele kosten zijn niet noodzakelijk voor rekening van de persoon die de brandweer contacteerde. In principe betaalt de persoon voor wie de interventie gebeurt de kosten. Maar als hij/zij niet aansprakelijk was, kan het bedrag wel degelijk teruggevorderd worden van de persoon die wel aansprakelijk was.
De opdrachten van de brandweer zijn wettelijk vastgelegd. Deze dienstverlening is meestal gratis, maar in sommige gevallen moet u de kosten van een interventie betalen.
Elke brandslang is 20 meter lang. Dus 32 keer 20 meter is in totaal 640 meter brandslang op één brandweerauto!
TAS – Tankautospuit – Type voertuig dat de brandweer normaal gesproken inzet als basisvoertuig. Het voertuig is zo ingericht dat de eerste slag geslagen kan worden bij brandbestrijding of ongevallen.
Onze wagen heeft een watertank van 2400 liter. Door middel van een ondergrondse of bovengrondse brandkraan kan de watertank gevuld worden. De brandweer kan blussen met gebruik van lage druk en hoge druk. Lage druk, werkdruk +/- 5 bar, gebeurt met de welbekende rode slangen.
Behalve de gewone lage druk slangen, wordt er ook gebruik gemaakt van hoge druk. Deze slangen bestaan uit één stuk en zitten vast op een haspel in het voertuig. Deze zijn ongeveer 90 meter lang en worden gebruikt met een druk van ongeveer 30 bar.
Er zijn twee soorten redvoertuigen: autoladders (AL) en hoogwerkers (HW). Een autoladder is echt een ladder waarlangs vele mensen achter elkaar kunnen vluchten uit bijvoorbeeld een brandend gebouw.
De lage druk brandweerslang heeft een standaard lengte van 20 meter en wordt gekoppeld tussen de brandkraan en de pomp of van de pomp naar het verdeelstuk of de aanvalsslang.
Als Brandweerman moet je minimaal een VMBO opleiding afgerond hebben. De opleiding zelf bestaat uit drie modulen: Repressie, Levensreddende Handelingen en Persoonlijke Bescherming. Wanneer je als officier bij de brandwacht komt gelden er andere eisen: je dient dan minimaal een HBO of WO opleiding afgerond te hebben.
De bouwverordening is hiervoor het geëigende middel. Voor de breedte van verbindingswegen mag 4 meter aangehouden worden (i.p.v. de 4,5 meter, zoals gesteld in het Bouwbesluit 2012, artikel 6.37 derde lid). Dit is de breedte van een opstelplaats voor een tankautospuit en haakarmbak.
Met de huidige brandweerwagen, die 3,15 meter hoog is, is het al passen en meten.
Om door een straat te kunnen rijden, heeft de brandweer een breedte van drieënhalve meter nodig. Dat zijn ongeveer twee personenauto's naast elkaar.