Leg op de bodem van de haard altijd twee of drie blokken hout – één enkel blok gaat vaak uit. Dat komt doordat het brandproces van een houtblok drie fases heeft en één blok alleen dat proces niet op gang kan houden.
Beter is echter steeds zoveel hout toe te voegen dat de kachel niet te heet wordt. Liever elk uur 4 maal een blok hout toevoegen, dan 4 blokken om het uur. Het wordt afgeraden om tijdens een windstille of zeer mistige dag te stoken.
Berkenhout - ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok;Essenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Beukenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok;Eikenhout - ongeveer 1,5 tot 2 uur per blok.
Ook het vermogen van de houtkachel bepaald hoeveel brandhout nodig is per uur. Het vermogen of capaciteit van de haard wordt uitgedrukt is kilowat en varieert doorgaans van 3 tot 16 kW. Een openhaard gebruikt 5 a 6 kilo per uur een moderne HR houtkachel gebruikt 1 a 1 1/2 kilo hout per uur.
1 kuub gestapeld = 1.75 kuub haardhout losgestort. Dit zijn ca.500 blokken haardhout op een Halve pallet; ca.
Elke soort heeft zijn eigen eigenschappen. Een zachte variant houtblok zal ongeveer één tot anderhalf uur branden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan elkzenhout en berkenhout. Een blok van hardhout ongeveer anderhalf tot twee uur.
Hout wordt altijd los gestort en geleverd. Wanneer u die stapelt heeft u tweederde aan ruimte nodig, dus circa 660 liter per kuub. Voorbeeld, als u 3 kuub los gestort hout netjes opstapelt, heeft u 2 kuub aan ruimte nodig. Of andersom 2 kuub gestapeld hout is 3 kuub los gestort.
Gemiddeld zul je per jaar zo'n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg.
Brandduur is afhankelijk van hoeveel zuurstof bij het vuur komt. In een kachel met de luchttoevoer op 50% brandt een ECHT® Haardblok ongeveer een uur. Leg steeds 1 blok op het vuur. Een pakket bestaat uit 12 blokken, bij elkaar 10kg zwaar.
Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op.Ook zorgt het voor spattende kooltjes en kan de hars in de schors voor vervuiling in de schoorsteen zorgen. Naaldhout wordt vaak gebruikt als aanmaakhout omdat het snel en makkelijk brandt.
Eikenhout voor een lange brandduur.
Deze harde houtsoort is niet alleen geschikt als brandhout, maar wordt ook gebruikt voor meubels en ander houtwerk. Een groot voordeel van deze houtsoort is dat het langer brandt dan zachtere houtsoorten, maar de ontbranding verloopt wel iets minder makkelijk.
Gemiddeld kost een kuub losgestort droog haardhout €90.
Tussen de verschillende handelaren verschilt ook de lengte en de dikte van de blokken. Voor Nederlandse kachels geldt doorgaans een lengte tussen de 25 en 30 cm. De dikte van het haardhout is ook van belang omdat te dikke blokken moeilijker blijven branden.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
Er zijn wel manieren om meer rendement uit een open haard te halen. De simpelste is een gietijzeren haardplaat tegen de muur aan de achterkant zetten om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling en hoe langer je er van profiteert.
Vuur aansteken met aanmaakblokjes – leg onder de bovenste laag aanmaakhout, in de ruimte tussen het aanmaakhout, een of twee aanmaakblokjes. Doe dit voorzichtig zonder de stapel hout om te stoten. Steek vervolgens met een lange kaarsenaansteker de aanmaakblokjes aan. Houdt het deurtje nog even open – de kachel brandt!
Haardblokken zijn ongeschikt. Ze zijn gemaakt van geperst papier of houtpulp. Papier en karton zijn vaak bedrukt, waardoor er bij verbranden schadelijke stoffen vrijkomen. Deze stoffen kunnen de haardkachel of de schoorsteen aantasten.
Als je dit gekozen hebt, kun je kijken hoeveel aanmaakblokjes je nodig hebt. Voor grote kisten met beuken- of eikenhout wordt aanbevolen om 5 zakjes aanmaakhout en 1 grote zak aanmaakblokjes van 192 stuks erbij te nemen. Voor de overige houtsoorten is dat 3 zakjes aanmaakhout, met 1 zak aanmaakblokjes van 192 stuks.
Een kubieke meter komt overeen met een houtstapel (d.w.z. hout plus lucht) van 1 meter in lengte, breedte en diepte. Een kubieke meter dennenhout weegt circa 350 kg, een kubieke meter beukenhout circa 500 kg. 1 kubieke meter dennenhout (350 kg) komt overeen met: 150 liter of 120 kg stookolie.
Er zijn drie factoren die er nu voor zorgen dat de prijzen stijgen; het geringe aanbod stamhout, de grote vraag naar haardhout en de instabiele gas- en energiemarkt.
Een kuub gedroogd hout kost bij de lokale handelaar zo'n 100 euro en staat qua energie gelijk aan ongeveer 220 m3 aardgas. Een eenvoudig rekensommetje toont aan dat verwarmen met hout goedkoper is wanneer de gasprijs hoger ligt dan €0,45 per m3.
Elzenhout is wat ons betreft de beste keuze qua haardhout voor de kleine kachel, u heeft maar een paar blokken nodig om een mooi vuur te krijgen. Daarnaast is berkenhout een goede optie. Essenhout is voor middelgrote kachels en haarden een geschikte houtsoort.
De Nationale Houtbouwprijs zet 46 houtbouwprojecten in de schijnwerpers. Deze projecten vormen samen de voorselectie van de wedstrijd in 2023, gekozen door de vakjury. Dit jaar mag het publiek voor het eerst al op deze voorgeselecteerde houtbouwprojecten stemmen en zo de winnaar van de Publieksprijs bepalen.
1 Pallet = 1m³ = 1.5 stère = 1.75 m³ losgestort brandhout.
De beste soorten haardhout zijn dus: Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen.