Als iemand je bedankt zeg je: “Graag gedaan.” Of: “Helemaal goed!” Ook “Niets te danken” kan, al ben ik het er niet helemaal mee eens, want ik vind juist dat er wél wat te danken valt. Als ik de pakketbezorger of mijn mondhygiënist of de boekhouder bedank, vind ik “Tot je dienst” een gepaste reactie.
"Alvast bedankt," of "op voorhand bedankt," blijken dé manier om een antwoord los te krijgen. "Dankjewel," en "bedankt," prijkten op een mooie tweede plaats.
Begin met een simpel 'dank je wel'
Val meteen met de deur in huis. Begin je bedankkaart met een gepaste aanhef ('Beste', 'Lieve', 'Geachte') en schrijf meteen 'Hartelijk dank voor…' of 'Dank je voor …'. Laat dit volgen door datgene waarvoor je bedankt: '… het mooie cadeau', '…de leuke logeerpartij', '…
In je dankwoord bedank je de personen die je tijdens het scriptie schrijven hebben geholpen en gesteund. In veel scripties is het dankwoord onderdeel van het voorwoord. Als je een los dankwoord schrijft, plaats je deze na de titelpagina (of de informatiepagina of het voorwoord) en voor je samenvatting.
Klassieke voorbeelden van een slotzin
Gebruik deze klassieke slotzinnen als eventuele inspiratie: Wij vertrouwen erop u hiermee van dienst te zijn geweest. Vertrouwende u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Wij zien uw antwoord met belangstelling tegemoet.
Formele e-mails sluit je af met 'Met vriendelijke groeten' of eventueel zelfs met 'Met de meeste hoogachting', net als een gelijkaardige brief. Wanneer men iemand om een gunst vraagt, is een afsluiting als 'Alvast bedankt' ook gepast. Mails naar vrienden kunnen gerust met minder formele afsluitzinnen beëindigd worden.
Je t'en prie.
De formulering hartelijk dank is enigszins uitzonderlijk: dank is immers een de-woord, en een bijvoeglijk naamwoord voor een de-woord wordt normaal gesproken met een e geschreven; vergelijk hartelijke groet en hartelijke ontvangst.
Voorbeeldzinnen en teksten; bedankt voor de samenwerking
-> Dank je wel voor de prettige samenwerking. -> We willen je graag laten weten hoe blij we met je zijn. -> Dank je wel dat je de moeite hebt gedaan om me hierbij te helpen / dit voor me op te zoeken. -> Het is fijn om te weten dat ik bij jou terecht kan.
-> Super bedankt voor wie jij bent en wat je allemaal voor me doet. Je bent goud waard. -> Ik voel me onwaarschijnlijk rijk met een vriend(in) zoals jij aan mijn zij. -> Wat ik zo mooi aan je vindt, is dat je in alles laat zien hoe belangrijk ik voor je ben.
beleefd antwoord nadat je bedankt bent.
Een van de beste manieren om je nog meer van harte te bedanken, is door te vermelden wat jouw ontvanger heeft gestuurd en hoe je het leuk vindt om het te dragen, te gebruiken, op te eten, te lezen, enz. Hier zijn enkele suggesties: - Heel erg bedankt voor de mooie geschenkmand - het maakte mijn dag goed.
De meest gebruikelijke slotgroet is: Met vriendelijke groet(en). Te formeel is een slotgroet als: Hoogachtend, of Met hoogachting. Te informeel is een slotgroet als: Groetjes, of Hartelijks.
In een slotzin geef je aan wat je van de lezer verwacht, hoe iets verder gaat of welke actie jij gaat ondernemen. Net als bij openingszinnen is het soms lastig een goede slotzin te vinden. Ook een slotzin moet passen bij de inhoud van de brief of e-mail die je schrijft.
Helemaal onderaan je e-mail staat de digitale handtekening of signature.
De aanhef van een formele e-mail begint in principe altijd met 'Geachte...', gevolgd door de aanspreektitel (heer/mevrouw), de achternaam van de persoon en een komma. Als je de persoon aan wie de e-mail gericht is al kent kun je de aanhef eventueel beginnen met 'Beste...' gevolgd door de voornaam.
Vaak is het dankwoord onderdeel van het voorwoord. Je bedankt in een logische volgorde degenen die jou geholpen en gesteund hebben tijdens het schrijven van je scriptie. Je schrijft een apart dankwoord als je extra ruimte nodig hebt om de mensen te bedanken.
-> Dank je wel dat je een zorgverlener bent die ook echt klaarstaat voor de patiënt. Altijd. -> Ik heb bijzonder veel respect en waardering voor je. Je bent een held, een zorgverlener naar mijn hart.