Ook voedingssupplementen met glucosamine/chondroïtine en speciaal hoefbeslag zouden een paard met artrose kunnen helpen. Om de gewrichten soepel te houden, is het goed om het paard volgens een aangepast programma te laten bewegen en erop te letten dat het paard niet te zwaar wordt.
Onregelmatigheid, kreupelheid, zwikken of struikelen kunnen aanwijzingen zijn dat je paard last heeft van pijn door artrose. Ook zal je paard meer moeite hebben met stelling en buiging in de hals.
Symptomen van artrose bij paarden
Veel voorkomende symptomen van artrose zijn: Stijve beweging, vooral na rust. Moeite met opstaan, langzaam op gang komen. Bij artrose in de hals of nek: moeite hebben met halsstrekken en/of inbuigen van de hals.
Glucosamine wordt aangeraden als voedingssupplement (poeder of tablet) bij artrose en andere gewrichtsproblemen.
Waardoor wordt het veroorzaakt? 'Artrose begint vaak als gevolg van een ontsteking van de bekleding van het gewricht. Dit heet synovitis. Zo'n synovitis ontstaat bijvoorbeeld bij een blessure of bij belasting dan wel overbelasting.
Leeftijd pensioen
Bij renpaarden en dravers ligt hun carrière tussen 2 en 14 jaar. Zolang het paard niet vermagert of chronisch kreupel is en zijn werk met plezier doet, hoeft het nog niet met pensioen. De algemene consensus is wel dat vanaf 20 jaar een paard een senior is.
Bij paarden wordt MSM vooral ingezet voor het gezond houden van hoorn (de hoeven), de huid, spieren (spierstofwisseling), pezen en banden (aanhechting) en ter ondersteuning van lichamelijk herstel.
GlucoHorse was het eerste, en is nog altijd het beste glucosaminesupplement voor paarden. Er bestaan wel meer producten met glucosamine, maar alleen met GlucoHorse worden bij paarden zoveel positieve resultaten vastgesteld.
Glucosamine helpt om pijn in de gewrichten van je paard te verlichten en stimuleert herstel van kraakbeen. Het wordt vaak preventief gegeven aan sportpaarden als er veel van de gewrichten wordt gevraagd.
Hoe lang? Indien u na 3 maanden nog geen effect heeft gemerkt, moet u ervan uitgaan dat glucosamine voor u niet voldoende heeft gewerkt. Neem voor verder advies contact op met uw huisarts. Indien u wel effect heeft gemerkt en uw klachten nemen af, kunt u glucosamine blijven doorgebruiken.
Dosering Orale suspensie, dosering van 0,6 mg per kg lichaamsgewicht, éénmaal per dag, tot maximaal 14 dagen. Wijze van gebruik en toedieningsweg Goed schudden voor gebruik. Dient te worden toegediend gemengd met een kleine hoeveelheid voer, vóór het voeren, of direct in de mond.
Het straalbeen is eigenlijk een klein botje, bedekt met een laagje kraakbeen. Bij een gezond paard is dat kraakbeen mooi glad en gelijkmatig, maar bij een paard met hoefkatrolontsteking is het kraakbeen beschadigd. Het oppervlak is ruw en onregelmatig.
De oorzaak van de kreupelheid
De oorzaak kan relatief onschuldig zijn zoals een hoefzweer of kneuzing van de voet. Maar soms kan het ook levensbedreigend zijn zoals een scheurtje of een breuk in een bot. Veel kreupelheden komen echter voort uit een gewrichtsprobleem (bijvoorbeeld artrose) of een peesblessure.
Een paard met hoefkatrolontsteking kan een één- of beiderzijdse kreupelheid vertonen. In de meerderheid van de gevallen betreft het de voorbenen. Tijdens de training zijn bijvoorbeeld wendingen, het landen na een sprong en het trainen op een hardere ondergrond vaak pijnlijk voor een paard met podotrochleose.
Bij artrose verandert het kraakbeen in een gewricht. Klachten zijn pijn en stijfheid in het gewricht, vooral bij het opstaan. Artrose ontstaat meestal in de heup, knie of duim.
De groenlip mossel is rijk aan glucosamine en glucosamineoglycanen. Het kan ook helpen tegen pijn bij artrose. Een natuurlijke bron wat bijdraagt aan de collageenrijke weefsels in het lichaam, zoals kraakbeen, bindweefsel en tussenwervelschijven. Daarnaast is groenlipmossel een ultieme bron aan omega-3 vetzuren.
Voor alle paarden is Glucosamine van belang voor het gezonde gewrichten. Niet alleen sportpaarden of oudere paarden hebben belang bij Paardendrogist Glucosamine Forte. Ook jonge paarden en recreatiepaarden hebben baat bij het dagelijkse onderhoud aan de gewrichten door Glucosamine.
Rekening houdend met het lichaamsgewicht en het verschillend metabolisme (!) kan de werkzame dosis voor een volwassen paard (550-600 kg) op minimum 7.500 mg zuiver glucosaminesulfaat per dag worden bepaald.
Bij paarden wordt kurkuma vaak ingezet ter verlichting en ondersteuning. Je kunt kurkuma ook gebruiken ter verlichting van de spieren door een kompres met kurkuma, citroen en zout aan te brengen bij je paard.
Elektrolyten heeft je paard nodig voor het goed reguleren van de vochthuishouding, de zuurgraad en de werking van spieren en zenuwen. Elektrolyten zijn een verzameling voor verschillende mineralen zoals magnesium, kalium, chloride en natrium.
Paard 1 tot 1,5 maatschepje. Pony 0,5 tot 1 maatschepje. na 4 weken eventueel minderen als het kan. (1 vol maatschepje = 15 gram)
Van vitamine E heeft je paard een behoorlijke hoeveelheid nodig. Volgens het National Research Council is de basisbehoefte van een volwassen paard per dag 500 mg vitamine E. Bij licht werk gaat dit al omhoog naar 800 mg per dag en bij zware arbeid is het zelfs 1000 mg per dag.
Lijnzaad ondersteunt de slijmlaag in de maag- en darmwand en helpt de darmwand beschermen. Lijnzaadolie bevat een hoge concentratie omega 3 en 6 vetzuren wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering. Deze vetzuren kan je paard zelf niet aanmaken en halen ze in de natuur uit voornamelijk gras.
Biotine is een stofje dat vooral bekend staat als bevorderend voor de groei van paardenhoeven. Maar biotine zorgt bijvoorbeeld ook voor een gezonde huid en een stevige en sterke vacht. Het is een stof waarvan paarden normaal gesproken voldoende binnen krijgen uit hun voeding.
Makana Koudgeperste Lijnzaadolie
een plantaardige olie boordevol omega 3 vetzuren, gewonnen uit bruin lijnzaad. Lijnzaadolie kan de stofwisseling gunstig beïnvloeden en daarmee bijdragen aan een verbeterd prestatievermogen en meer vitaliteit. Het verbetert de konditie van huid- en vacht en stimuleert de vertering.