De F-35 Lightning II's, zoals de toestellen officieel heten, komen over van Vliegbasis Leeuwarden, waar al tweeënhalf jaar gewerkt wordt met de opvolgers van de F-16's. De straaljagers komen voort uit het Joint Strike Fighter-programma (JSF) van het Amerikaanse ministerie van defensie.
Aantal F-35's. Nederland wil uiteindelijk 52 F-35's hebben. Hoeveel er daarvan al binnen zijn lees je op de pagina aantallen materieel.
Er komen 6 extra F-35's. De hele vloot krijgt modernere wapens. Het aantal onbemande verkenningsvliegtuigen (MQ-9 Reaper) verdubbelt tot 8.
Op 5 maart 2021 werden de laatste uren gemaakt door vier F-35's van 322 F35sqn. Op naar de volgende 1000! Er wordt sinds 31 oktober 2019 met F-35s gevlogen. Foto: Vliegbasis Leeuwarden.
De F-35 vervangt het F-16-jachtvliegtuig, in gebruik sinds 1979. Het is een zogenoemd '5e generatie gevechtsvliegtuig' met een uitgebreider sensorenpakket dan vorige generaties en stealth-eigenschappen. Dit maakt het minder zichtbaar voor (vijandelijke) radar.
De straaljagers komen voort uit het Joint Strike Fighter-programma (JSF) van het Amerikaanse ministerie van defensie. De komende tijd komen er nog meer F-35's naar Volkel. Aan het eind van dit jaar moeten er een tiental staan op de vliegbasis. Nederland heeft op dit moment 25 F-35's.
Gevechtsvliegtuigen zijn een bepalende factor, waar ook ter wereld. Tien dodelijke vogels dringen zich op, zoals de Russische Sukhoi T-50, die volgens Vladimir Poetin het beste gevechtsvliegtuig ter wereld is. Met een verwachte levensduur van 30 tot 35 jaar ziet het er goed uit voor de T-50.
De oude straaljagers kosten zo'n 12.000 euro per uur om in de lucht te houden. Zelfs in voorzichtige schattingen kost de F-35 het dubbele. "We weten nog niet precies wat het gebruik gaat kosten", zegt Melkert. Maar dat het in de kosten gaat lopen is volgens hem zeker.
Stand: 25 augustus 2022. Nederland krijgt er in totaal 52.
De Royal Norwegian Air Force heeft naaste de drie toestellen in eigen land nog zeven F35's gestationeerd op Luke Air Force Base in de Amerikaanse staat Arizona, waar Noorse piloten worden getraind. Noorwegen heeft plannen om het aantal straaljagers van dit type uit te breiden tot 52 stuks in de toekomst.
De Patriots worden in Slowakije ingebed in de NAVO-commandostructuur. De Patriot is bij uitstek een wapensysteem dat gericht is op defensieve inzet. Nederland gebruikt PAC-2 en PAC-3 raketten. De PAC-2 ontploft in de buurt van het doelwit, dat wordt vernietigd door de wolk van scherven.
In 2013 besloot de minister van Defensie tot verdere vermindering: van de 68 resterende toestellen zouden slechts 61 als operationeel worden gerekend; de rest zou voortaan gelden als logistieke reserve. De toestellen behielden hun registratie en zouden, indien nodig, ingezet kunnen worden.
De nog te leveren 35 toestellen worden geleverd in 5 delen: 2019: 8 toestellen. 2020: 8 toestellen. 2021: 8 toestellen.
België heeft in 2018 34 nieuwe F-35-vliegtuigen aangekocht. De eerste gevechtsvliegtuigen worden over een drietal jaar verwacht, maar de infrastructuur op de basissen in Florennes (Namen) en Kleine Brogel (Limburg) is gedateerd.
's Werelds snelste 'gewone' straalvliegtuig is de SR-71 Blackbird. Maar het raketvliegtuig is nog sneller. de verbranding te weinig zuurstof in de dampkring is. Tijdens de Koude Oorlog gebruikten de Amerikaanse luchtmacht en de CIA de Blackbird om foto's te maken van Sovjetbases en Noord-Vietnam.
Het is de op twee na grootste luchtmacht ter wereld (na de Verenigde Staten en Rusland ) en de grootste luchtmacht van Azië , met 250.000 leden en 2.500 straaljagers .
De MiG 25 Foxbat staat bekend als een van de snelste gevechtsvliegers ooit. Een topsnelheid van tenminste Mach 2.8 met een maximum van Mach 3.2.
De Chinese luchtmacht en marine hebben de beschikking over ongeveer 2.800 vliegtuigen, waarvan zo'n 2.250 gevechtsvliegtuigen. Daarmee heeft China de grootste luchtmacht in de regio en de op twee na grootste ter wereld. China is “snel aan het inlopen op westerse luchtmachten”, aldus het Pentagon.